Alexander Rybak:

Snakker ut om den blytunge tiden

Alexander Rybak mener han er bedre rustet for Eurovision nå enn hva han trolig var for ni år siden.

MGP-VINNER: Alexander Rybak vant den norske MGP-finalen, og skal representere Norge i Lisboa i mai. Den tidligere Eurovision-vinneren fikk en tekstmelding fra en helt spesiell person etter triumfen. Reporter: Linn-Christin Marthinussen / Video/klipp: Ørjan Ryland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): - Nå har det sunket inn. Seieren kjennes bra, sier en lavmælt, men tydelig fornøyd Alexander Rybak (31) idet Se og Hør møter ham på toppen av Oslo Plaza søndag ettermiddag.

Artisten ble historisk da han vant Eurovision-finalen i 2009 med låta «Fairytale». Ni år etter kunne 31-åringen igjen slippe jubelen løs da han lørdag kveld vant norske Melodi Grand Prix.

VANT IGJEN: Se vinnerintervjuet med den ferske MGP-vinneren. Video: Anita Arntzen Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Det betyr at Rybak skal representere Norge i den internasjonale finalen i Lisboa i mai - denne gang med låta «That's How You Write A Song».

- Det er av og til vanskelig å tenke positivt, men hvis det er én gang man skal gjøre det, så er det etter å ha vunnet en konkurranse. Jeg fikk gode tilbakemeldinger og herlige terningkast. Jeg er veldig glad.

- Tankekjør

Rybak forteller at han ble overrasket over den positive responsen. Mannen som vanligvis «ikke klarer å unngå å lese negative utsagn i kommentarfeltene», kunne imidlertid puste lettet ut.

- Med årene har jeg blitt en litt kompleks kar.

- På hvilken måte da?

- Jeg har kanskje brukt opp ordet tankekjør, men det er det jeg føler på. Et artistisk sinn er ofte veldig høyt eller veldig lavt, sier han.

Gikk på veggen

Det er ikke til å stikke under stol at perioden etter seieren i 2009, var tøff for Rybak. I 2010 fortalte 31-åringen at han hadde fått et nervøst sammenbrudd. Sommeren 2011 snakket han også åpent om hvordan massivt stress fikk ham til å gå på veggen. I den tunge perioden søkte artisten også hjelp og råd hos en rekke psykologer.

- Frykter du at det skal skje igjen?

- Det har skjedd flere ganger, uten at jeg har gått til pressen med det. Jeg frykter imidlertid ikke å få noen problemer inn mot Eurovision, bortsett fra å «lette» for mye igjen.

DEN GANG DA: Alexander Rybak på generalprøven før den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix 2009, som ble arrangert i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DEN GANG DA: Alexander Rybak på generalprøven før den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix 2009, som ble arrangert i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Artisten forklarer at han har jobbet mye med seg selv. Rybak er overbevist om at han har tatt stor lærdom av tidligere erfaringer.

- Jeg føler jeg har forandret meg skikkelig de siste årene. Og det er jeg skikkelig stolt av. Jeg har blitt flinkere til å se mennesker. Det er viktig å ha gode mennesker rundt seg og være flink til å gi seg selv ros. Det viktigste målet mitt for i år er å forbli et godt medmenneske.

- Verdens beste ledsager

31-åringen forklarer at han har flere støttespillere å lene seg på i tøffe perioder, deriblant kjæresten Julie Gaarud Holm, som han fant lykken med i 2016.

- Julie er verdens beste ledsager i hverdagen. Når jeg er på jobb har jeg verdens beste ledsager i manageren min Mari.

Selv med mange tanker i hodet på én gang, understreker Rybak at han er stolt og takknemlig for seieren. Det er ingen tvil om at han vil gi alt i møte med de andre bidragene. Selv skryter han uhemmet av MGP-publikummet og de som har vært med å støtte ham hele veien.

- Det er på grunn av dem at vi gjør dette. Vi gjør det for fansen som virkelig elsker hver eneste en av de ti låtene. De som danser, og som tenner lykter under balladene. Det er en helt egen atmosfære.

- Blir skuffet

Det er ingen hemmelighet at det ligger et viss press på Rybak i den internasjonale finalen. Med «Fairytale» hanket han inn en høyere poengsum enn noensinne tidligere. Samtidig er det bare én artist som tidligere har vunnet Eurovision to ganger - Johnny Logan.

ÅPEN: Alexander Rybak intervjues om hvordan det var å vinne Eurovision Song Contest og Melodi Grand Prix, samtidig som han hadde kjærlighetssorg. Video: TV 2 Vis mer

- Hvordan vil du reagere dersom du ikke vinner?

- Det kommer an på selve opptredenen. Det blir nesten flauere å vinne med en halvveis god opptreden, enn å tape med en skikkelig god opptreden. Jeg håper virkelig jeg kan gjøre Norge stolt og føre oss til finalen. Hvis ikke, blir jeg skuffet, erkjenner 31-åringen.

- Og hvis du vinner?

- Jeg vil i alle fall prøve ha beina litt mer plantet på jorda enn forrige gang. For det første vil jeg ta bedre vare på dem jeg har rundt meg. Ikke tenke at «nå skal jeg erobre enda flere hjerter», men virkelig sette pris på det jeg har.

- For det andre skal jeg sette pris på min egen helse, og sette pris på kunsten å si nei av og til. Det er et veldig negativt ladet ord, men et veldig viktig ord. Av og til må man si nei til forespørsler, slik at de man faktisk takker ja til, blir bra.

LES OGSÅ: - Vi har det bedre enn noensinne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer