KOSTBART KLENODIUM: Statuetten som ble brukt i Bogart-klassikeren «The Maltese Falcon» fra 1941 er solgt for 24 millioner kroner.  Foto: FameFlynet
KOSTBART KLENODIUM: Statuetten som ble brukt i Bogart-klassikeren «The Maltese Falcon» fra 1941 er solgt for 24 millioner kroner. Foto: FameFlynetVis mer

Solgt for 24 millioner kroner!

Det verdensberømte filmklenodiet skapte budkrig hos auksjonshuset i New York.

SEOGHØR.NO: En filmfan måtte ut med hele 24 millioner kroner for å sikre seg den berømte falken fra film noir-klassikeren «Malteserfalken».

Filmen fra 1941 er en av Humphrey Bogarts mest kjente, der han spiller privatdetektiv Samuel Spade som jakter på den verdifulle statuetten.

I begynnelsen av november ble den solgt på auksjon hos Bonhams i New York. Vinnerbudet var på hele 24,5 millioner kroner og kom over telefonen fra en ukjent kunde.

Det ble laget to statuetter til filmen, men den som ble auksjonert bort er den eneste som ble bekreftet brukt i «Malteserfalken».

Personen som solgte falken hadde kjøpt den av en privat samler på 1980-tallet. Den har tidligere vært utstilt på Warner Bros.’ museum, på Pompidou-senteret i Paris og på Museum of Modern Art i New York.

Også brev skrevet av Albert Einstein gikk under hammeren.

Film-memorabilia har alltid fascinert fans som er villige til å ofre gigantsummer for å sikre seg en del av filmhistorien. For noen år siden ble den hvite kjolen Marilyn Monroe gikk med i klassikeren «The Seven Year Itch» solgt for 27 millioner kroner.

Judy Garlands blå kjole fra «Trollmannen fra Oz» gikk for 5, 4 millioner. Den røde skinnjakken fra Michael Jacksons «Thriller» ble solgt for nesten 11 millioner kroner.

DYR KJOLE: Vinden tok tak i Marilyn Monroes hvite kjole og skapte et klassiskt øyeblikk i «Seven Year Itch» fra 1955. Kjolen ble solgt for 27 millioner kroner.  Foto: Stella Pictures
DYR KJOLE: Vinden tok tak i Marilyn Monroes hvite kjole og skapte et klassiskt øyeblikk i «Seven Year Itch» fra 1955. Kjolen ble solgt for 27 millioner kroner. Foto: Stella Pictures Vis mer

LES OGSÅ: - Brudd syv måneder etter fødselen