Michael Jackson

Søksmål gjenopptatt etter ny lov

James Safechuck og Wade Robson får en ny sjanse til å prøve saken sin mot den avdøde artisten.

LEAVING NEVERLAND: I mars har den omstridte dokumentar-serien «Leaving Neverland» premiere på HBO. Dokumentaren har mottatt en del kritikk fra Michael Jacksons familie, men HBO velger å ikke trekke den. Nå står flere av de angivelige ofrene fram, og snakker om livet på Neverland. Video: HBO Vis mer
Publisert

For ett år siden skapte dokumentaren «Leaving Neverland» sjokkbølger verden over.

I den fire timer lange dokumentaren hevder Wade Robson (37), James Safechuck (41) og deres familier at Robson og Safechuck skal ha blitt utsatt for overgrep av Jackson i forbindelse med overnattinger på Neverland Ranch på 80-tallet.

Anklagene har blitt kraftig tilbakevist at Jackson-leiren, og folket er splittet over om historiene er sanne.

Robson og Safechuck forsøkte å saksøke selskapene til Jackson, men sakene ble forkastet av en dommer i California, ettersom saker som omhandler overgrep mot barn foreldres når saksøker har fylt 26 år.

Kommer for retten

1. januar trådte imidlertid en ny lov i kraft - som øker alderen til 40 år.

- Vi er glad for at retten anerkjenner den sterke beskyttelsen California har for barn, og vi ser fram til å prøve disse sakene i en rettssak, sier duoens advokat, Vince Finaldi, til The Guardian.

MICHAEL JACKSON: 25. juni 2019 er det 10 år siden Michael Jackson døde. Slik var nødsamtalen. Vis mer

De to hadde opprinnelig saksøkt Jackson-selskapene MJJ Productions og MJJ Ventures i henholdsvis 2013 og 2014, da de var 30 og 36 år gamle. Saken ble først forkastet i 2017.

- Tiden når Michael Jacksons selskaper og advokater må svare for alle de falske anklagene og den feilaktige representasjonen mot mine klienter, vil komme, og vi ser frem til å gjøre det foran en jury, sier Finaldi til People.

For å vinne rettssaken må de fornærmede bevise at personene som ledet selskapene visste om de angivelig overgrepene.

Når saken skal presenteres for en jury, er uvisst. Hvor mye duoen saksøker selskapene for, er heller ikke kjent.

Tidligere nektet for overgrep

Michael Jackson opplevde gjennom sitt liv flere anklager om overgrep. Stjernen døde i 2009. Siden den gang er flere dokumentarer og bøker om anklagene publisert.

I 2003 risikerte Jackson blant annet 24 års fengsel for seksuelle overgrep mot en mindreårig gutt. Da var det en 13 år gammel kreftsyk gutt det var snakk om. Han trakk imidlertid anklagene tilbake, og benektet det hele.

BER OM HJELP: Michael Jacksons tidligere talsperson forteller om den avdøde artistens vennskap med den nåværende presidenten - og ber samtidig om hjelp. Video: CNN. Vis mer

Under en rettssak i 2005 nektet både Robson og Safechuck for å ha blitt utsatt for overgrep.

I filmen sier Robson at det så sent som for seks år siden gikk opp for ham at det han ble utsatt for, ikke var greit. Når det gjelder vitneforklaringen han ga i 2005, sier han dette:

- Jeg ønsker å fortelle sannheten like høyt som jeg fortalte løgnen, sier han mot slutten av filmen.

Mennene forteller at de har opplevd depresjoner og angst, og har slitt med familiære relasjoner.

- Hemmeligheter vil spise deg opp, sier Safechuck i filmen, og legger til:

- Jeg tror ikke tiden leger disse sårene. Det blir bare verre.

LES OGSÅ: Dette skjedde med dødshuset

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer