Ellen Arnstad:

Sønnen lider av sjelden sykdom - coronasmittet

Joachim (26) har en alvorlig genetisk sykdom som gradvis gjør ham multifunksjonshemmet. Nå er har isolert etter å ha fått covid-19.

CORONASMITTET: Joachim fikk påvist covid-19 og er isolert på Grefsenkollen Bolig- og avlsastingssenter. Foto: Privat
CORONASMITTET: Joachim fikk påvist covid-19 og er isolert på Grefsenkollen Bolig- og avlsastingssenter. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere sjefredaktør i Se og Hør og tidligere konsernleder i Aller Media, Ellen Arnstad (54), har vært åpen om sønnen Joachims sykdom, som gradvis har gjort ham blind og multifunksjonshemmet.

I 2001 fikk han påvist den sjeldne, genetiske sykdommen som gjennom årene har redusert helsen hans. Diagnosen fikk han som syvåring og beskjeden fra Rikshospitalet ga ham ikke mange årene å leve.

I fjor ga Arnstad ut boken «Alt du ikke ser. Livet med Joachim».

Isolert

Nå er sønnen blitt 26 år, og livet hans står i fare. For tre uker siden fikk han påvist covid-19 - sykdommen som forårsakes av coronaviruset. Det skrev mamma Arnstad på Facebook forrige helg.

«Vår kjære og sårbare Joachim fikk påvist covid-19 for to uker siden. Han har vært isolert på rommet sitt på Grefsenkollen Bolig- og avlastning med fantastiske hjelpere døgnet rundt. Takk til englene på gulvet! Vi gir ikke opp håpet! Du fikser dette, gutten min», lyder innlegget.

Se og Hør har fått tillatelse til å omtale innlegget. Arnstad ønsker ikke å kommentere saken utover dette:

- Kan bare understreke hvor takknemlige vi er overfor de ansatte på Grefsenkollen Bolig- og avlastning som passer på Joachim i fullt smittevernsutstyr i isolat på rommet hans døgnet rundt, forteller hun.

PÅSKESTEMNING: I en video publisert på Christine Koht sin Facebook-side, koser hun seg i solveggen med mamma Kirsti. Vis mer

Arnstad har i VG vært åpen om fortvilelsen over å se sønnen bli sykere og sykere, og hvordan familien har taklet sykdommen.

- Jeg måtte bruke tid på å se sønnen min som noe annet enn bare et sykt barn, plassere sykdommen «bak» mennesket Joachim. Det ville bli et annerledes liv, men hvor raskt utviklingen ville gå, kunne ingen svare på, fortalte hun til avisa i 2018.

Bor på avlastingshjem

Siden 2011 har Joachim bodd på Grefsenkollen Bolig- og avlastingshjem, og her får han kontinuerlig pleie av helsepersonell.

- Jeg har reflektert mye over hva som er motsetningen mellom et lykkelig liv og et vellykket liv. I samfunnet vårt synes vi å ha et helt klart bilde av hva et vellykket liv er. Men det trenger ikke være et lykkelig et. Jeg ser at Joachim har hatt et lykkelig liv, til tross for at det ikke har vært vellykket ut fra slik vi definerer begrepet, sa Arnstad i et intervju med Dagbladet i 2017.

ANGRER: Ireland Tate var sikker på at hun ikke skulle bli syk. Så ble hun corona-smittet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

54-åringen sluttet i jobben som konserndirektør i Aller samme år, etter å ha jobbet i mediekonsernet siden hun var 20. Årsaken var at hun ville være mest mulig sammen med sin syke sønn.

- Tilstanden til Joachim hadde vært alvorlig i flere måneder. Da jeg sluttet var han innlagt med lungebetennelse for femte gang i løpet av kort tid, og det var helt riktig av meg å slutte da, fortalte hun til avisen.

- Han lever på lånt tid, jeg vet det.

Nå jobber Arnstad som administrerende direktør for hotellet Moxy Oslo, samt møte- og eventsenteret X Meeting Point.

LES OGSÅ: Mistet sønnen (6 md.) - åpen om sorgen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer