Melania Trump

- Sønnen deres er ingen aktivist

Melania Trump vil ikke ha noe av sammenligningen mellom hennes sønn og Greta Thunberg, og forsvarer ektemannens angrep på sistnevnte.

- IKKE DET SAMME: Melania Trump jobber for en verden uten nettmobbing. Samtidig mener hun det er greit at ektemannen går etter Greta Thunberg på Twitter, og mener at det ikke kan sammenlignes med at hennes 13 år gamle sønn Barron (t.v.) kritiseres. Foto: NTB scanpix
- IKKE DET SAMME: Melania Trump jobber for en verden uten nettmobbing. Samtidig mener hun det er greit at ektemannen går etter Greta Thunberg på Twitter, og mener at det ikke kan sammenlignes med at hennes 13 år gamle sønn Barron (t.v.) kritiseres. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noe nytt at Donald Trump (73) går til frontalangrep på noen på Twitter, men da han forrige uke gikk ut mot den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16), blåste det opp til storm. Han har skrevet om henne før, men aldri så direkte som han gjorde på torsdag forrige uke.

I forbindelse med at den 16 år gamle svensken ble kåret til «årets person» av Time Magazine, liret presidenten følgende av seg:

«Så latterlig. Greta må jobbe med sinnemestring, og deretter se en god gammeldags film på kino med en venn. Slapp av, Greta. Slapp av!».

Hun lot seg derimot ikke pille på nesen, og kom med et stikk til presidenten kort tid etter. I sin bio på Twitter brukte hun presidentens egne ord, og skrev blant annet at hun var «en tenåring som jobber med sinnemestring».

Forsvarer angrepet

Nå har presidentens kone, Melania Trump (49), også kastet seg inn i ordkrigen. I en uttalelse forsvarer hun mannens angrep på Thunberg, men det er ikke helt uten grunn, ifølge Vanity Fair.

I etterkant av Twitter-meldingen var det nemlig flere som påpekte at Donald Trump nok en gang har trosset førstedame Melania Trumps kampanje mot nettmobbing. I tillegg ble det påpekt at Melania Trump ikke ble særlig imponert da en professor spøkte om sønnen, Barron Trump (13), under riksrettshøringene.

«Et barn fortjener et privatliv, og bør holdes utenfor politikken. Du bør skamme deg over din sinte og åpenbart partiske harselering med et barn, Pamela Karlan», skrev Melania på Twitter.

Flere var åpenbart raskt ute med peke mot en viss dobbeltmoral i uttalelsene hennes, noe som sørget for at hun bestemte seg for å komme med nok en uttalelse. Gjennom presseansvarlig ved Det hvite hus har førstedamen valgt å forsvare ektemannens angrep på 16-åringen.

- Be Best (kampanjen hennes mot nettmobbing, journ.anm.) er førstedamens initiativ, og hun vil fremdeles gjøre det hun kan for å hjelpe barn. Det er ingen hemmelighet at uttalelsene til presidenten og førstedamen er forskjellige - slik det er i de fleste ekteskap, heter det i uttalelsen.

- Sønnen deres er ingen aktivist som har reist jorden rundt for å holde taler. Han er en 13-åring som vil ha, og fortjener, privatliv.

Uttalelsen kom til CNN-journalist Kate Bennett, som på Twitter kommenterer at det er «bemerkelsesverdig» at Melania fortsatt står i at hun vil bekjempe nettmobbing - mens ektemannen hennes gjør det stikk motsatte.

OVERVELDENDE: Den 16 år gamle miljøaktivisten Gretha Thunberg gjester «The Ellen DeGeneres Show», og snakket blant annet om at ting tidvis kan bli overveldende for henne. Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

Støtte av Michelle

Selv om den nåværende familien i Det hvite hus kritiserer Thunberg, har de som bodde der tidligere en annen oppfatning. Etter at presidenten skrev sin melding, og etter at Thunberg dermed svarte, tikket det inn en melding fra Michelle Obama (55).

«Ikke la noen slokke lyset ditt, Greta Thunberg. Som med jentene jeg har møtt i Vietnam og resten av verden, har du så mye å tilby oss alle. Ignorer tvilerne, og vit at flere millioner mennesker heier på deg», skrev Obama på Twitter.

Nylig uttalte hun for øvrig seg også om riksrettshøringene mot Donald Trump, noe hun synes var «surrealistisk».

Greta Thunberg har over tid opplevd grov sjikane på bakgrunn av sitt engasjement. Blant annet ble hun møtt med hets og sammenlignet med nazipropaganda etter sin følelsesladde tale under FN-toppuken i september.

Hun opplever angrepene som et forsøk på å lede debatten bort fra klimakrisen.

- Nå skjer det igjen … Som dere kanskje har lagt merke til, er haterne like aktive som alltid. De går etter meg, mitt utseende, mine klær, min oppførsel og mine forskjeller. De finner på enhver løgn og konspirasjonsteori man kan tenke seg, uttalte hun i september.

Videre uttalte hun at å være annerledes ikke er en sykdom, og at forskning er fakta og ikke meninger.

FÅR GJENNOMGÅ: USAs førstedame Melania Trump har de siste åra fått krass kritikk for sine juledekorasjoner i Det hvite hus - og i år er intet unntak. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Svarte på ryktene

Det har også blitt spredt rykter om at Thunberg blir utnyttet. I et Facebook-innlegg fra tidligere i år, forklarte hun at hun er helt uavhengig og bare representerer seg selv. Hun skrev også at hun skriver sine egne taler, men at hun rådfører seg med et knippe klimaforskere.

UAVHENGIG: Greta Thunberg har tidligere forklart at hun er helt uavhengig og at hun bare representerer seg selv. Foto: NTB Scanpix
UAVHENGIG: Greta Thunberg har tidligere forklart at hun er helt uavhengig og at hun bare representerer seg selv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ettersom jeg vet at budskapet mitt når ut til mange mennesker, så ber jeg ofte om innvendinger. Jeg har også noen få klimaforskere som jeg snakker med regelmessig, for å finne ut hvordan jeg skal formidle enkelte kompliserte saker.

- Jeg ønsker at alt skal være helt rett, slik at jeg ikke sprer uriktige fakta eller formidler noe som kan bli misforstått.

LES OGSÅ: Detaljen på Melanias kåpe vekker harme

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer