Sophie Elise og Ulrikke Falch om Vixen:

Sophie Elise og Ulrikke Falch i full bloggkrig

«Skam»-stjernen har trukket seg fra Vixen Influencer Awards.

UENIGE: Sophie Elise Isachsen (t.v) og Ulrikke Falch har forskjellige meninger når det kommer til Vixen Influencer Awards. I to kronikker deler de synspunktene sine, og Isachsen føler seg direkte angrepet av «Skam»-skuespilleren. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet, NTB scanpix
UENIGE: Sophie Elise Isachsen (t.v) og Ulrikke Falch har forskjellige meninger når det kommer til Vixen Influencer Awards. I to kronikker deler de synspunktene sine, og Isachsen føler seg direkte angrepet av «Skam»-skuespilleren. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Vi er midt inne i award-season, og søndag går Vixen Influencer Awards av stabelen i Oslo. Her skal mote-, livsstils-, trenings- og meningsbloggere alle samles, og en rekke priser skal deles ut.

Det blir uten «Skam»-skuespiller og samfunnsdebattant Ulrikke Falch (21). Tirsdag kunne hun melde at hun ønsker å trekke seg fra prisen, som følge av at hun mener utdelingen fremmer et usunt fokus rundt utseende.

I en kronikk på NRKs nettsider går hun hardt ut, og eksemplifiserer beslutningen med skjønnhetspresset hun selv følte på som tenåring. Kommentaren har ikke gått forbi i stillhet. Toppblogger Sophie Elise Isachsen (23) var tidlig ute med å svare Ulrikke. Hun føler at skuespilleren har gått til angrep.

- Ikke bra nok

Sophie Elise og Ulrikkes kronikker ble begge publisert på NRKs nettsider, og kommer ikke helt ut av det blå. De siste ukene har Vixen-prisen blitt diskutert fra flere hold. Enkelte bloggere har blitt diskvalifisert som følge av manglende annonsemerking, for og så bli nominert igjen etter nye vurderingsrunder. Andre bloggere, deriblant Kristin Gjelsvik (31), har diskutert det å trekke seg med leserne sine.

Ulrikkes opprinnelige kommentar er derfor ikke noe lynnedslag. Hun skriver om tenår preget av barbiedop, et strengt kosthold, selvmordstanker og spiseforstyrrelser.

«Jeg var ikke bra nok, ikke tynn nok, ikke viktig nok. Jeg gjorde verden en tjeneste hvis jeg forsvant fra den. Jeg var verdiløs, og så ingen forbedringspotensial», skriver skuespilleren ærlig.

Hun kritiserer også mediene og annonsører for å tjene gode penger på «tomme meninger», i stedet for å gi spalteplass til forfattere og politiske stjerneskudd.

«Vårt dårlige selvbilde er en milliardindustri. Skjønnhetstyranni består av å redusere mennesker til objekt som skal forbedres», skriver hun og fortsetter:

«Flere som er nominert i Vixen Influencer Awards fremmer et usunt utseendefokus, et ekstremt forbruk og halvt gjennomtenkte budskap om psykisk helse og plastisk kirurgi. Det er ikke beundringsverdig», konkluderer Ulrikke med.

- Angrepet

Skuespillerens kronikk ble publisert like før 16:00 tirsdag ettermiddag. På kvelden kom et motsvar fra uventet hold. Sophie Elise skriver i sin kronikk at hun, i likhet med Ulrikke, også har slitt med psyke og skjønnhetspresset.

«Men jeg har også innsett at alt dette ikke hadde noe med utseendet å gjøre, ei heller hvordan andre valgte å leve sitt liv (selv om jeg skyldte på dem jeg så på TV, alle de jeg beundret). Men gjett hva, de kommer alltid til å finnes der. Alltid. Fordi folk er ulike», skriver bloggeren.

23-åringen mener Ulrikke fraskriver bloggere som henne selv all troverdighet, og at hun hele tiden må kjempe for å bli tatt alvorlig - «nettopp på grunn av innpakningen jeg kommer i». Sophie Elise spør også etter mulige løsninger på det Ulrikke beskriver.

Saken fortsetter nedenfor.

NYTT PROGRAM: «Sophie Elises verden» på TV 2 Livsstil følger bloggeren, forfatteren og artisten Sophie Elise Isachsen gjennom en tung, men samtidig givende tid. Video: TV 2 Vis mer

«Jeg kan bare snakke for meg selv, men er helt sikker på at dette gjelder andre, når jeg sier at jeg føler meg angrepet og fratatt retten til å mene», skriver toppbloggeren.

NRK opplyser om at Ulrikke har fått mulighet til å svare på Sophie Elises kronikk, men at hun har takket nei.

Redaktør for Vixen, Ida Elise Eide Einarsdottir, ønsker ikke å kommentere uttalelsene overfor Dagbladet. Hun kommer derimot med en generell uttalelse:

- Vixen Influencer Awards skal løfte fram influencere – både etablerte navn og også nye stemmer. At Ulrikke Falch – som er en av de sterkeste stemmene der ute akkurat nå – velger å trekke seg, synes vi er synd, men det må vi respektere, forteller hun fra København.

Samfunnsengasjerte

Begge kronikørene har de siste årene satt sitt preg på norsk offentlighet.

I januar i 2016 skrev Ulrikke et leserinnlegg i Aftenposten om temaet spiseforstyrrelser. I mars fortalte 21-åringen til «God Kveld Norge» at hun gjerne vil hjelpe andre som har slitt med spiseforstyrrelser.

Tidligere har hun vært åpen om sine egne problemer, blant annet på Instagram, der hun ytret et ønske om at folk burde være fornøyde med seg selv.

- Det som er viktigst er jo ikke at jenter har det bra med seg selv fordi de får likes og kommentarer. Sånn har jeg det også: Jeg har det bedre med meg selv når jeg kjenner det innenfra, påpekte hun i intervjuet.

Sosiale medier-ekspert og kommunikasjonsrådgiver i KommFrem, Hans-Petter Nygård-Hansen, har tidligere sagt til Dagbladet at han tror Ulrikke Falch har en stor påvirkningskraft på unge jenter.

Han fortalte at det ofte kan være vanskelig å få folk til å skryte av seg selv i «jantelov-Norge».

Ulrikke var også blant dem som reagerte sterkt på Siv Jensens indianerkostyme. I et innlegg på sin egen Instagram-konto, la hun ut en skjermdump, som NRK har publisert, av finansministeren i kostyme, hvor Ulrikke skrev: «Menneskers kultur er ikke et kostyme».

Sophie Elise har også ved flere anledninger gått hardt til verks i norsk offentlighet. Hun kritiserte justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug i en musikkvideo i august, der hun blant annet sugde på et stort kors hun hadde rundt halsen.

KORS I MUNNEN: Blogger og artist Sophie Elise Isachsen har sammen med noen venner laget en video der de blant annet parodierer Siv Jensen og Sylvi Listhaug. Video: Joakim Kleven / Redigering: Marie Røssland Vis mer

​- Snart er det valg! Veldig kult om dere stemmer, og veldig kult om dere ikke stemmer Frp #MornaJensen, skrev hun under videoen.

For noen år siden gikk hun til krig på palmeolje og i 2015 skapte hun furore med en Norsk Folkehjelp-kampanje. Den siste tida har det imidlertid vært en kamp med politiet som har preget mediene. Sophie Elise anmeldte at et bilde av privat karakter ble spredt på en Facebook-gruppe, men opplevde å få saken henlagt.

Den ble derimot gjenopptatt, og forrige uke ble to menn bøtelagt for å ha delt bildet.

«Dette er en seier for meg, men så mange andre også om man tenker på det større bildet. Dette er en av de første sakene i sin sjanger som har blitt håndtert sånn og faktisk gitt bøter for spredning av et bilde. Suck on that, Mannegruppa Ottar», skrev hun om utfallet. ​

LES OGSÅ: «Skam»- Ulrikke slet med spiseforstyrrelser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer