Maud Angelica Behn:

- Sorgen kommer alltid til å være der

Ari Behns eldste datter forteller om året etter dødsfallet.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer
Publisert

Første juledag er det et år siden Norge mottok den triste nyheten om at Ari Behn hadde tatt sitt eget liv. Dødsfallet etterlot mange i sorg, noe familien hans i ettertid har valgt å sette ord på offentlig.

En av dem var hans eldste datter, Maud Angelica Behn (17), som valgte å gå opp på talerstolen og tale til en hel nasjon i den TV-sendte bisettelsen 3. januar. Her snakket hun ikke bare om å miste faren, men snakket direkte til dem som sliter psykisk.

Talen berørte hele Norge, og Maud Angelica har blitt rost for motet sitt. Hun ble blant annet kåret til årets modigste kvinne av magasinet Tara. I den forbindelse har hun stilt opp i et stort intervju sammen med mamma Märtha Louise (49).

Se og Hør har gjort prinsessens manager Carina Scheele Carlsen kjent med omtalen av intervjuet.

UTSTILLING: Märtha Louise og de tre døtrene Leah Isadoah, Emma Tallulah og Maud Angelic under utstillingen av Ari Behns verker i sommer. Foto: Fredrik Hagen/NTB
UTSTILLING: Märtha Louise og de tre døtrene Leah Isadoah, Emma Tallulah og Maud Angelic under utstillingen av Ari Behns verker i sommer. Foto: Fredrik Hagen/NTB Vis mer

- Veldig skummelt

Her forteller 17-åringen blant annet om hvordan det siste året har vært, og hvordan hun takler sorgen etter faren.

- Sorgen kommer alltid til å være der, den personen du har mistet, er borte for alltid, så jeg tror det alltid kommer til å være litt vanskelig. Sorgen blir sikkert litt lettere over tid, men det er lov å bruke så lang tid som du trenger, sier hun til magasinet.

Maud Angelica minnes også hvordan det var i bisettelsen 3. januar, og forteller om talen som betydde så mye for så mange.

- Det var veldig skummelt, for jeg var veldig sårbar i den situasjonen. Det var vanskelig for meg å skulle skrive en tale og holde den foran så mange folk mens jeg gikk gjennom det sjokket det var å miste pappa. Dette var jo bare ei uke etter at han døde, sier hun.

Reddet liv

Hun forteller at hun var bestemt på at det var noe hun ville gjøre, fordi hun innså at hun var i en posisjon for å hjelpe andre – og på den måten få en verdi ut av den forferdelige situasjonen.

Mamma Märtha forteller at de har fått henvendelser fra mennesker og organisasjoner om at talen har reddet liv, og hun forteller at hun er svært stolt over dattera.

KONGEFAMILIEN: Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora, Emma Tallulah Behn, Märtha Louise og Maud Angelica. Foto: Heiko Junge/NTB
KONGEFAMILIEN: Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora, Emma Tallulah Behn, Märtha Louise og Maud Angelica. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer

Samtidig tror hun selv at hun ikke ville klart det Maud Angelica gjorde 3. januar.

Familien har fått mye skryt for å være åpne om at Behn tok sitt eget liv. Maud Angelica er også glad for at Norge vet hva som skjedde.

Både fordi hun og familien kan være representanter for dem som mister noen til selvmord, og fordi det bidrar til større åpenhet rundt mental helse, noe hun engasjerer seg stort for.

Engasjement for psykisk helse

17-åringen forteller blant annet at hun har donert de 25 000 kronene hun fikk i prispenger til organisasjonen LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Hun ønsker å fortsette sitt engasjement for psykisk helse.

Hun forteller også at det var fint å se hvordan Norge responderte på dødsfallet, blant annet lyshavet på Slottsplassen.

FAR OG DATTER: Maud Angelica og Ari Behn i 2007, på vei inn til vielsen av hans foreldre. Foto: Sara Johannessen / NTB
FAR OG DATTER: Maud Angelica og Ari Behn i 2007, på vei inn til vielsen av hans foreldre. Foto: Sara Johannessen / NTB Vis mer

Skryt av søsteren

Nylig åpnet også lillesøsteren hennes, Leah Isadora (16), seg opp om tapet av faren. Det gjorde hun i Nettavisens podkast «Schendis», som hun stilte opp i sammen med mamma.

Da skrøt hun blant annet av storesøsteren og åpenheten.

- Jeg er veldig lukket, men det fine med Maud er at hun er sånn som person, som er veldig åpen og vil snu det negative til noe positivt. Det er helt fantastisk at hun gjør det, men jeg har aldri klart å gjøre det, sa hun.

RØRT: Jonas Gahr Støre var imponert over talen til Maud Angelica Behn. Vis mer

Også kong Harald, Maud Angelicas bestefar, har rost henne for den sterke talen.

«Det var en sterk tale. Jeg var stolt over henne. «At hun greide det» tenkte jeg. Det hadde ikke jeg greid», sa han i boka som nylig kom ut om ham.

LES OGSÅ: Bekrefter forlovelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer