Lars Monsen:

Søknad avslått - hudflettet same

Lars Monsen søkte om dispensasjon til å gjennomføre turer med hundespann ved Femundslia, fem mil sørøst for Røros. Søknaden ble avslått, og i klagen kom Monsen med sterke karakteristikker mot sørsamer.

LANGET UT: Lars Monsen fikk ikke dispensasjon for å gjennomføre turer med hundespann. Da kom han med kraftige karakteristikker av en av dem som sto bak avgjørelsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LANGET UT: Lars Monsen fikk ikke dispensasjon for å gjennomføre turer med hundespann. Da kom han med kraftige karakteristikker av en av dem som sto bak avgjørelsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

Tidligere i år søkte programleder og villmarksmann Lars Monsen om dispensasjon til å gjennomføre turer med hundespann i Femundslia, sørøst for Røros. Han søkte på vegne av Femund Lodge, som er en fjellstue han eier i Elgå. Femund Lodge kan gjester leie til overnatting, og dra på organiserte turer.

Monsen fikk først dispensasjon til å gjennomføre turene, men da arbeidsutvalget ved Nasjonalparkstyret for Femundsmarka og Gutulia behandlet søknaden ble den avslått.

Avslaget var begrunnet med at ferdsel med hundespann er en vesentlig forstyrrelsesfaktor for rein i området, viser dokumentet Dagbladet har fått innsyn i.

Eva Nordfjell i arbeidsutvalget kom med forslaget om at søknaden skulle avslås, og poengterte at ferdsel med hundespann er en «vesentlig forstyrrelsesfaktor» for rein.

- En tillatelse i disse områdene vil kunne føre til en sammenblanding med andre reinbeitedistrikt, noe som er uheldig like før flytting til vårbeitet, skriver Nordfjell i sitt forslag.

SNAKKER UT: Lars Monsen åpner seg om alkoholforbruket i denne ukas Lindmo. Video: NRK Vis mer

Saken skal endelig avgjøres av Miljødirektoratet.

Arbeidets Rett meldte om saken først.

- Kjent sørsamisk stil

Nordfjells forslag ble enstemmig vedtatt av utvalget. Likevel valgte Monsen i sitt klagebrev å legge skylden for avslaget over på Nordfjell. Han kom også med karakteristikker av henne som sørsame.

- Som jeg forstår det var først hele nasjonalparkstyret positive, så vender sørsamen Eva Nordfjell tommelen ned, og dermed blir utfallet negativt. Hvordan er det mulig, spør Monsen i klagen Dagbladet har fått innsyn i.

Videre kommer han med kraftige påstander mot både Nordfjell og sørsamer:

- Det Eva Nordfjell gjør er å protestere i kjent sørsamisk stil, fordi hun kan, og fordi hun vet det sjelden blir påklagd. Det er det slutt på nå. Vi ønsker å synliggjøre alle sørsamenes protester, som ødelegger andre bedrifters muligheter til å drive næringsliv i Elgå og nordre Engerdal – og kanskje i Røros-regionen også.

Monsen skriver at han selv er same, og registrert i samemantallet.

- Jeg er stolt av det. Men jeg inntar ikke offerrollen så fort det blir litt ubehagelig, det må være litt høyde under taket, skriver Monsen.

Han skriver videre at hundekjøringen innebærer at hundene er bundet og under kontroll hele tida, og at hundene er under oppsyn, kursing og kontroll. Han skriver videre at de gangene han har prøvekjørt løypa var ikke hundekjøringen et forstyrrende element for reinen.

- Jeg vil fortsatt ha samene og reindrifta i nasjonalparken, men de bør ikke kunne diktere hvilke andre som skal drive næring i Femundsmarka nasjonalpark, skriver Monsen avslutningsvis.

Se hele Lars Monsens svar lenger ned i saken.

TAKLET: Under Hollywood Bowl i Los Angeles 4. mai, løp en tilskuer opp på scenen og taklet komiker Dave Chappelle. Video: Dagbladet TV / Twitter Vis mer

- Lavmål

I et brev fra Nasjonalparkstyret for Femundsmarka og Gutulia datert 29. april, skriver styret at de tar sterkt avstand fra Monsens karakteristikker.

- Nasjonalparkstyret for Femundsmarka og Gutulia tar sterkt avstand fra klagers karakteristikker av sørsamene som etnisk gruppe og på personangrepene mot enkeltpersoner i nasjonalparkstyret. Dette bidrar bare til å hemme god kommunikasjon, skriver styret i uttalelsen.

Eva Nordfjell reagerer på ordlyden til Monsen i klagen.

- Jeg synes det var en merkelig måte av han å bruke meg som privatperson i en klagesak når et styre står bak. Det blir for dumt. Han burde ha brukt hele styret. Men jeg sitter i styret for å ivareta det samiske grunnlaget for å drive reindrift. Da må man forsvare det man er valgt inn i styret for. Agendaen er at ferdsel i nasjonalparken må styres, sier Nordfjell til Dagbladet.

- Å gå på meg som privatperson synes jeg er litt lavmål. At han er sur og uenig er sin sak, men mye av det han sier i klagen er det ikke hold for. Det er bare påstand mot påstand, sier Nordfjell.

VANNSKREKK: «71 grader nord»-deltaker Safari Shabani er livredd for vann. Da er det bra han har Jon Almaas med seg på tur. Video: Discovery+ Vis mer

Hun poengterer videre at styret er satt til å forvalte et regelverk, som forvaltes ut fra naturmangfoldloven og biomangfoldloven.

- Arrogant

Dagbladet har vært i kontakt med varaordfører i Røros kommune, Christian Elgaaen. I tillegg til å være varaordfører er Elgaaen representant for Røros kommune i nasjonalpark-styret.

Han reagerer kraftig på Monsens uttalelser i klagen.

- Monsens karakteristikker og beskrivelser i klagen av samer og et medlem i nasjonalparkstyret er oppsiktsvekkende og svært problematiske. Jeg tar avstand fra dem. Monsen bør møte sørsamene med en mye mindre arrogant holdning. Dette er Norges urfolk, som har drevet med reindrift i disse områdene i århundrer, sier Elgaaen til Dagbladet.

Han sier videre at ordlyden og karakteristikkene i klagen gjør at han reagerer sterkt.

AVSLØRER: Victoria Tolaas, kjent fra «Norges tøffeste» og «71 grader nord team», forteller nå at hun kunne dukket opp i populært program. Video: Rød Løper, Celina Morken / TV 2 / NRK. Reporter: Henriette Eilertsen / Thea Hope Vis mer

- Jeg kunne ikke sitte rolig å se på slik omtale av samer, og det er viktig for meg å si fra at jeg ikke aksepterer det, sier Elgaaen.

Han krever at Monsen beklager uttrykket om «å protestere i kjent sørsamisk stil»

- Det er rett og slett en ytring som jeg mener er langt over streken, sier Elgaaen.

Monsen svarer

Dagbladet har forelagt Lars Monsen uttalelsene fra Elgaaen og Nordfjell. I tillegg har Dagbladet sendt flere spørsmål om saken.

Monsen henviser til sitt tilsvar som han allerede har gitt Arbeidets Rett om saken, og ber Dagbladet trykke tilsvaret i sin helhet. Utover det har Monsen ingen kommentar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer