«Paradise»-Sofie og Utøya:

Sofie Nilsen brast i gråt i Utøya-video

I en video lagt ut på bloggen denne uken forteller Sofie Nilsen om sine egne opplevelser fra Utøya.

ÅPEN: I en videoblogg på åpner Sofie Nilsen opp om hva som skjedde på Utøya 22. juli 2011. - Aldri før har jeg åpnet meg på denne måten. Ikke til familie, venner eller psykolog, skriver hun på bloggen. Video med tillatelse fra Sofie Nilsen. Se hele her: http://sofienils1.blogg.no/v_1500513389_min_historie_utya__2207videoblogg.html Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): I dag er det seks år siden Norge ble rammet av bombeangrepet på regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya.

Terrorangrepene 22. juli 2011 skulle kreve til sammen 77 menneskeliv, og fortsatt er ettervirkningene store for mange av de berørte.

Tidligere «Paradise Hotel»-deltaker og blogger Sofie Caroline Nilsen (22) var blant dem som befant seg på AUF-leiren på Utøya i Tyrifjorden den skjebnesvangre julidagen.

22-åringen har tidligere fortalt at det hun ble vitne til på Utøya, i lang tid frarøvet henne nattesøvnen.

BLE SAMMEN: Sofie Nilsen møtte kjæresten Morten Botten under årets innspilling av «Paradise Hotel.» Foto: NTB Scanpix
BLE SAMMEN: Sofie Nilsen møtte kjæresten Morten Botten under årets innspilling av «Paradise Hotel.» Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Aldri åpnet meg på denne måten

I en egen videoblogg på om lag 30 minutter deler Nilsen nå en brutalt ærlig versjon av sin opplevelse den ettermiddagen for seks år siden.

«(...) Dette er noe av det jævligste jeg har gjort på lenge. Aldri før har jeg åpnet meg på denne måten. Ikke til familie, venner eller psykolog», skriver 22-åringen og henviser til videoen.

Blant annet beskriver en gråtkvalt Nilsen kaoset og panikken som oppsto under skytinga på Utøya. Hun omtaler dramatikken som utspilte seg i det som ble kalt «skolestua», hvor hun selv gjemte seg for terroristen. 22-åringen er også åpen om den mørke tida etter.

- Det går bra med meg. Jeg har kjipe dager, jeg har kjipe perioder, jeg har det tungt og gråter. Det kan hende at jeg hater livet. Etter Utøya ønsket jeg meg faktisk død. Jeg klarte ikke å sette pris på at jeg hadde overlevd engang, og det høres kanskje jævlig egoistisk ut, men i tida etter føltes det lettere å skulle dø, enn å komme seg gjennom alt.

SLEIT ETTER 22. JULI: Nå forteller Sofie Nilsen hva som skjedde på Utøya i en ny video. Foto: Skjermdump fra video
SLEIT ETTER 22. JULI: Nå forteller Sofie Nilsen hva som skjedde på Utøya i en ny video. Foto: Skjermdump fra video Vis mer

- Jeg trodde ikke jeg kom til å klare det. Men jeg gjorde det, og jeg er så sinnssykt stolt over meg selv, sier en tydelig berørt Nilsen.

- Viljestyrken slo inn

Overfor Dagbladet utdyper Nilsen at hun fikk tilbud om hjelp i etterkant, men valgte å takke nei.

- Jeg er en sånn type person at jeg liker ikke å snakke om det som plager meg. Det blir for dypt.

Seks år etter Utøya føler den tidligere «Paradise Hotel»-deltakeren at terrorangrepet fremdeles påvirker henne. Nilsen sier det har blitt «en del av den hun er», men at hun aldri har hatt noe behov for å prate om det. Helst vil 22-åringen gjerne få slippe det.

- Prøvde du å takle problemene du fikk i etterkant på egen hånd?

- Jeg vet egentlig ikke. Jeg tok bare dag for dag. Viljestyrken slo inn. Jeg fikk hverdagen til å fungere så godt det lot seg gjøre.

På tross av at tiden har vært til stor hjelp for Sofie, erkjenner hun at det fortsatt er vondt å gå tilbake til minnene og fortelle hva som skjedde.

- Det tøffeste med å spille inn videoen var på en måte det å være åpen om saken, fordi jeg snakker aldri om det. Det var jo selvfølgelig tungt. Jeg tenkte ikke på at flere skulle se det. Følelsene som kom, var de følelsene jeg har rundt det som skjedde.

Ville fortelle sin historie

Flere har satt spørsmålstegn ved hvorfor Nilsen først nå har valgt å fortelle sin fulle historie om det som skjedde på Utøya. Et par stykker i kommentarfeltene anklager henne for å ville generere flere klikk til bloggen.

FÅR KRITIKK: Sofie Nilsen har fått kritikk etter hun la ut videoen, men lar folk tro hva de vil. Foto: KIne Falch
FÅR KRITIKK: Sofie Nilsen har fått kritikk etter hun la ut videoen, men lar folk tro hva de vil. Foto: KIne Falch Vis mer

- Grunnen til at jeg valgte å åpne meg nå, er fordi veldig mange har spurt om jeg kan fortelle min historie. Det er lettere å snakke enn å skrive, forteller hun.

- Jeg har bare fått veldig fine tilbakemeldinger på videoen. Jeg fikk én stygg kommentar på at jeg bruker Utøya for å få klikk. Folk tror jeg bruker Utøya for å tjene penger, men da er det så mye annet jeg heller kunne ha skrevet om. Utøya får ikke så mye klikk som folk tror. Det her begynner å bli «gammelt» - det berører fortsatt veldig mange, men det er ikke like «interessant», sier hun til Dagbladet.

På spørsmål om Nilsen skal markere dagen på noe vis, svarer 22-åringen kjapt nei. Dagen i dag skal brukes på ting som gjør at hun slipper å tenke så mye på hva som skjedde på Utøya.

Hvis hun derimot skal trekke fram et positivt minne fra den tida, vet hun akkurat hva det må bli:

- Samholdet. Hvordan Norge samlet seg og hvordan vi tok vare på hverandre, sier hun.

LES OGSÅ: Sofie og Morten: - Vennskapet utviklet seg til noe mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer