Spellemann tilbake på taket

Pål Christian Eggen og Herborg Kråkevik tar opp arven etter Lasse Kolstad.

SEOGHØR.NO: Pål Christian Eggen tar opp arven etter legendariske Lasse Kolstad, når Det Norske Teater setter opp musikalen ”Spelemann på taket” igjen i mars.

Herborg Kråkevik blir med ham på scenen. Hun spiller rollen som Tevjes kone Golde.

- Jeg gleder meg veldig, etter å ha hørt ham synge, sier Herborg til Se og Hør. Pål Christian har store sko han skal fylle, men strofen og sangen ”Om eg var ein rik mann” levner ingen tvil om at han er den rette for rollen, sier hun til Seoghør.no.

Hun gleder seg til å være en del av et ensemble igjen.

- Det er lenge siden sist.

Herborg hadde ikke noe spesielt forhold til ”Spelemann på taket” før teatersjef og regissør Erik Ulfsby ringte for å tilby henne rollen som Golde. I ettertid har hun både lest boken og sett filmen.

- Dette er en musikal som har alt, og enormt fin musikk, sier Herborg. – Og historien har noe å si til oss i dag.

Pål Christian er i full gang med forberedelsene, og for tiden skjegget gro før han forvandles til rollefiguren Tevje.

- Det gjør vondt når sønnen min tar tak i skjegget for å dra seg opp. Men jeg tenker som så på at det er med på å gjøre skjegget lenger, sier Pål Christian, som for tiden er hjemme på pappapermisjon.

Den ikoniske musikalen handler om livet i en jødisk bosetning i Russland, hvor vi følger livet til melkemannen Tevne. Han passer på den barnerike familien sin, og ønsker å leve i pakt med jødiske tradisjoner. En holdning som fører til konflikt med makthaverne som vil utslette de jødiske landsbyene.

Det Norske Teatret har satt opp ”Spelemann på taket” to ganger tidligere, i 1968 og i 1987.  1968-versjonen med Lasse Kolstad i hovedrollen ble en av teaterets aller største suksesser, med hele 284 forestillinger og over 130 000 besøkende.

Premieren på den nye oppsetningen er 21. mars, nøyaktig på dagen 47 år etter den første premieren.

I anledning at det i år er 100 år siden Det Norske Teateret ble etablert, utgir Posten Norge nå to nye frimerker. Det ene har motiv med Lasse Kolstad i rollen som Tevje, det andre har et portrett av dikteren og språkforskeren Ivar Aasen.