Drapet på Kim Wall:

Snakker ut om datterens brutale bortgang

- Aldri grått så mye som jeg har gjort det siste året.

REVET VEKK: Foreldrene til Kim Wall, Joachim og Ingrid, opplevde sitt livs mareritt da datteren ble drept i fjor sommer. Nå har de skrevet bok sammen om det brutale året. Foto: Ritzau / NTB Scanpix
REVET VEKK: Foreldrene til Kim Wall, Joachim og Ingrid, opplevde sitt livs mareritt da datteren ble drept i fjor sommer. Nå har de skrevet bok sammen om det brutale året. Foto: Ritzau / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Drapet på den svenske journalisten Kim Wall rystet en hel verden i fjor sommer. Wall ble brutalt myrdet mens hun jobbet med en reportasje om den danske ubåtbyggeren og hobbyingeniøren Peter Madsen, som senere har erkjent å stå bak den umenneskelige ugjerningen.

I fredagens «Skavlan» gjør Kim Walls foreldre en sjelden opptreden for å fortelle om tiden etter drapet - som fikk medieoppmerksomhet verden over.

DREPT: Kim Wall skulle lage en reportasje om Peter Madsen da han tok livet hennes på verst tenkelig vis. Foto: rememberingkimwall.com
DREPT: Kim Wall skulle lage en reportasje om Peter Madsen da han tok livet hennes på verst tenkelig vis. Foto: rememberingkimwall.com Vis mer

Parallelt med dette har de stilt opp i et større intervju med svenske Dagens Nyheter, der de åpner seg om alt fra uvisstheten om den først savnede Kim, til sorgen som oppsto da dødsårsaken ble avklart.

- Trodde det var tull

Selv hadde Kim tilbrakt tid hjemme i familieboligen i dagene før hun ble drept. Den 30 år gamle, anerkjente journalisten rakk å introdusere kjæresten, danske Ole Stobbe, for foreldrene, før de satte kursen mot København.

Dagen etterpå har Kim og moren, Ingrid Wall, en hyggelig telefonsamtale. Grytidlig neste morgen, fredag 11. august, får sistnevnte sjokkbeskjeden:

- Stemmen i telefonen er skarp og påtrengende. Det er Ole, Kims kjæreste, som forteller at Kim er borte. Hadde det ikke vært for uroen i stemmen hans, hadde jeg trodd at det var tull, forteller Ingrid Wall til Dagens Nyheter.

I første omgang ga mannen som drepte datteren deres flere ulike versjoner av hendelsesforløpet til politiet. Madsen prøvde blant annet å få det til høres ut som en ulykke, der forklaringen var at Kim fikk en tung luke i hodet. Drapsmannen ville ha det til at han deretter fikk panikk og bestemte seg for å senke ubåten.

FIKK IKKE SVAR: Kims foreldre gikk mange uker i uvisshet før de fikk vite hva som hadde skjedd med datteren. Sannheten var naturlig nok grusom å svelge. Her fra New York tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
FIKK IKKE SVAR: Kims foreldre gikk mange uker i uvisshet før de fikk vite hva som hadde skjedd med datteren. Sannheten var naturlig nok grusom å svelge. Her fra New York tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bunnløs sorg

Historien var ren oppspinn. I stedet dukket det opp en rekke bisarre og forstyrrende detaljer, som senere førte til at Madsen ble dømt til livstid i fengsel for blant annet seksuell mishandling og likskjending.

Smerten Kims familie har gått gjennom siden august i fjor, er umulig å se for seg.

- Jeg har aldri grått så mye som jeg har gjort det siste året. Sorgen slår til når som helst, og går i bølgedaler, forteller Joachim Wall, Kims pappa, til Dagens Nyheter.

I likhet med datteren har også Kims foreldre journalistisk bakgrunn. Sammen har de skrevet en bok om datterens meningsløse bortgang, som slippes om kort tid.

- Sorgen forsvinner ikke selv om vi deler den med andre. Men det er viktig for oss at vi ikke kjenner oss alene i prosessen, forteller Kims mamma.

Trøstende lyspunkt

Det siste foreldrene vil tenke på, er drapsmannen. Begge er tydelige på at de, etter beste evne, forsøker å forholde seg likegyldig til Peter Madsen.

ÅPENHJERTIGE: Kim Walls foreldre snakker om datterens bortgang i kveldens Skavlan. Foto: TV 2
ÅPENHJERTIGE: Kim Walls foreldre snakker om datterens bortgang i kveldens Skavlan. Foto: TV 2 Vis mer

- Han har tatt så mye fra oss, nå får han ikke mer, konstaterer de overfor Dagens Nyheter.

Det tunge året foreldrene legger bak seg, har også inneholdt trøstende lyspunkter.

Under intervjuet med Fredrik Skavlan, som vises på TV 2 i kveld, forteller Joachim Wall om en hendelse dagen før Madsens dom ble offentligjort i tingretten. Ingrid og Joachim Wall var på vei til USA for å dele ut en pris til en minnestund for datteren, da de ble stoppet av en vakt på Kastrup.

I Kims ånd

Sikkerhetsvakten ville si noe, forteller far Joachim i tv-programmet.

- «Stå der! Jeg kjenner deg igjen fra tv og vil bare gi deg en stor klem», sa hun. Og så ga hun meg en klem og sa videre: «du skal vite at hele det danske folk er med dere». Denne episoden sitter fortsatt i minnet og jeg kommer aldri til å glemme det.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

21. november holder Publicistklubben Södra sitt første Kim Wall-stipendiat i Malmö, med støtte og godkjennelse fra familien.

En av de medvirkende er den danske journalisten Anne Kirstine Hermann som var årets mottaker av Kim Wall Memorial Funds reportasjestipend. Hermann jobber med den lange reportasjen i Kim Walls ånd.

UBÅTSAKEN

  1. En av verdens største privatbygde ubåter, UC3 Nautilus, forlot havnen i København torsdag 10. august 2017 med to personer om bord - Peter Madsen (47) og den svenske journalisten Kim Wall (30), som skulle lage reportasje om Madsen.
  2. Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste. Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København.
  3. En halvtime senere sank den. Madsen ble berget. Han forklarte at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere. Da Madsen kom i land, ble han pågrepet. 25. april i år ble Madsen funnet skyldig i drap, seksuell mishandling og likskjending.
  4. Han ble dømt til livsvarig fengsel, men anket på stedet. Under rettssaken nektet Madsen for drapet.
  5. Han anket likevel ikke skyldspørsmålet i saken, kun straffeutmålingen. Ankesaken ble avsluttet med ny straffeutmåling onsdag 26. september.
  6. Livstidsdommen fra den første rettssaken ble opprettholdt.

Kilder: NTB, Ritzau, dansk påtalemyndighet

Deler av denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Drapet på Sharon (26) sjokkerte en hel verden

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer