Mille-Marie Treschow:

Sorgen tok aldri slutt etter familetragedien

Mistet lillebroren på ytterst tragisk vis da hun var 20 år gammel.

MISTET LILLEBROREN: Den ufattelige familietragedien preget nå avdøde Mille-Marie Treschow i alle år. Men brorens død tente en flamme i henne, og en indre drivkraft gjorde at hun var i stand til å overta rollen hans som leder av familieimperiet. Foto: Tor Lindeth/ Se og Hør
MISTET LILLEBROREN: Den ufattelige familietragedien preget nå avdøde Mille-Marie Treschow i alle år. Men brorens død tente en flamme i henne, og en indre drivkraft gjorde at hun var i stand til å overta rollen hans som leder av familieimperiet. Foto: Tor Lindeth/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Godseier Mille-Marie Treschow hadde levd med dyp og ufattelig sorg da hun i september sovnet inn på Sykehuset Vestfold - 64 år gammel.

Den dyktige forretningskvinnen, som i årene 2004 til 2012 var gift med mangemilliardæren Stein Erik Hagen (62), var arving til en av Norges største formuer. Hun var eneeier i en av Norges eldste bedrifter - Treschow-Fritzøe i Larvik.

Mille-Marie var den sjette generasjonen som ledet bedriften da hun trådte inn i 1986. Men egentlig var det den to år yngre broren hennes, Fritz Gerhard, som skulle hatt den rollen. Men slik skulle det ikke gå.

MOR OG DATTER: Her er Treschow sammen med datteren Victoria Stang Treschow (29). Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MOR OG DATTER: Her er Treschow sammen med datteren Victoria Stang Treschow (29). Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Snudd på hodet

En ufattelig tragedie snudde livet på hodet - både for Mille-Marie og resten familien.

En sommerkveld for 44 år siden dro nemlig arvingene til to av Norges mektigste godseierfamilier, Fritz Gerhard Treschow (18) og Johan Leopold Løvenskiold (20), på tur sammen.

Planen var at de to bestekameratene skulle fiske og jakte i Telemark i et hus eid av Løvenskiold-familien. Med på turen var Johan Leopolds kjæreste - en 19 år gammel jente fra Oslo.

Døde momentant

Utpå kvelden henter guttene hvert sitt gevær som hang på veggen i boligen. Alt tyder på at rifla som Mille-Maries bror tar tak i, er ladd med skarpe skudd. Men det vet verken han eller kameraten.

Ifølge politirapporter som avisen Østlands-Posten skal ha fått innsyn i, befinner Løvenskiold og kjæresten seg i stuen da Fritz Gerhard kommer inn med det ladde våpenet. Et skudd fra rifla går plutselig av og treffer Løvenskiold i halsen. 20-åringen dør momentant.

MAJESTETISK: Treschow bodde alene på eiendommen Fritzøehus i Larvik frem til sin død. Foto: Google
MAJESTETISK: Treschow bodde alene på eiendommen Fritzøehus i Larvik frem til sin død. Foto: Google Vis mer

Tok sitt eget liv

Fritz Gerhard skal ha sagt: «Nå har jeg drept min beste venn».

Deretter drar han og kameratens kjæreste for å hente hjelp. Underveis får Treschow skrens på bilen og kjører seg fast. De har tydeligvis ikke kommet særlig langt av sted, og mens jenta løper videre til fots for å skaffe hjelp, drar Treschow tilbake til huset.

Da kjæresten vender tilbake til gården med hjelpen, ligger Mille-Maries lillebror ved siden av sin drepte kamerat. Også han er død. I fortvilelse skal han ha tatt sitt eget liv.

Tidlig neste morgen våkner 20 år gamle Mille-Marie av at dachsen deres bjeffer fordi noen banker på døren. Hun er på besøk hos farmoren. I nattkjole går hun for å åpne. Politimannen som står utenfor forteller at både broren og kameraten hans er døde. Sjokket er ufattelig.

FARMOR: Her er Mille-Marie avbildet sammen med lillebroren Fritz Gerhard og farmoren deres, Anna Treschow. Foto: Oslo Museum
FARMOR: Her er Mille-Marie avbildet sammen med lillebroren Fritz Gerhard og farmoren deres, Anna Treschow. Foto: Oslo Museum Vis mer

Mange myter

Det har versert mange myter rundt den tragiske hendelsen. I et intervju med avisen Varden for tre år siden, forteller Johan Leopolds mor, Catharina Løvenskiold (99), at hun har hørt at det var snakk om sjalusi mellom de to kameratene.

- Men det var det overhodet ikke. De var bestevenner, sier hun.

- Johan gjorde mye godt som ingen visste om. Han var omtenksom, har hun fått høre fra flere i etterkant av ulykken.

STOLT MOR: I barnedåpen for 29 år siden viste Mille-Marie frem sin nyfødte datter. Foto: Faksimile / Se og Hør
STOLT MOR: I barnedåpen for 29 år siden viste Mille-Marie frem sin nyfødte datter. Foto: Faksimile / Se og Hør Vis mer

Stort tomrom

Politietterforskningen konkluderte med vådeskudd og selvmord. Familietragedien preget i alle år både Mille-Marie og spesielt moren Nanna Treschow som døde i februar i fjor - 91 år gammel.

I boken «Tilbakeblikk» - som Nanna Treschow ga ut i 2006 - skinner det gjennom at sorgen aldri tok slutt:

«Tomrommet er stort for oss alle», skrev Nanna som blant annet oppsummerte de vonde minnene fra den skjebnesvangre sommeren 32 år tidligere:

Voldsomt vendepunkt

«1974 ble et skjebneår for oss alle. Vi oppholdt oss som vanlig på Kiste om sommeren. Bildene i mitt album forteller om harmoniske dager på terrassen. Fritz Gerhard skulle på tur til Telemark sammen med venner. Som tradisjonen var, satt jeg på sengekanten og ba Fadervår med ham kvelden før han reiste». skriver hun i boken.

- Det var et voldsomt vendepunkt i livet mitt. Han var min beste venn. Vi var veldig nære, uttalte Mille-Marie et intervju med Magasinet i fjor sommer.

Tente en flamme

På spørsmål om hun hadde noen formening om hvorfor broren tok livet sitt, hadde hun følgende svar:

- Det kan jeg ikke spekulere i. Vi gikk i sjokk alle sammen. I vår familie var vi oppdratt med strenge jaktetiske regler. Broren min vurderte nok ikke tanken på at det kunne være et ladd våpen på en vegg. Vi hadde våpen et sted og ammunisjonen et helt annet. Å ha et ladd våpen på veggen var helt utenkelig.

Ifølge Magasinet skulle Mille-Marie bli ergoterapeut. Men brorens dramatiske bortgang tente en flamme i henne.

- Da min bror døde var det ikke automatisk at jeg skulle overta. Jeg gikk til min far og tilbød meg å ta over.

ET AV DE SISTE BILDENE: Se og Hør møtte Treschow bare et par uker før hun døde i september. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør
ET AV DE SISTE BILDENE: Se og Hør møtte Treschow bare et par uker før hun døde i september. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør Vis mer

Indre drivkraft

«Da må du kvalifisere deg», sa han, og jeg svarte at det hadde jeg full forståelse for, uttalte Mille-Marie til Magasinet.

Året etter tok hun handelsbrev i Norge før hun begynte å studere i Sveits, og deretter USA – for å bli siviløkonom.

Mille-Marie fortalte at hun tilbød seg å ta over, fordi hun følte en indre drivkraft.

- Det var en «drive» som sa at her har du en oppgave å gjøre.

- Siden jeg var eldst, følte jeg allerede som barn et veldig ansvar for å hjelpe min bror til å utvikle seg for å kunne overta. Men nå var han plutselig borte ...

BISATT: Mille-Marie Treschow ble bisatt fra Larvik kirke 10. oktober. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BISATT: Mille-Marie Treschow ble bisatt fra Larvik kirke 10. oktober. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Livet er skjørt

Det selvvalgte tilbudet ga Treschow en følelse av å ha styringen over eget liv, at hun kunne velge sin egen kurs. Kanskje hjalp det også at det var faren hun sto nærmest. Han hadde lært henne både å skyte og jakte. Han kjøpte bok til henne om puberteten og tok samtalen om kroppen, ifølge Magasinet.

- Min far var flinkere enn mor til å snakke med meg. Det er litt overraskende sånn i ettertid, men jeg bare aksepterer at det var sånn. Jeg skapte friheten min selv. Det har vært veldig viktig å føle og tro at valget om å overta var mitt eget. Min brors død bevisstgjorde meg at livet er skjørt. Hver eneste dag sier jeg til meg selv: «Ingen vet hva morgendagen bringer».

- Jeg er takknemlig for hver eneste dag jeg våkner, kan gå ut av sengen uten smerter, og oppleve ting!

BEGRAVELSE: Mille-Marie Treschow gikk bort høsten 2018. Foto: Morten Eik / Se og Hør
BEGRAVELSE: Mille-Marie Treschow gikk bort høsten 2018. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Strålte som bestemor

Selv om skytetragedien hadde gitt familien sår i sjelen gjennom generasjoner, kunne Mille-Marie i høst ta farvel med livet med et hjerte fylt av glede. Hun hadde nemlig blitt bestemor - og la ikke skjul på at hun elsket sin nye rolle:

- Jeg er mormor til en gutt på halvannet år. Han heter Nicolas, og er sønnen til min datter Victoria Marie (29) som bor i Sandefjord, fortalte hun Se og Hør tidligere i høst.

BRYLLUP: Dette bildet er fra Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagens bryllup i 2004. Foto: NTB Scanpix
BRYLLUP: Dette bildet er fra Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagens bryllup i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Krabbet på gulvet

- Det er nytt, og det er stor stas. Veldig, veldig hyggelig. Det er en ny dimensjon av livet, absolutt. Det skjønner man ikke før man «er der». Så jeg har det strålende, glødet en livsglad og optimistisk Mille-Marie da Se og Hør møtte henne bare noen uker før hun døde.

- Hva gjør du når du er sammen med Nicolas?

- Da er jeg på gulvet! Jeg krabber sammen med ham, og er fremdeles sprek. Man må jo ned på gulvet sammen med barna. Kan ikke bare sitte i stolen og klappe dem på hodet! Det må jo skje på deres premisser, det er jeg veldig opptatt av, sa hun med et godt smil.

Bare noen få uker senere døde Mille-Marie Treschow. Hun etterlot seg datteren Victoria Marie og sønnen Michael Stang Treschow (31). Han hadde i 2015 overtatt rollen som bedriftseier.

LES OGSÅ: - Årets gave er skruer i ankelen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer