Snille besteforeldre

Stadig flere besteforeldre tar med barnebarna på ferie. Samværet og det å gi barnebarna eksklusiv tid og oppmerksomhet er blant de viktigste årsakene.

Et besøk i Legoland er blitt nærmest obligatorisk for besteforeldre på tur med "gullungene" sine.
Et besøk i Legoland er blitt nærmest obligatorisk for besteforeldre på tur med "gullungene" sine. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Barnebarna skal ha det gøy i ferien
Mange besteforeldre opplever at barnebarna knytter seg nærmere til dem når de ferierer sammen uten foreldrene, og at de derfor blir bedre kjent. Barna blir også mindre konfliktsøkende når foreldrene ikke er med. Ved å ta dem med på ferie føler noen at de også kompenserer for den tapte tiden med deres egne barn da de var små. Men det er selve samværet, det å være sammen med barnebarna, som veier aller tyngst når besteforeldrene velger å ta dem med på ferie.

Dette kommer frem i en undersøkelse Opinion har gjort for VisitDenmark, der besteforeldre i Norge og Sverige i alderen 47-66 år har deltatt i diskusjonsgrupper. Resultatene viser at det ikke er noen særskilte forskjeller mellom norske og svenske besteforeldre.

Morsomme reisemål
Den viktigste faktoren når besteforeldrene velger reisemål er at stedene skal være morsomme og ha gode aktivitetsmuligheter. Det er viktig for dem at barnebarna har det gøy når de er på ferie. Badeland, dyr og leke- og temaparker er derfor populært. Besteforeldrene ønsker også å dele opplevelser fra sin egen eller sine egne barns oppvekst med den nye generasjonen. Trygge omgivelser og gode boforhold betyr også mye når besteforeldrene velger reisemål.

Barneoppdragelsen
Turistsjef Vidar Mørch i VisitDenmark i Norge ser positivt på resultatene fra undersøkelsen.

- Generelt merker vi at de er de varme verdiene og samværet som er hovedpoenget for mange som er på familieferie i Danmark. Vi ser at stadig flere besteforeldre besøker Danmark med sine barnebarn. Nærheten til landet kombinert med gode feriehus og feriesentra samt en rekke aktiviteter og attraksjoner er nok den viktigste årsaken, tror Mørch. Et besøk i Legoland har jo nærmest blitt en del av barneoppdragelsen for mange nordmenn, understreker turistsjefen.

Korte ferier
Besteforeldrene foretrekker helst ferier med to til fire overnattinger når de reiser sammen med barnebarna. Lengre turer kan ofte bli slitsomt. Helgeturer er derfor populært hele året, i tillegg til reiser i de ordinære skoleferiene. Men fordi det har blitt lettere å ta barna ut av skolen tar besteforeldrene også med barnebarna utenom skolens ferier.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer