«Sofa»-paret i branndrama

Jan Ridd våknet av at det var noen som bråket i gangen. Fra balkongen så han flammer og røyk fra etasjen over.

BRANNDRAMA: «Sofa»-paret Jan Ridd og Silvia Leine kan ikke bo i leiligheten. Foto: Privat, Tor Lindseth / Se og Hør
BRANNDRAMA: «Sofa»-paret Jan Ridd og Silvia Leine kan ikke bo i leiligheten. Foto: Privat, Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

Gjennom TV-programmet «Sofa» på NRK ble vi kjent med ekteparet Silvia Leine (64) og Jan Ridd (82).

Det harmoniske paret satt i hver sin stol og kommenterte det som skjedde på skjermen, gjerne mens hun broderte. De ble etter hvert så populære at de ble nominert til Gullruten i 2015 som «Årets deltakere».

Nå er idyllen brutt etter et drama som fant sted natt til søndag 24. februar.

- Jeg hadde lagt meg, og pleier å sove veldig tungt. Men jeg våknet av at det var mye bråk fra mange som løp ned trappene i kjøkkengangen. Da jeg gikk ut av soverommet blinket det rødt i alarmen, men uten lyd, forteller Jan Ridd til Se og Hør.

HARDT SLAG: For Silvia har branndramaet vært spesielt tøft. Hun ble deprimert da hun så skadene i bygården. Foto: Morten Eik / Se og Hør
HARDT SLAG: For Silvia har branndramaet vært spesielt tøft. Hun ble deprimert da hun så skadene i bygården. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Flammehav

Han forsto at noe alvorlig var skjedd.

- Jeg gikk ut på kjøkkenet og tittet ut fra balkongen. Fra etasjen over så jeg flammer og mye røyk, sier han.

Nede på gaten sto det etter hvert 11 brannbiler og flere sykebiler.

- «Det er skadelig røyk, kom deg ut», ropte de til meg, og da var det bare å adlyde, forteller han.

DRYPPER:Jan har satt frem flere bøtter for å samle opp vannet som renner ned fra taket. Foto: Morten Eik / Se og Hør
DRYPPER:Jan har satt frem flere bøtter for å samle opp vannet som renner ned fra taket. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Vannskader

Han er tilbake i den romslige leiligheten på 175 kvadratmeter i Vika i Oslo. Røyklukten er sterk, og boligen er preget av vannskader etter den dramatiske natten. Han er takknemlig for at ikke liv gikk tapt.

- Brannvesenet spylte vann med to slanger fra etasjen over. Det rant etter hvert gjen-nom de øverste etasjene i bygården. På det verste kunne de vasse fra et rom til et annet, forklarer han.

Flere steder er det store skjolder i taket, som delvis har ramlet ned i enkelte leiligheter. I kjøkkenskapene er klare glass svarte av vann som er fylt etter slokkingen.

Ridd ble naturligvis oppskaket etter brannen, som kunne endt langt verre.

- Heldigvis var kona bortreist med noen venninner på Geilo. Hun har tatt dette veldig tungt, og er veldig deprimert etter hendelsen, sier Jan.

Ekteparet har brukt mye tid og penger på å innrede den flotte leiligheten som de kjøpte i 2000.

Glad han våknet

- Bygården er fra 1877. Vi har lagt mye arbeid i å renovere slik at det skal være i den gamle stilen. Vi har originale tregulv, rosetter og stukkatur fra den gang, forteller Silvia Leine.

RAFTIG BRANN: Her ser vi hvor omfattende brannskadene er i loftsleiligheten rett over der «Sofa»-paret bor. Det ble brukt mye vann for å slokke, og det er omfattende skader i leilighetene under
RAFTIG BRANN: Her ser vi hvor omfattende brannskadene er i loftsleiligheten rett over der «Sofa»-paret bor. Det ble brukt mye vann for å slokke, og det er omfattende skader i leilighetene under Vis mer

I dag er det ikke mulig å bo der. Røykskadene er omfattende, og i tillegg er det som nevnt alvorlige vannskader. Derfor er også strømmen stengt.

- Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd hvis jeg ikke hadde våknet. Røyken var livsfarlig, forteller han.

Flyttet på hotell

Ridd legger til at han har stor tiltro til brannmannskapene, som raskt var på plass.

- De hadde nok slått inn døren og fått meg ut, mener Jan.

Etter brannen har ekteparet bodd noen dager på hotellet som ligger rett over gaten.

- Det er praktisk å bo så nær, da kan vi rykke inn hvis noe skjer. Men nå flytter vi snart inn i en leilighet som forsikringsselskapet ordner for oss, forteller han.

Får ikke flytte inn

Foreløpig har de tatt med seg noen sekker med klær som de får vasket på hotellet. Resten tar forsikringsselskapet seg av. Alt av møbler og tepper må renses, og forhåpentlig klarer de å få vekk lukten som preger alle branntomter.

«Sofa»-paret er spent på når de kan flytte tilbake igjen.

DRAMA: Leiligheten må luftes ut i tiden fremover. Jan Ridd står på kjøkkenet, der han tittet ut og så flammene fra etasjen over. Foto: Morten Eik / Se og Hør
DRAMA: Leiligheten må luftes ut i tiden fremover. Jan Ridd står på kjøkkenet, der han tittet ut og så flammene fra etasjen over. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Vi antar at det kan ta inntil et helt år før det er klart for innflytting.

Ekteparet priser seg lykkelig over at ikke menneskeliv gikk tapt. Totalt ble 22 personer evakuert, og to ble sendt til legevakten for sjekk. Brannen ble meldt til politiet klokken 01.35. Det tok flere timer å få kontroll over flammene.

Klipp fra «4-stjerners middag» på TV Norge, 2017 Vis mer

LES OGSÅ: - Fy fader, det er mye jobb

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer