Snakket for første gang på fire år

- Jeg føler meg strålende, sa den kreftrammete TV-stjernen til Oprah Winfrey.

- I STRÅLENDE FORM: Filmkritikeren Roger Ebert og hans kone Chaz er forberedt på at han gradvis blir dårligere, men selv vil han jobbe så lenge han kan. Foto: All Over Press
- I STRÅLENDE FORM: Filmkritikeren Roger Ebert og hans kone Chaz er forberedt på at han gradvis blir dårligere, men selv vil han jobbe så lenge han kan. Foto: All Over Press Vis mer
Se Roger Ebert snakke nederst i saken!

SEHER.NO:
Den amerikanske filmkritikeren og TV-stjernen Roger Ebert (67) mistet evnen til å snakke og spise da han i 2006 ble rammet av kreft i kjeven. Denne uken forbløffet han tv-seerne da han snakket for første gang på fire år hos talkshow-dronningen Oprah Winfrey.

- Jeg føler meg strålende, sa filmkritikeren til applaus fra publikum, til tross for at han har måttet fjerne  kjeven og har fått beskjed av legene om at han dør sakte, men sikkert.

Hemmeligheten bak Rogers nye stemme er en spesialtilpasset dataprogram basert på opptak av stemmen hans fra jobben som kritiker.

- En dag oppdaget jeg et firma som heter CereProc, som hevdet de kunne lage stemmer for spesielle kunder. Men de måtte ha lydfiler av god kvalitet å jobbe med. Før jeg mistet stemmen hadde jeg laget timevis av TV-programmer med filmanmeldelser, men de hadde ofte lydeffekter i bakgrunnen.

Heldigvis hadde jeg også laget noen kommentarspor til DVD-utgaven av blant annet "Citizen Kane", som var tatt opp i stillhet. Deretter la CereProc inn tusenvis av ord på datamaskinen min. "Roger jr." må fortsatt tilpasses mer, men jeg elsker den lille rakkeren, skriver Ebert på sin hjemmeside.

LES OGSÅ: Kjeven hans ble fullstendig ødelagt

Se glimt fra Eberts Oprah-besøk her: