Birgit Skarstein:

- Som å bli kastet til ulvene

Som tenåring slet Birgit Skarstein med å snakke foran folk.

LAM: Birgit Skarstein åpner opp om hvordan hun ble lam i «Helt Harlad». Video: TV 2 Vis mer
Publisert

I «Helt Harald» blir programleder Harald Rønneberg (48) bedre kjent med et knippe norske kjendiser, og sammen skal de utføre tøffe prøvelser med mottoet «det er begrensa hvor dritt det kan gå» i bakhodet.

I søndagens episode tar Rønneberg med seg paralympisk idrettsutøver Birgit Skarstein (33) med på vingevandring. Med andre ord: Skarstein og Rønneberg skulle stå på en flyvinge under flyvning.

Men før duoen skulle komme seg på flyvingen og lette til værs, dro de på hyttetur for å bli bedre kjent. Der deler Levanger-jenta at hun ikke alltid har vært like trygg og utadvendt som hun er i dag. Overraskende nok var det teaterscenen som hjalp 33-åringen ut av skallet.

HJMME HOS: Birgit Skarstein er blant deltakerene i denne ukens episoder av «4-stjernes middag», og der viser hun frem hjemmet. Video: Discovery+ Vis mer

Til Se og Hør forteller Skarstein at hun var sjenert som tenåring. Flere hun kjente gikk på teater, og hun hadde et godt inntrykk av teatermiljøet.

- Jeg hadde lyst til å bli litt mer komfortabel med å snakke foran folk, så det ble en fin plass å øve litt på det, forteller Skarstein til Se og Hør.

Tilhørighet og tillit

Verdensmesteren husker godt første gangen hun sto på en scene. Det var på bygdehuset i Levanger, som ble brukt som teatersal.

- Jeg husker at det var veldig skummelt. Jeg hadde en hel sang som jeg skulle fremføre a capella. Siden jeg var ganske sjenert i utgangspunktet var det som å bli kastet til ulvene, forteller hun lattermildt.

SVARER: Birgit Skarstein svarer på Maskorama-ryktene under Skal vi danse-finalen 13. november 2021. Video: Thea Hope. Reporter: Kine Falch Vis mer

- Å stå der helt alene på en scene i spotlight foran hele salen og synge uten musikk. Det var skummelt. Og det er jo på et vis nesten skumlere når det er folk du kjenner. Men da jeg først hadde overlevd det, da kunne man jo nesten gjøre hva som helst.

På scenen opptrådte Skarstein som mannen til Cruella De Vil i «101 dalmatinere», stesøster i «Askepott» og Rizzo, en av hovedrollene i «Grease».

Hun tror teatertiden, slik som alle erfaringer i livet, har vært med på å forme henne til å bli personen hun er i dag.

- Jeg tror det er veldig viktig for alle å finne steder hvor de kjenner tilhørighet og får tillit til å prøve og feile litt.

- «Hva har du røyka?»

Skarstein tror generelt det er lurt å utfordre seg selv på ting som kan være ukomfortabelt.

- Det som er litt fint med det teateret er at det kjentes veldig ut som å ta grep på de tingene jeg var usikker på. Det å eksponere seg for det man er redd for eller sjenert for, gjør i hvert fall at du kan kjenne på å både feile og fikse det. For min del gjorde det i hvert fall at jeg kjente på at det ikke var så farlig, forteller 33-åringen.

OPPMERKSOMHET: Birgit Skarstein og Philip Raabe fikk stående applaus etter deres første dans i «Skal vi danse». Nå forteller hun om oppmerksomheten og den veldig gode kjemien med dansepartneren. Reporter: Emma Eriksson. Video: Steffen Pettersen/ Rød Løper Vis mer

- Jeg tror det er viktig at du ikke avskriver noen ting bare fordi du ikke er komfortabel. For det å bli komfortabel handler veldig ofte om å ha prøvd mange nok ganger.

Og at tiden på Skogn teaterlag hjalp Skarstein å komme ut av skallet er det ingen tvil om. I 2020 ledet hun Idrettsgallaen sammen med Nicolay Ramm (33).

- Jeg hadde aldri trodd da jeg holdt på der, at jeg skulle lede idrettsgallaen liksom. Hvis noen hadde sagt det til meg da, så hadde jeg tenkt:«Hva har du røyka?». Når du som fjorten-femtenåring synes det er skummelt å stå på et bygdehus i en gymsal, så viser det et håp, ler hun.

- Ikke noe poeng i å bli verdensmester

Skarstein tror den samme tankegangen gjelder på teaterforestillinger, Idrettsgallaen og i konkurranser.

- Akkurat som på Skogn teaterlag, handler det om å gjøre forberedelsene dine så godt du kan. Så må du kunne det så godt at du kan« winge» det som ikke går bra. Det er akkurat sånn det er i konkurranser også. Det handler bare om å gjøre så godt du kan, med de tingene du kan kontrollere.

EVENTYRLIG OPPUSSING: I løpet av kort tid klarte Halvor Bakke og gutta å gi Birgit Skarstein hyttedrømmen hun lenge har ventet på. Vis mer

- Vil du anbefale andre tenåringer, som kanskje synes det er vanskelig å prate foran folk, å stå på teaterscenen?

- Jeg anbefaler alle å prøve å finne noe de synes er gøy å gjøre i hvert fall, og ikke være redd for å feile. Det ligger noe der. Hvis jeg aldri hadde tatt tak i det hadde jeg kanskje fortsatt hatt problemer med å snakke foran folk. Man blir ikke nødvendigvis god til hva som helst, men du blir som regel bedre med litt øving. Det er ikke noe poeng i å prøve å bli verdensmester, hvis du har lyst til noe slår jeg et slag for å prøve.

LES OGSÅ: Brudd etter syv år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer