«Snåsamannen» deltok i krigsaksjon mot tyskerne

Joralf Gjerstad avslører at han var en sentral person i motstandsbevegelsen under krigen.

BLE VERVET SOM TENÅRING: Joralf Gjerstad var en del av motstandsbevegelsen under krigen som var med på å sende 78 tyske soldater til døden.  Foto: Morten Eik
BLE VERVET SOM TENÅRING: Joralf Gjerstad var en del av motstandsbevegelsen under krigen som var med på å sende 78 tyske soldater til døden. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Joralf Gjerstad (89) - bedre kjent som «Snåsamannen» - har i en årrekke vært åpen om synske evner. 

Den populære healeren har imidlertid holdt tett om sin ukjente ungdomstid og hans arbeid i motstandsbevegelsen under krigen. 

Det er under et nytt intervju med bladet Vi Menn 89-åringen avslører at han under krigen drev med spionasje for norske sabotører før sprengningen av jernbanebroen over Jørstadelva i 1945. 

Joralf var kun i slutten av tenårene da han fikk i oppgave i å holde et øye med tog som passerte gjennom Jørstad i Snåsa kommune, i tillegg til å samle informasjon om nazister i bygda. 

- Noe stort skulle skje 

ÅPNER SEG: Joralf Gjerstad snakker ut om sin ukjente ungdomstid.  Foto: NTB scanpix
ÅPNER SEG: Joralf Gjerstad snakker ut om sin ukjente ungdomstid. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 1944 fikk han en sentral rolle i aksjonen «Operasjon Rype», som gikk ut på å hindre 150.000 tyske soldater fra å komme Hitler til unnsetning i Norge. Den norske sabotasjegruppen var kjent under navnet Kompani Linge. 

- Natten før selve aksjonen fikk vi beskjed om å brenne alt vi hadde av papirer. Noe stort skulle skje, sier Joralf til Vi Menn, ifølge VG.

Flere timer etter sabotasjegruppen hadde sprengt broen, kom et tysk tog og styrtet i elven, der 78 tyske soldater og to norske jernbaneansatte mistet livet. 

Planene ble avblåst 

Vi Menn skriver at sabotasjen førte til sinne hos nazistene i Berlin, og at Hitler ga rikskommissær Josef Terboven og Vidkun Qusiling tillatelse til skyte 10.000 gisler. Planene ble imidlertid avblåst. 

- Hendelsen ble noe som ikke skulle snakkes om, for vi var heldige som ikke ble skutt. Arbeidet med å rydde opp og bære maltrakterte mennesker har preget oss hele livet. I dag får man hjelp til å bearbeide slike opplevelser. Vi fikk ingen hjelp. Det var vanskelig å sove de første nettene, sier han til Vi Menn. 

Takker Snåsamannen

En av de mange nordmennene som hevder de har fått god hjelp av Joralf, er artisten Hanne Krogh.

Hun takker «Snåsamannen» for at hun raskt fikk sin vakre sangstemme tilbake etter at hun opplevde stemmeproblemer.

– Jeg møtte Joralf Gjerstad første gang da stemmen sviktet før en kirkekonsert. Han hjalp meg, har artisten - som snart blir bestemor for første gang - tidligere fortalt til Se og Hør.

Også skistjernen Petter Northug har fått hjelp, noe han forteller om i boken «Petter Northug - en familiehistorie».

Northug oppsøkte Gjerstad etter at han lenge hadde slitt med en forkjølelse.

«De snakket sammen, og plutselig mente Petter Northug å kjenne at forkjølelsenrant av ham og luftveien åpnet seg» står det i boken.

- Det var som en fremmed plutselig var kommet inn på hotellrommet der jeg satt alene i sofaen. Jeg ble nesten redd, sier Petter selv om episoden.

 

LES OGSÅ: Mistet faren etter Anno-innspilling 

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer