Det er år 2000. Forfatter, lærer og «Kompani Lauritzen»-deltaker Håvard Tjora (43) har nettopp fått seg dykkerlappen og skal ta seg et dykk i vinterkulden.
Men dykket går på ingen måte slik det skal.

- Kom fra en verden jeg ikke kjente
- Skjønte at noe var galt
- Det var så kaldt at den ene ventilen frøs. Den fungerte ikke, minnes Tjora overfor Se og Hør i dag, over 20 år senere.
Han fortsetter:
- Jeg fikk fikset ventilen og åpnet den igjen. Greia med en dykkerflaske er at du åpner den helt, for deretter å skru den litt igjen for å være sikker på at den ikke låser seg helt i åpen posisjon. Problemet mitt var bare at det var dykkekompisen min som skulle gjort den jobben.
Se og Hør har vært i kontakt med dykkerkamerat Dag Trulsen, som har godkjent omtale og bildebruk av seg selv i denne saken.
- Sett i ettertid er det lett å tenke at vi burde snakket bedre sammen da vi fikset utstyret og planla alt. Det var dumt og kanskje litt klønete. Men det gikk heldigvis bra til slutt, sier Trulsen.

- Dritvanskelig
- Panikk
Tjora og kompisen Dag var nede på 18 meters dyp da det gikk helt galt.
- Jeg hadde virkelig behov for et ordentlig magedrag med luft. Men det var ingenting der. Det var åpenbart noe veldig, veldig galt, for trykkmåleren viste at det var fullt trykk, sier 43-åringen.
Regelen er da, ifølge tv-profilen, at man skal svømme bort til den man dykker med og få luft der.

- Men hodet mitt var såpass i panikk at jeg valgte å svømme rett opp igjen. Jeg hadde på meg et blybelte, og kom ikke av flekken i starten, erindrer han.
Kompisen til Tjora forstod først ikke hva slags dramatikk som faktisk utspant seg under dykket:

Kreftbehandlet rett før tv-innspillingen
- Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, men så at Håvard plutselig svømte oppover mot overflaten. Jeg trodde han fleipet med meg, så da jeg kom opp lo jeg bare. Jeg skjønte ikke alvoret i det hele tatt. Da jeg så at han var helt blå i ansiktet og hostet og harket ble det mer alvor. Da skjønte jeg at noe var galt, erindrer Trulsen.
Til legevakten
Der nede i dypet var «Kompani Lauritzen»-deltakeren så og si tom for luft. Han kom seg imidlertid til slutt til overflaten, men han var skrekkslagen.
- Det gikk så bra som det kunne gå. Men det er ganske farlig å gå for fort opp, i tillegg til at jeg holdt pusten under store deler av oppstigningen, noe som gjør at lungene kan utvide seg og bli skadet.

Tjora priset seg lykkelig for at det hadde gått såpass bra, men følte seg fortsatt tungpustet og uvel, og bestemte seg derfor for å besøke legevakten samme kveld.
Der gikk han gjennom en omfattende sjekk. Til slutt skal han ha fått beskjed om at han hadde sprukket den ytre delen av lungeveggen.
- Kunne gått veldig galt
- Hvor ille kunne det egentlig gått?
- Om man får dykkersyken kan man jo dø. Man kan få blodpropp. Det er kjempealvorlig, du kan bli ødelagt av det. Det jeg var mest bekymret for var at jeg holdt pusten så lenge, jeg var desperat etter luft. Men det som reddet meg, tror jeg, var at jeg hadde fått lite luft fra tanken. Det lille som var igjen i lungene - det holdt jeg inne.

Røper rørende øyeblikk i «Kompani Lauritzen»
For:
- Hadde jeg hatt fulle lunger med luft da jeg gikk opp tror jeg at det kunne gått veldig, veldig galt. Jeg er glad for at det gikk så bra som det gjorde.
Fikk anfall på flyet
Det var spesielt én ting Tjora var redd for da han reiste til Åndalsnes for å delta i «Kompani Lauritzen». Etter å ha sett den første sesongen av programmet visste han nemlig at om han holdt ut en stund, ville han sannsynligvis bli utfordret til oppgaver som kan utløse klaustrofobi.
For cirka 15 år etter dykkerulykken, i 2015, skjedde det plutselig noe som 43-åringen ikke var forberedt på og som har vedvart siden det.
På den tiden bodde han i Longyearbyen, og da han en dag skulle reise med fly fra Oslo til hjemstedet, fikk han plutselig helt panikk.
- Jeg fikk panikkanfall inne i flyet. Det var hjertebank og hyperventilering. Jeg husker jeg hadde veldig, veldig behov for å komme meg ut. Det var nummeret før jeg tok av meg beltet, reiste meg opp og lagde så mye støy at jeg skulle bli kastet ut. Men fornuften i meg slo inn, jeg visste jo at jeg på et eller annet tidspunkt måtte til Longyearbyen uansett.

Slik unnslapp han militæret
- Voldsomt ubehag
43-åringen kom seg til slutt hjem, men opplevde den samme panikken og ubehaget i lignende situasjoner i årene som fulgte. Til slutt fant han ut at angsten og panikken rett og slett var klaustrofobi.
- Det som traff meg var et voldsomt ubehag, forteller han.
Underveis i «Kompani Lauritzen»-innspillinga ble samtlige deltakere pålagt å snakke med tv-seriens psykolog. Tjora fortalte da at han gruet seg til eventuelle oppgaver som kunne frambringe klaustrofobien i ham - noe som gjorde psykologen nysgjerrig.
- Det endte til slutt i at han sporet min klaustrofobi tilbake til dykkerulykken for 20 år siden. Det dykket var så farlig at hjernen min overtolker det å være sperret inne; at det rett og slett er noe jeg ikke bør drive med. Det var fint for meg å få en forklaring på hvor dette stammer fra.

Om nakenstuntet: - Skal aldri si aldri
- Lettere nå
Han forklarer klaustrofobien på denne måten:
- All logikk sier at det ikke er noe å være redd for, men så er det en skuffet fyr som ser på kroppen sin at den går helt i spinn. Resten av kroppen spiller ikke på lag i det hele tatt. Én hjernehalvdel sier «skjerp deg», mens den andre blir panisk og sier «kom deg ut, nå». Jeg fikk beskjed om å møte min egen frykt med «forståelse», og det er mye lettere nå når jeg nå vet hva klaustrofobien skyldes, forteller Håvard Tjora til Se og Hør.

Trodde hun måtte trekke seg
Forrige lørdag var det barne-tv-profil Margrethe Røed som måtte forlate «Kompani Lauritzen». Lørdag kveld må en ny deltaker forlate konkurransen.
LES OGSÅ: Tilbys millioner for «Kompani Lauritzen»-innspilling