ÅPENHJERTIG: «Solsidan»-stjerna Mia Skäringer får mye ros etter at hun i helgen delte et personlig Facebook-innlegg om det å lide av utmattelsessyndrom. Her er hun avbildet på et pressetreff i forbindelse med komiserien i 2015. Foto: Aftonbladet
ÅPENHJERTIG: «Solsidan»-stjerna Mia Skäringer får mye ros etter at hun i helgen delte et personlig Facebook-innlegg om det å lide av utmattelsessyndrom. Her er hun avbildet på et pressetreff i forbindelse med komiserien i 2015. Foto: AftonbladetVis mer

«Solsidan»-stjerna Mia Skäringer åpner seg om sykdommen

Skuespilleren hylles for hvordan hun skriver om sykdommen sin.

I august ble det kjent at den svenske skuespilleren Mia Skäringer (40) ble nødt til å trekke seg fra en filminnspilling på grunn av sykdom.

Skäringer sa til Aftonbladet at hun måtte takke nei til å spille i oppfølgeren til «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» fordi hun lider av utmattelsessyndrom.

Få dager før skuespillerens 40-årsdag den 4. oktober, delte Skäringer et svært personlig innlegg om tilstanden sin på Facebook.

I den lange Facebook-teksten beskriver «Solsidan»-stjerna hvordan hun opplever det å leve med utmattelsessyndrom:

«En sang for alle som brant opp. Det kommer en dag i livet hennes når hun ikke er i stand til å lure seg selv lenger. En uvanlig gråt uten ende. En dag uten slør. Når solen skinner gjennom marg og ben, når regnet slår mot hjertet. Hver dråpe så tung at kroppen skjelver og jorden skjelver. Nullpunktet», begynner hun.

I teksten forteller Skäringer også hvordan hun presset seg selv til det ytterste i et forsøk på å opprettholde den «perfekte» fasaden mange er så opptatt av. Dette har skapt stort engasjement i sosiale medier.

Saken fortsetter under bildet. 

ÆRLIG: Mia Skäringer har fått mye ros etter sitt ærlige og åpenhjertige Facebook-innlegg. Her er hun avbildet i 2013, da hun var aktuell som programleder i «Mia på Grötö».  Foto: EXPRESSEN
ÆRLIG: Mia Skäringer har fått mye ros etter sitt ærlige og åpenhjertige Facebook-innlegg. Her er hun avbildet i 2013, da hun var aktuell som programleder i «Mia på Grötö». Foto: EXPRESSEN Vis mer

- Tårene bare renner

Etter at innlegget ble publisert lørdag, har Skäringer mottatt over 28 000 likerklikk på Facebook. Innlegget er dessuten blitt delt omlag 7000 ganger, og godt over 1500 personer har kommentert. 

En rekke av skuespillerens følgere roser henne for det åpne og ærlige innlegget, og skriver at de kjenner seg igjen i teksten hennes.

«Så traff hun spikeren på hodet og beskrev alt akkurat slik det er i et lite Facebookinnlegg», skriver en av følgerne hennes.

«Takk for teksten, så vakker, så dyp, så riktig, så sann i hjerte våre... Takk, vidunderlige Mia», roser en annen.

«Alt dette er sant. Alt sammen! Tårene mine bare renner, for denne teksten tar det virkleig på kornet», mener en tredje.

- Ingen mening eller liv

Mia Skäringer beskriver den syke kvinnen i Facebook-innlegget som «hun», men Expressen tolker teksten dithen at skuespilleren gjennomgående beskriver sin egen sykdom.

40-åringen opplever at hjernen hennes er blitt langsom og glemsk som følge av den stressrelaterte sykdommen, skriver den svenske avisen.

«Hjernen er så treig. Så sliten. Så skadet av stress. Lydene er som ekko og kniver i siden hennes. Tankene lar seg ikke oversettes til ord. Hun vet ikke hva hennes bekjente heter. Eller hvor hun bor. Hun bor i en boble utenfor den store boblen. Og fra et sted roper alle på henne. Folk som bare snakker. Munner som går. Ingen mening i meningene. Intet liv i livet», forteller hun i innlegget.

I den personlige teksten tar Skäringer, som er mor til tre barn, også et oppgjør med alle kravene hun mener stilles til mødre og andre kvinner i dag. At man skal klare alt fra husarbeid og omsorgsarbeid til å betale regninger, være slank og sexy og rekke å slappe av med yoga og mindfulness.

Saken fortsetter under bildet. 

TV-STJERNE: Mia Skäringer fikk sitt store gjennombrudd som Anna i komiserien «Solsidan» i 2010. Her med motspillerne Johan Rheborg, Felix Herngren, Josephine Bornebusch, Malin Cederbladh, Henrik Dorsin i 2015.  Foto: Aftonbladet
TV-STJERNE: Mia Skäringer fikk sitt store gjennombrudd som Anna i komiserien «Solsidan» i 2010. Her med motspillerne Johan Rheborg, Felix Herngren, Josephine Bornebusch, Malin Cederbladh, Henrik Dorsin i 2015. Foto: Aftonbladet Vis mer

TV-jobb

TV-stjerna avslutter innlegget med å hinte om at personer som innrømmer at de sliter med å takle stresset og presset i dagliglivet er det mest ærlige:

«Og hun gråter tårer menneskeheten ikke har tid til å gråte. Kjenner på følelsene ingen andre har tid til å føle. Kalles syk. Deprimert. Utbrent. Men tenk om det faktisk er slik at hun er den friskeste av oss alle. Bare at hun ikke vet om det selv ennå.»

De siste årene har Mia Skäringer spilt i en rekke svenske TV-serier i tillegg til «Solsidan». Hun har hatt roller i «Ängelby» og «Ack Värmland», og ledet programmet «Mia på Grötö».

I starten av september ble det kjent at Skäringer også måtte utsette innspillingen av sesong to av «Ack Värmland».

- Det stemmer at Mia er sykemeldt og at innspillingen av Ack Värmland er utsatt da Mias helse naturligvis kommer i første rekke, opplyste presseansvarlig i TV4, Caroline Nylander, til Expressen den gang.

Spiseforstyrrelser og selvskading

Dette er for øvrig ikke første gang Mia Skäringer velger å være åpen om vonde opplevelser.

I et intervju med Expressen i 2015 fortalte Skäringer at hun i oppveksten slet med selvskading og spiseforstyrrelser, og at hun hadde et alkoholproblem allerede som 14-åring.

I tillegg til dette ble Skäringer voldtatt på fest da hun var 16 år.

- Ja, det stemmer, bekreftet hun, og fortalte videre at det var en gjeng med gutter som ikke behandlet henne bra i oppveksten, og at hun i ettertid har støtt på dem.

I 2007 fortalte Skäringer om hvordan hun brått mistet faren sin, som omkom i en bilulykke. Ifølge Expressen skrev hun om sorgen etter dødsfallet på bloggen mama.nu.

Saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Hun sa ikke «ja» med én gang