Josephine Bornebusch:

«Solsidan»-stjernen: - Katastrofalt

Stjernen er premiereklar med sesong to av suksesserien «Elsk meg». Nå deler hun sine tanker om hvordan Sverige har taklet coronapandemien.

Publisert

«Solsidan»-stjernen Josephine Bornebusch forteller til Dagbladet at hun ble skremt av taktikken svenske myndigheter la for hvordan landet skulle takle coronapandemien.

- Jeg leverte fra meg barna mine på skolen, mens folk lå på sykehuset og døde. Jeg leverte fra meg det kjæreste jeg har, og alt bare fortsatte å holde åpent. Dette er ikke OK tenkte jeg da. Det var en bisarr tid, sier Bornebusch.

Hun er glad for at det ser ut som Sverige sakte, men sikkert har fått kontroll over smitten, men var veldig bekymret over at hjemlandet valgte en annen vei enn sine naboer.

- Norge, Finland og Danmark gjorde det helt annerledes. Vi er så nære kulturelt og da tenker man at man gjøre det samme. Men sånn var det ikke, og det føltes både skummelt og ekkelt.

- IKKE OK: Foto: Josephine Bornebusch syntes det var skremmende at Sverige valgte en annen taktikk enn sine naboer for å takle coronapandemien. Jessica Gow / TT.
- IKKE OK: Foto: Josephine Bornebusch syntes det var skremmende at Sverige valgte en annen taktikk enn sine naboer for å takle coronapandemien. Jessica Gow / TT. Vis mer

Tilbake til «Solsidan»

Her hjemme er nok Bornebusch best kjent fra sin rolle som den snobbete Mickan i serien «Solsiden». Hun forteller de snart skal i gang med innspillingen av en ny sesong.

- «Solsidan» er som en bumerang. Man tro man er fri, men det kommer alltid tilbake. Men dette er faktisk første gang jeg gleder meg veldig til å gjøre en ny sesong. Vi har holdt på i snart 11 år, og på et tidspunkt var det det eneste man fikk tid til å gjøre. Nå filmer vi annethvert år, og det gir ei tid til å savne det, sier hun.

Hun forteller at hun ser fram til å jobbe med kollegene fra serien igjen.

- Jeg trives så godt med de menneskene, og nesten alle i teamet har vært med siden starten. Det høres klisjé uten, men det er som å komme hjem.

Hovedrolle, regi og manusforfatter

Bornebusch er for tiden aktuell med en ny sesong av hennes kritikerroste Viaplay-serie «Elsk meg». Den nye sesongen kommer i midten av september.

«Elsk meg» er en dramakomedie om familie og kjærlighet hvor seeren følger tre forskjellige forhold i tre forskjellige generasjoner. Josephine Bornebusch spiller den framgangsrike legen Clara som har blitt sammen med modellen Peter, spilt av Sverrir Gudnason.

Pia Tjelta intervjues i forbindelse med lansering av kleskolleksjon, og får spørsmål om «Neste sommer»-innspillingen der hun bruker sine egne luksus-vesker. Vis mer

I tillegg til å være hovedrolleinnehaver har Bornebusch selv skrevet og regissert serien.

- Jeg hadde ikke tenkt til å lage flere sesonger, så jeg stappet alt jeg kunne inn i det første. Da jeg fikk ja til å gjøre en sesong til begynte jeg å gå dypere inn i karakterene. Jeg pleier å si at første sesong handler om å finne kjærligheten, mens andre sesong handler om å beholde den, sier Bornebusch til Dagbladet.

- Vanskelig

Sesong to av «Elsk meg» ble ikke rammet av coronapandemien, men Bornebusch forteller at andre prosjekter hun holdt på med var tvunget til å avslutte. Som her hjemme har også svenske kulturarbeidere slitt enormt under coronakrisa. Bornebusch mener at noen av tiltakene er uforståelige.

- Man kan gå på restaurant, men ikke på teater. Om noen tar fram en gitar på en restaurant må plutselig halvparten av gjestene ut fordi det da regnes som et arrangement. Det har vært veldig mange rare tiltak som har pågått, og det er en enorm frustrasjon fra svensk kulturbransje.

CORONA-TEST: Marna Haugen også kjent som «komikerfrue» har vært i hardt vær etter at hun publiserte denne videoen. Video: Instagram / @Komikerfrue. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bornebusch er spesielt bekymret for sceneskuespillere i Sverige.

- Det har vært helt katastrofalt for teateret. Alt har stengt ned og det er så mange skuespillere som går arbeidsledige. I tillegg til alle filmproduksjoner som har måtte legges ned. Jeg vil ikke engang tenke på hva det har kostet, sier hun.

Kan komme positivt nytt

1. oktober skal svenske kulturarbeidere få beskjed om man kan åpne for arrangementer med 500 publikummere. Bornebusch håper på positive nyheter.

- Nå har vi begynt å åpne opp litt, og jeg vet at mange av mine kolleger nå øver på forestillinger med håp om at de kan gjennomføres fra oktober av. Men hvis man får beskjed om at man bare kan være 50 i salen, så vet jeg ikke hva som kommer til å skje, sier hun.

- Aldri vært så stolt

I forrige uke ble hun belønnet med Sveriges gjeveste TV-pris «Årets TV-drama» for sesong én av «Elsk meg».

- Jeg har aldri vært så stolt i mitt liv – ikke engang da jeg fikk barn. Dette prosjektet kunne gått rett til helvete, og da hadde jeg ikke hatt noen andre enn meg selv å skylde på. «Elsk meg» er min baby, og det at noen har bestemt at det er det fineste som er gjort er så enormt, sier Bornebusch.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Hun sier at prisen gjorde at alt strevet var verdt det.

- Det blir et bevis på at det ikke bare var jeg som synes det var bra, for jeg prøver alltid å skape ting som jeg selv ville sett på, sier Bornebusch.

LES OGSÅ: - Vet ikke hva vi skal gjøre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer