Ada Hegerberg:

Snakker ut om drapstruslene

Ada Hegerberg har hatt et innholdsrikt år.

INNHOLDSRIKT ÅR: I 2018 har fotballspiller Ada Hegerberg skapt overskrifter en rekke ganger. Ofte har det ikke vært hennes egen skyld, men på grunn av andres kommentarer om henne. Foto: NTB scanpix
INNHOLDSRIKT ÅR: I 2018 har fotballspiller Ada Hegerberg skapt overskrifter en rekke ganger. Ofte har det ikke vært hennes egen skyld, men på grunn av andres kommentarer om henne. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fotballspiller Ada Hegerberg (23) ble historisk da hun kvelden den 3. desember vant Gullballen som første kvinne noensinne. Prisen er blitt delt ut siden 1956, og da 23-åringen fikk vite at hun skulle bli tildelt den gjeve æren, kom tårene.

Hegerberg mottok en massiv hyllest, ikke minst for bragden, men også for talen hun leverte etterpå.

- Jeg vil avslutte med noen ord til unge jenter over hele verden. Vær så snill, ha troen på dere selv, sa Hegerberg, som fikk mye skryt for talen i sin helhet.

SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Men én ting fikk flere til å se rødt på sosiale medier. Etter å ha fått prisen, gikk nemlig Ada Hegerberg ned på selve gulvet, der hun ble møtt av den franske DJ-en Martin Solveig (42).

Han ba Hegerberg om å «twerke». Enkelt forklart er det en type dansebevegelse der man rister på rumpa. Hegerberg svarte et klart og tydelig «nei», så noe brydd ut, og snudde seg unna og gikk.

I et intervju med Dagbladet Magasinet forteller hun om hvordan hun følte seg da spørsmålet kom hennes vei.

Drapstruet

Det virket som en normal prisutdeling. Hegerberg kom ut i en gyllen kjole, kysset prisen og fikk rungende applaus fra salen. Det var tydelig et stort øyeblikk, ikke bare for nordmannen, men også som et symbol på forandring og modernisering av idretten.

Så kom spørsmålet om twerking, som stjal oppmerksomheten vekk fra prisen og heller i retning av den franske DJ-en, og alle hatmeldingene han etter hvert skulle motta. Til og med Tom Hanks kastet seg inn i debatten.

PRISDRYSS: Ada Hegerberg fra Sunndal ble kåret til årets kvinnelige fotballspiller av UEFA i 2016, nå har også BBC valgte å hylle toppscoreren. Video: NTB Scanpix. Vis mer

For Adas del var det aldri aktuelt å riste på rumpa på scenen.

- Det kom ikke på tale. Jeg tok det ikke ille opp, men det er bra at det ble en debatt i etterkant, sier hun.

På spørsmål om hvorvidt det ødela kvelden hennes, svarer hun følgende:

- På ingen måte, jeg ler mest av det. Den kvelden var jeg for lykkelig til at noe kunne ødelegge den.

Twerke-oppstyret er ikke det eneste trøbbelet Ada har havnet i år. I sommer valgte hun å skrive en melding på Twitter etter å ha sett VM-kampen mellom Russland og Saudi-Arabia, der førstnevnte land gjorde rent bord. Saudi-Arabia er som kjent et svært konservativt og kontroversielt land. Landets kvinner har blant annet færre rettigheter enn menn.

Ada skrev derfor følgende melding: «Tøff start for Saudi-Arabia. På tide å slippe kvinnene til». Meldingen fikk enorme mengder med oppmerksomhet, men ikke bare av det positive slaget. Dødstruslene begynte også å tikke inn.

Til Dagbladet forteller hun at hun ringte moren sin og var redd. Hun lar seg ikke skremme, men det oppleves selvsagt guffent å motta drapstrusler.

- Ble du ikke redd selv?

- For at noen saudiarabere skal dukke opp på døra? Nei … Det gjør meg bare mer bestemt på å bruke den stemmen jeg har. Men den må brukes riktig, sier 23-åringen til Magasinet.

La seg flat

Den ovennevnte twerke-skandalen falt som kjent ikke i god jord hos verken Hegerberg selv eller følgerne i sosiale medier. I ettertid har kritikken haglet mot Solveig, som så seg nødt til å unnskylde seg bare timer etter skandalen.

- Poenget mitt er: Jeg ber ikke kvinner twerke til en Frank Sinatra-sang. Se hele sekvensen. Folk som har fulgt meg i 20 år vet at jeg respekterer kvinner, skrev han på Twitter.

Dagen etter var det fremdeles mange som gikk hardt ut mot DJ-en, og flere mener unnskyldningen hans langt ifra var ektefølt.

- Dette … er ikke en unnskyldning, skrev den amerikanske sportsjournalisten Grant Wahl på Twitter.

- Et lite tips: Når du sier beklager, ikke begynn med å si at du er overrasket og forbløffet over reaksjonen du har fått. Det er bokstavelig talt ikke noe annet enn smålig, skrev en annen.

Her til lands har blant andre den tidligere fotballspilleren Jan Åge Fjørtoft (51) gått hardt ut mot Solveig.

- 1. Unnskylder seg til Ada. 2. Språkproblemer? Du sa det på fransk. 3. Dette var ingen unnskyldning - det var en forklaring. 4. «Det var upassende. Jeg respekterer kvinner. Beklager» - dét er en unnskyldning, skrev 51-åringen på Twitter.

FORLOVET: Ada Hegerberg og Thomas Rogne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORLOVET: Ada Hegerberg og Thomas Rogne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Forlovet i sommer

Ada Hegerberg er en av verdens beste fotballspillere, men hun scorer også privat. Hun er sammen med fotballspiller Thomas Rogne (27), som spiller i den polske toppklubben Lech Poznan.

De to var sammen på ferie i sommer, og kunne på Instagram avsløre at de hadde forlovet seg.

- Jeg svarte ja! Herr og fru Rogne Hegerberg høres veldig bra ut for meg, skrev Ada.

Under idrettsgallaen i 2016, mottok Ada prisen «Gullballen». I salen satt en stolt Thomas. Til Se og Hør kunne prisvinneren den gang bekrefte at de to var et par, men ville ikke si noe utover det.

- Jeg kan bekrefte at vi er sammen og har det fint. Utover det har jeg ikke lyst å kommentere noe mer.

Ada Hegerberg signerte i år en kontrakt som binder henne til franske Lyon fram til 2021. Hun blir angivelig tidenes best betalte kvinnelige fotballspiller.

LES OGSÅ: «Twilight»-stjernen kobles til ny kvinne