«Solsidan»-stjernen Johan Rheborg:

«Solsidan»-stjerne boikottet Norge i 20 år

Johan Rheborg følte seg svært krenket.

HATET NORGE: Johan Rheborg (t.h) blir snart aktuell i en norsk TV-serie, som skal sendes på TV 2. I 20 år har han imidlertid hatet Norge, så det var på ingen måte gitt at han skulle returnere. Her sammen med skuespiller Josephine Bornbusch, som spiller Mickan. Foto: TV4, TV 2
HATET NORGE: Johan Rheborg (t.h) blir snart aktuell i en norsk TV-serie, som skal sendes på TV 2. I 20 år har han imidlertid hatet Norge, så det var på ingen måte gitt at han skulle returnere. Her sammen med skuespiller Josephine Bornbusch, som spiller Mickan. Foto: TV4, TV 2 Vis mer

(Se og Hør): Det er mange nordmenn som har et forhold til den humoristiske, svenske komiproduksjonen «Solsidan», som her hjemme ble sendt på norske TV 2. Serien består av fem sesonger, og gikk hos «söta bror» i fem sammenhengende år fra 2010.

Kort fortalt handler serien om karakterene Anna Svensson og Alexander Löfström, som venter sitt første barn sammen. De flytter til Solsidan, inn i Alexanders barndomshjem. Der møter de blant andre barndomskameraten Fredrik - som spilles av Johan Rheborg (54).

HOLDT SEG UNNA: Johan Rheborg, kjent fra «Solsidan», blir igjen norgesaktuell. Det var derimot ikke helt gitt, basert på tidligere erfaringer med Norge. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
HOLDT SEG UNNA: Johan Rheborg, kjent fra «Solsidan», blir igjen norgesaktuell. Det var derimot ikke helt gitt, basert på tidligere erfaringer med Norge. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Den Stockholm-fødte skuespilleren er egentlig utdannet jurist, men er her til lands utvilsomt mest kjent for sin rolle i TV-serien. Nå blir han igjen aktuell for nordmenn, i den kommende TV 2-serien «Kielergata». Det var derimot ikke gitt at han skulle returnere til Norge med det første.

- Dårlig behandlet

På grunn av en dårlig opplevelse her til lands for 20 år siden, valgte skuespilleren å boikotte vårt ganske land.

Det er kanalen selv som først omtaler saken. I høst får vi se Rheborg i rollen som den single mannen Øystein, som driver en restaurant i den fiktive byen Slusvik. Kristoffer Joner er også med i serien.

STJERNER: «Solsidan» var et populært program i sin tid. Fra venstre: Mia Skäringer som Anna, Felix Herngren som Alex, Johan Rheborg som Fredde og Josephine Bornebusch som Mickan. Foto: TV4, TV 2
STJERNER: «Solsidan» var et populært program i sin tid. Fra venstre: Mia Skäringer som Anna, Felix Herngren som Alex, Johan Rheborg som Fredde og Josephine Bornebusch som Mickan. Foto: TV4, TV 2 Vis mer

Et oppdrag for to tiår siden kunne derimot ha satt en stopper for hele den svenske deltakelsen i serien.

- Det er lenge siden jeg har vært i Norge, jeg gjorde en reklamefilm for 20 år siden. Da ble jeg så dårlig behandlet av reklamebyrået og så krenket og forbannet at jeg ikke satte min fot i Norge på mange år, sier han til TV 2 og fortsetter:

BLIR FILM: Spillefilmen «Solsidan» har kinopremiere 1. desember. Video: SF Studios Vis mer

- I sommer var jeg på komikerfestival og nå blir jeg tatt så godt imot og filme denne serien er fantastisk. Jeg har oppdaget Norge på nytt, forteller han.

Dette er ikke første gang skuespilleren skaper overskrifter med uttalelser i år. I januar delte nemlig Rheborg et lengre innlegg på Instagram hvor han åpnet opp om sin ukjente sykdom.

- Svart hull

- Jeg bar på en depresjon, eller om jeg skal være korrekt: jeg lever med en depresjon. Det er en del av min personlighet, skrev den svenske skuespilleren på Instagram.

Ifølge Rheborg har han som regel kontroll på depresjonen han har levd med i lang tid, men av og til tar den helt overhånd.

- Da synker jeg ned i et svart hull, lammet, og vil bare sitte i mørket. Se utover ingenting, skrev Rheborg.

​Til bildet av han selv med ryggen til, forklarte 54-åringen at han savnet sin avdøde far som gikk bort for ti år siden. Han sørger over at han ikke lenger kunne treffe ham og få hans kloke råd. Han synes også det er vanskelig å leve i en tid preget av sosiale medier.

- Jeg får angst av vennene mine sine Instagram-kontoer. Spesielt når jeg sitter her i mitt svarte hull. Jeg har begynt å sortere ut mine digitale venner. Jeg vil heller si hva jeg tenker og synes om dem når vi møtes, skrev han.

Mistet begge foreldrene

Da Rheborg besøkte Norge for å promotere «Solsidan - Filmen» som hadde premiere på norske kinoer 1. desember, kunne han avsløre at han ikke er alt for ulik sin karakter Fredde.

I filmen får nemlig Rheborgs rolle et uventet besøk av faren sin som forlot han for mange år siden. De har, ikke overraskende, et komplisert forhold.

- Fredde ble aldri akseptert av pappaen sin, og har som voksen kuttet han helt ut av livet. Familie og venner er utrolig viktig for Fredde så det er veldig sårt for han, men det viser også en mye mer menneskelig side av han. Det er en sår, men gjennomtenkt historie, sa Rheborg til Dagbladet.

I tillegg til farens død for flere år siden, mistet også Rheborg mora si. Til Dagbladet kunne han minnes dem med gode ord.

- Jeg hadde helt fantastiske foreldre. Jeg begynner nesten å gråte når jeg snakker om dem. De var støttende, og fostret meg hardt, men bra, sa han tydelig berørt.

LES OGSÅ: Viser frem sin veltrente kropp