Sørlands TV-slanking ble stoppet av legen

- Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis jeg hadde gjennomført prosjektet. Allerede etter 11 dager så jeg ikke ut, sier Kathrine Sørland.

Se intervju med Kathrine Sørland og klipp fra programmet i videoen over!

SEOGHØR.NO: Etter mange år i modellbransjen vet Kathrine Sørland (32) bedre enn de fleste hvordan det er å føle skjønnhetspresset på kroppen. Det evige jaget etter den slanke kroppen blir for mye for mange modeller, og flere utvikler etter hvert et utsunt forhold til mat og ender opp med alvorlige spiseforstyrrelser.

Sørland startet et kontroversielt prosjekt for å belyse problemet. I TLC-dokumentaren «Size Zero» prøver hun i løpet av 30 dager å slanke seg til såkalt «Size Zero» eller størrelse 32 som tilsvarer størrelse 12 år i barneavdelingen. 

- Jeg har opplevd og erfart med min egen kropp hvor lite det skal til for å bikke over. Ikke bare det som skjer i hodet, men også det som skjer fysisk, sier hun til Seoghør.no. 

Kunne kollapset
Den vakre modellen, som fra før er naturlig slank, målte hver porsjon hun spiste. Måltidene besto for det meste av frukt og grønnsaker og i tillegg gikk hun gjennom et hardt treningsprogram. Programmet har tidligere fått sterk kritikk for å gi jenter «oppskriften» på hvordan de skal rase ned i vekt. 

I dokumentaren er det tydelig at 32-åringen blir svært påvirket av den drastiske forandringen. Hun er sliten og trøtt og har lite overskudd. Tilslutt ble det så tøft at hun ringte legen Monica Sailor. Etter en kort kontroll synes legen tilstanden var så alvorlig at hun valgte å stanse prosjektet. 

- Jeg tror hun kunne blitt veldig syk. Jeg tror hun hadde kollapset på et eller annet tidspunkt og blitt så syk at hun måtte hatt behandling, både av psykolog og psykiater og kanskje behandling på sykehus, sier Sailor til Seoghør.no. 

Hun forteller at Kathrine i tillegg til de psykiske forandringene fikk en elektrolyttforstyrrelse som kan føre til ubalanse i hjerterytmen.  

- Det var et klart fysisk tegn, men det farligste er det som skjedde psykisk med Kathrine. Hun følte en veldig tilfredsstillelse med å gå ned i vekt og i ytterste konsekvens kan det føre til en anoreksi-tilstand.

Stoppet i tide
Sørlands prosjekt ble stoppet etter 11 dager. Hun veide da litt over 50 kilo og hadde fått flere centimeter smalere midje. Hun er glad prosjektet ble stoppet i tide. 

- Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis jeg hadde gjennomført prosjektet. Allerede etter 11 dager så jeg ikke ut. Jeg følte meg ikke frisk. Å holde på enda lenger tror jeg ikke jeg hadde gjort uansett. Jeg hadde et kjempeteam rundt meg og jeg var veldig glad for at de stoppet det. 

Stas med smal midje 
Modellen ville i utgangspunktet ikke gå ned i vekt, og ble overrasket da hun merket at hun likte å se resultatene.

- Jeg var veldig klar på forhånd at jeg ikke ville gå ned. Jeg er såpass tynn fra før og jeg vil være sånn. Før jeg ble voksen gikk jeg gjennom noen år der jeg var veldig usikker og ville slanke meg. De tankene jeg hadde da, ville jeg ikke ha igjen. Men det var utrolig så fort hjernen min snudde. Jeg synes det var stas med smalere midje.  

I ettertid synes hun ikke kroppen ble noe fin, og håper dokumentaren kan føre til økt diskusjon rundt sykelige skjønnhetsidealer. 

- På kort tid forfalt kroppen enormt mye og jeg synes ikke jeg så noe fin ut. Jeg følte meg ikke fin innvendig heller. 

Gikk utover familien
Sørland forteller at det var skremmende å merke de store forandringene på kroppen og at det til tider gikk utover ektemannen Andreas og sønnen Leon (4). 

- Med lite mat i kroppen hadde jeg veldig lite til overs for min sønn Leon og min mann. De nærmeste oppdaget meg på en annen måte. Det var ikke noe stas. De ga meg sin fulle støtte, men når du står midt opp i det og alt du tenker på er mat er det ikke noe gøy å være til bry for familien din. 

Se «Size Zero» på TLC onsdag kl. 21.00

LES OGSÅ: Slet med spiseforstyrrelser i flere år