Johan Rheborg:

«Solsidan»-stjernen avslører ukjent sykdom

- Det er en del av min personlighet.

DEPRIMERT: Den svenske skuespilleren Johan Rheborg, fra seriesuksessen «Solsidan», har levd med deperesjon i ti år. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
DEPRIMERT: Den svenske skuespilleren Johan Rheborg, fra seriesuksessen «Solsidan», har levd med deperesjon i ti år. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

(Dagbladet): Den svenske skuespilleren, manusforfatteren og komikeren Johan Rheborg (54) har kapret flere norske hjerter gjennom rollen som Fredde Schiller i den svenske komiserien «Solsidan».

Men selv om karrieren til 54-åringen ser ut til å nærmest nådd toppen, med flere utsolgte show og en fanskare uten like, ser det likevel ikke ut til at alt er en dans på roser.

Lørdag delte nemlig Rheborg et lengre innlegg på Instagram hvor han åpner opp om sin ukjente sykdom.

- Jeg bar på en depresjon, eller om jeg skal være korrekt: jeg lever med en depresjon. Det er en del av min personlighet, skriver den svenske skuespilleren på Instagram.

Ifølge Rheborg har han som regel kontroll på depresjonen han har levd med i lang tid, men av og til tar den helt overhånd.

- Da synker jeg ned i et svart hull, lammet, og vil bare sitte i mørket. Se utover ingenting, skriver Rheborg.

Får angst av Instagram

Til bildet av han selv med ryggen til, skriver 54-åringen at han savner sin avdøde far som gikk bort for ti år siden. Han sørger over at han ikke lenger kan treffe ham og få hans kloke råd.

Saken fortsetter under:

Jag bär på en depression eller om jag skall vara uppriktig, jag lever med en depression. Det är en del av min personlighet. Ofta håller jag kontroll på den. Men ibland, som nu, övermannanar den mig och jag sjunker ner i ett svart hål, förlamas. Vill bara sitta i mörkret. Se ut över ingenting. Det svarta innehållslösa. Det är jag. Saknar min far. Ropar högt efter honom men han svarar ju inte. Han är borta sen 10 år. Jag kan inte få hans kloka råd mer. Katten Sune kan inte lägga sig på mitt bröst längre för han är också död. Det finns ingen lindring. Någon uppmanar mig, i all välmening, att titta på Solsidans besökarantal. Det är fina siffror det. Mmmm... Men de har noll påverkan på min depression. Ger jag mig ut på twitter så ser jag vuxna användare med klatschiga avatarer som kastar bajs på varandra. De har slutat diskutera helt och hållet. De orkar inte. De predikar och sprider sen bajs över oliktänkande. På Instagram göds livslögner. Mina vänners instagram ger mig helt ärligt ångest. Speciellt när jag sitter här i mitt svarta hål. Jag har börjat rensa ut digitala vänner. Säger vad jag tänker. Jag tycker om när vi ses o fikar, hänger och jobbar men din digitala personlighet är helt ärligt genant. -Det är lördag, vad skall du göra Johan? -Dra täcket över huvudet och hoppas att jag aldrig mer vaknar, vad skall ni göra? -Vi skall till bästa ikea med bästa vännen och köpa bästa resorsängen. -Låter toppen, kram

Et innlegg delt av Carl Johan Rheborg 🚶🏼‍♂️ (@canvisnous)

Selv om seertallene på den suksessrike serien «Solsidan» bare peker oppover, hjelper ikke det på depresjonen når det er sosiale medier som vekker mest oppmerksomhet hos ham.

- Jeg får angst av vennene mine sine Instagram-kontoer. Spesielt når jeg sitter her i mitt svarte hull. Jeg har begynt å sortere ut mine digitale venner. Jeg vil heller si hva jeg tenker og synes om dem når vi møtes, skriver han.

Mistet begge foreldrene

Da Rheborg besøkte Norge for å promotere «Solsidan - Filmen» som hadde premiere på norske kinoer 1. desember, kunne han avsløre at han ikke er alt for ulik sin karakter Fredde.

Saken fortsetter under:

HAR BLITT FILM: Spillefilmen «Solsidan» hadde kinopremiere 1. desember. Video: SF Studios Vis mer

I filmen får nemlig Rheborgs rolle et uventet besøk av faren sin som forlot han for mange år siden. De har, ikke overraskende, et komplisert forhold.

- Fredde ble aldri akseptert av pappaen sin, og har som voksen kuttet han helt ut av livet. Familie og venner er utrolig viktig for Fredde så det er veldig sårt for han, men det viser også en mye mer menneskelig side av han. Det er en sår, men gjennomtenkt historie, sa Rheborg til Dagbladet.

I tillegg til farens død for flere år siden, mistet også Rheborg mora si. Til Dagbladet kunne han minnes dem med gode ord.

- Jeg hadde helt fantastiske foreldre. Jeg begynner nesten å gråte når jeg snakker om dem. De var støttende, og fostret meg hardt, men bra, sier han tydelig berørt.

Basert på ekte hendelser

Skuespilleren, som også har vært manusforfatter for flere episoder av «Solsidan», forteller at mange av hendelsene i serien er basert på filmarbeidernes og skuespillernes egne liv. Da dagbladet møtte Rheborg kunne han fortelle at han har hentet inspirasjon fra mange situasjoner han selv har vært i.

Blant annet er episode fem av sesong to, der Fredde får en noe spesiell legeundersøkelse, inspirert av en situasjon skuespilleren selv syntes var underlig.

- Jeg var syk på en innspilling og regissørens bror var lege. Jeg trodde jeg skulle komme til et mottak, men så kom legen ut på parkeringsplassen og satte seg i bilen og gjorde en full halsundersøkelse der. Folk gikk jo forbi og kikka, det var veldig merkelig. I «Solsidan» dro jeg den enda lenger med at Fredde får en endetarmsundersøkelse av en lege i bilen, fortalte Rheborg. ​

LES OGSÅ: - Fryktet jeg ville ende livet mitt på mentalsykehus

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer