«Sommerhytta»-Levi Try:

«Sommerhytta»-vinneren utsatt for svindel

Nå advarer han andre mot det samme.

SVINDLET: Levi Try ble svindlet da han skulle kjøpe festivalbilletter. Her fra «Sommerhytta» med kjæresten Øyunn Krogh. Foto: TV 2
SVINDLET: Levi Try ble svindlet da han skulle kjøpe festivalbilletter. Her fra «Sommerhytta» med kjæresten Øyunn Krogh. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

I fjorårets sesong av «Sommerhytta» var det kjæresteparet Levi Try (24) og Øyunn Krogh (25) som gikk av med seieren.

I etterkant har paret gjort seg bemerket, da Try tidligere i år kunne overraske med ny jobb, og Krogh er en del av neste års «Farmen Kjendis»-deltakere.

Selv om det ser ut til at kjærligheten blomstrer mellom paret og at de storkoser seg som hytteeiere, kan førstnevnte fortelle om en mindre hyggelig opplevelse.

Nemlig om da han som 19-åring ble utsatt for svindel.

Skulle på festival

Det hele startet med at 24-åringen og en kompis ville på festival. Festival var Palmesus, og siden Try er fra Kristiansand, hvor festivalen går av stabelen, var det en selvfølge at han skulle være der.

Problemet var bare at det var knappe fire dager til festivalen startet, og guttene hadde ikke billetter.

Det var Avisa Oslo som omtalte saken først.

TILBAKE: Fjorårets vinnere Levi Try og Øyunn Krogh er tilbake på «Sommerhytta», og dette sier de om deltakerene. Video TV 2 Vis mer

Litt småstresset begynte han å søke etter billetter på en Facebook-gruppe, der han også tidligere hadde kjøpt diverse billetter - og dermed anså som trygg. Han fant en privatperson som hadde lagt ut festivalbillettene for salg.

Ved første øyekast så vedkommendes profil ganske vanlig ut, med både bosted, arbeidsplass og sivilstatus synlig.

Noe skurret

24-åringen fikk tilsendt bilder av billettene, og vurderte dermed selgeren som pålitelig. Han gikk derfor gjennom med salget, og overførte over 4.000 kroner til mannen.

Så var det bare å vente på å få billettene tilsendt. Men det tok tid.

– Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at jeg hadde blitt lurt. Det gikk flere dager og fyren hadde hele tiden nye unnskyldninger for hvorfor han ikke hadde sendt billettene, forteller Try på telefon til Se og Hør.

Når han ser tilbake på hendelsen nå, innser han at han kanskje ikke gjorde en god nok sjekk på «selgeren», men i og med at profilen så grei ut og vedkommende hadde flere bilder, så tenkte han det var greit.

SA OPP JOBBEN: «Sommerhytta»-vinner Øyunn Krogh sa opp jobben. Slik er livet som arbeidsledig. Video: Øyunn Krogh / Tiktok Vis mer

I etterkant har han fått vite at bildene var falske. Da han oppdaget det tok han kontakt med vedkommendes arbeidsplass, for å høre om det var noen med det navnet som jobbet der.

Det var det ikke.

– Da forsto jeg at hele brukeren var falsk, og jeg la ut et innlegg i billettgruppa med en gang, der jeg advarte andre mot å kjøpe fra den samme selgeren. Det viste seg jo at flere hadde opplevd det samme, uten å si ifra. Det var sånn ti andre som hadde blitt lurt av samme fyren.

Mye penger

– Jeg dreit meg ut, sier Try, og legger til:

- Det var en supernedtur, for det var mye penger for en 19-åring, og i tillegg hadde jeg liksom påtatt meg ansvaret for å fikse for kompisen min også.

Men sørlands-gutten ga seg ikke, de skulle på festival:

- Jeg fikk kjøpt nye billetter! Vi hentet de på vei fra vorset til festivalen faktisk, ler han.

«SOMMERHYTTA»: Øyunn Krogh og Levi Try vant «Sommerhytta», men ikke uten å støte på problemer på veien. Video: TV 2 Vis mer

Kompisene kom seg på Palmesus det året, men det skulle bli en god del dyrere enn planlagt for «Sommerhytta»-vinneren, uten at det la noen demper på stemningen.

- Det var definitivt verdt det.

Advarer andre

Mannen ble kastet ut fra Facebook-gruppen. I alle fall den profilen som svindlet guttene.

Men det er vanskelig å vite om vedkommende opererer gjennom flere profiler, og hvor mange har svindlet på denne måten.

24-åringen medgir at han er mer påpasselig og skeptisk til kjøp og salg av privatpersoner etter den hendelsen.

VANT: Etter ti lange og intense uker på «Sommerhytta« er vinnerne endelig kåret. Video: TV 2 Vis mer

- Nå har jeg en regel for meg selv at jeg ikke kjøper fra folk jeg ikke har felles venner med, slik at jeg kan være sikker på at det er ærlige folk, sier han og legger til:

- Men mitt beste tips er å dobbeltsjekke Facebook-profilen, og ikke minst - handle i god tid!

Stadig flere svindles

Når noen blir utsatt for denne typen svindel blir man gjerne bedt om å kontakte Økokrim. Men med den vissheten at slike saker sjeldent fører frem til noe annet enn henleggelse.

Try så aldri noe mer til de 4.000 kronene, og heller ikke festivalbillettene. Han anmeldte forholdet til politiet, men ifølge han selv ble saken henlagt nærmest på direkten.

På Politiet sine nettsider står det opplyst at det er stadig flere som blir utsatt for svindel på nett, men at det er få som anmelder. Likevel presiserer politiet at det er viktig å anmelde forholdet, og dét så fort som mulig.

LES OGSÅ: Dette fikk du ikke se på TV

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer