Ingrid Bjørnov:

Snakker ut om kreft-diagnosen

- Ikke tid til å være mørkredd lenger.

ÅPNER SEG: Ingrid Bjørnov fikk kreft i 2017, og har vært inn og ut av behandling siden da. Hos «Lindmo» forteller hun åpent om hvorfor hun ikke går rundt og er redd for sykdommen. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar fortalte den folkekjære artisten Ingrid Bjørnov (54) at hun hadde fått kreft med spredning. Den ærlige kunngjøringen til fans og publikum kom et halvt år etter at artisten først fikk diagnosen påvist av legene.

Bjørnov forklarte selv at hun ble operert i fjor sommer. Så kom meldingen om spredning, noe som ikke lot seg forene med reising og pianospill. Dermed ble «Steinway to Heaven»-turneen avlyst.

Siden januar har Bjørnov fått immunterapi, en ny behandlingsform som går ut på å styrke immunforsvaret slik at det selv angriper kreftcellene. Sykehusbesøket er en fast påminnelse i kalenderen hver 14. dag.

På besøk hos Anne Lindmo fredag kveld, kan artisten fortelle at det hele har gitt henne et ganske så nytt syn på livet.

- Ikke blind

Artisten, kjent for sine musikaler og duoen Dollie de Luxe, sier at hun i starten ikke tenkte mye på hvordan livet skulle utspille seg. Hun var mer opptatt av når neste pille skulle komme, eller når hun skulle få den neste dosen med smertestillende.

Dette var i perioden hvor sykdommen viste seg fra sin verste side. Det begynte heldigvis å gå bedre med tiden. Og da det mest intense ga seg, begynte hun å få et større perspektiv på ting.

- Nå er jeg på tremånederskontrollene. Og jeg kjenner at så lenge jeg har det så bra som jeg har det nå, at det er helt greit at det henger en sånn fare over livet, sier hun til publikum på «Lindmo», og fortsetter:

VELGER ÅPENHET: Ingrid Bjørnov sier sykdommen fikk henne til å innse at livet er fullt av farer. Likevel kan hun ikke gå rundt og være redd. Foto: NRK
VELGER ÅPENHET: Ingrid Bjørnov sier sykdommen fikk henne til å innse at livet er fullt av farer. Likevel kan hun ikke gå rundt og være redd. Foto: NRK Vis mer

- 50-åra er ikke farefrie. Jeg er ikke blind på det som skjer blant venner, og jeg tenker at hvis dette er min fare og jeg har det så bra med den - jeg har sånn omtrent halv fart nå - så tenker jeg egentlig bare at det skjerper meg, forteller hun i intervjuet.

En annen positiv ting med såpass jevnlige kontroller er at Bjørnov selv sjelden lurer på noe om sitt eget sykdomsbilde. Hun får svarene hun behøver, i og med at hun er der annenhver uke.

Artisten kan også avsløre at hun føler seg godt ivaretatt under denne prosessen, og at hun har tro på at det skal ende bra. Hun gidder ikke være redd.

- Jeg har ikke tid til å være mørkredd lenger, forteller hun i programmet, som sendes på NRK i kveld.

Planla egen begravelse

Dette er ikke første gang 54-åringen åpner seg om sykdommen. I et intervju med Dagbladet Magasinet nylig, var hun svært åpen om hvordan kreftdiagnosen snudde livet hennes på hodet da den meldte sin ankomst.

- Å bli rammet av kreft har vært annerledes enn jeg trodde det skulle være. Jeg er nok et godt eksempel på framtidas kreftpasienter: De kommer til å leve med sykdommen. Jeg er ikke frisk, men jeg er frisk nok. Jeg kommer til å bli behandlet i overskuelig framtid. Jeg har det veldig bra, fortalte hun.

Etter at hun ble kjent med egen diagnose, har prøvelsene vært mange. Aller først planla hun sin egen begravelse i detalj. Kirurgiske operasjoner har ikke tatt knekken på sykdommen. Likevel har 54-åringen stor tillit til egen drivkraft.

På spørsmål fra Magasinet om Bjørnov frykter døden, svarte hun på følgende vis:

- Jeg vet ikke om jeg er redd, men jeg synes døden er litt irriterende. Jeg er ikke klar for den.

TØFF: Ingrid Bjørnov har en lang karriere bak seg. Her mottar hun Komiprisen 2013 i kategorien «Beste kvinnelige artist, revy og komedie». Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
TØFF: Ingrid Bjørnov har en lang karriere bak seg. Her mottar hun Komiprisen 2013 i kategorien «Beste kvinnelige artist, revy og komedie». Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- Som en søster

Da den triste og uventede situasjonen ble offentlig kjent i januar, var det mange som sendte varme ord og lykkeønskninger i retning Bjørnov.

Artisten har en lang karriere bak seg, og ble først kjent gjennom popduoen Dollie de Luxe, sammen med Benedicte Adrian - som i fjor var aktuell i «Stjernekamp» på NRK.

Bjørnovs nære venninne og tidligere kollega, fortalte til Se og Hør i januar at venninnens kreftbeskjed var tøff å få.

- Ingrid er som en søster for meg, så nå er jeg selvfølgelig bekymret. Dette er selvfølgelig ikke gode nyheter, men det ser ut som om hun er i de beste hender, heldigvis, sa Adrian.

- Blir berørt

Også hennes manager, Lisbeth Wiberg-Olsen, kom med en pressemelding da nyheten ble kjent.

Der framgikk det at artisten fikk kreftdiagnosen en uke før premieren på forestillingen «Steinway to Heaven».

«Hun ble raskt tatt hånd om av leger/sykehus – og fikk på seinhøsten beskjed om at det så ut til å ha gått bra. Hun gjennomførte hele høstturneen, med bare endring på noen få forestillinger, som vi fant nye datoer til», het det blant annet i pressemeldingen.

Videre i pressemeldingen opplyste Bjørnovs manager at artisten fikk den tunge beskjeden om at kreften hadde kommet tilbake bare to dager tidligere.

«For to dager siden fikk hun beskjed om at det nå var kommet tilbake, og vi må derfor avlyse resten av turneen, slik at hun raskt får gjennomført nødvendig behandling. Det betyr at 34 forestillinger og flere utsolgte hus blir berørt».

Berømmer pleierne

Mellom Bjørnovs behandlingsrunder har hun også benyttet anledningen til å vise de ansatte hvor mye hun setter pris på arbeidet de gjør.

«Multitasking Kalnes. Supersykehuset der pleierne sørger for at nåla ikke kommer i veien for noteskrivingen», skrev hun til et bilde på Facebook for to måneder siden.

I juni valgte hun også å underholde de ansatte ved kreftavdelingen, noe 54-åringen delte på Facebook.

«Fornøyd pasient har nettopp tatt en trall for de ansatte ved den fantastiske kreftavdelingen på Sykehuset Kalnes», skrev hun under bildet.

LES OGSÅ: - Jeg er kjempeglad og beæret

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer