Håvard Tjora fra «Kompani Lauritzen»:

Snakker ut om alvorlig ulykke og flydrama

- Det kunne gått virkelig galt, sier «Kompani Lauritzen»-deltageren, som fikk den sannsynlige sammenhengen av TV 2-programmets psykolog.

FOBIER: Som ung mann opplevde Håvard Tjora å miste lufttilførselen under dykking på 18 meters dyp. 20 år senere fikk han plutselig klaustrofobi på et fly. Hang de to episodene sammen? Hva gjorde den kjente pedagogen med seg selv for å mestre en tiltagende mengde fobier? Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Det er år 2000. Forfatter, lærer og «Kompani Lauritzen»-deltaker Håvard Tjora (43) har nettopp fått seg dykkerlappen og skal ta seg et dykk i vinterkulden.

Men dykket går på ingen måte slik det skal.

- Skjønte at noe var galt

- Det var så kaldt at den ene ventilen frøs. Den fungerte ikke, minnes Tjora overfor Se og Hør i dag, over 20 år senere.

Han fortsetter:

- Jeg fikk fikset ventilen og åpnet den igjen. Greia med en dykkerflaske er at du åpner den helt, for deretter å skru den litt igjen for å være sikker på at den ikke låser seg helt i åpen posisjon. Problemet mitt var bare at det var dykkekompisen min som skulle gjort den jobben.

KAOS: Det blir kaos i lørdagens episode av «Kompani Lauritzen» når deltakerne blir «angrepet». Video: TV 2 Vis mer

Se og Hør har vært i kontakt med dykkerkamerat Dag Trulsen, som har godkjent omtale og bildebruk av seg selv i denne saken.

- Sett i ettertid er det lett å tenke at vi burde snakket bedre sammen da vi fikset utstyret og planla alt. Det var dumt og kanskje litt klønete. Men det gikk heldigvis bra til slutt, sier Trulsen.

- Panikk

Tjora og kompisen Dag var nede på 18 meters dyp da det gikk helt galt.

- Jeg hadde virkelig behov for et ordentlig magedrag med luft. Men det var ingenting der. Det var åpenbart noe veldig, veldig galt, for trykkmåleren viste at det var fullt trykk, sier 43-åringen.

Regelen er da, ifølge tv-profilen, at man skal svømme bort til den man dykker med og få luft der.

FRYKTET DET VERSTE: Håvard Tjora gikk inn i «Kompani Lauritzen» med en frykt for at han skulle ende opp ansikt til ansikt med klaustrofobien. Men underveis i innspillingen fikk han svar på hva problemene hans kan bunne i. Foto: Matti Bernitz / TV 2
FRYKTET DET VERSTE: Håvard Tjora gikk inn i «Kompani Lauritzen» med en frykt for at han skulle ende opp ansikt til ansikt med klaustrofobien. Men underveis i innspillingen fikk han svar på hva problemene hans kan bunne i. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Men hodet mitt var såpass i panikk at jeg valgte å svømme rett opp igjen. Jeg hadde på meg et blybelte, og kom ikke av flekken i starten, erindrer han.

Kompisen til Tjora forstod først ikke hva slags dramatikk som faktisk utspant seg under dykket:

- Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, men så at Håvard plutselig svømte oppover mot overflaten. Jeg trodde han fleipet med meg, så da jeg kom opp lo jeg bare. Jeg skjønte ikke alvoret i det hele tatt. Da jeg så at han var helt blå i ansiktet og hostet og harket ble det mer alvor. Da skjønte jeg at noe var galt, erindrer Trulsen.

KOMPANI LAURITZEN: Linnéa Myhre blir kastet inn i «kosebua» og må puste inn CS-gass. Video/TV2. Vis mer

Til legevakten

Der nede i dypet var «Kompani Lauritzen»-deltakeren så og si tom for luft. Han kom seg imidlertid til slutt til overflaten, men han var skrekkslagen.

- Det gikk så bra som det kunne gå. Men det er ganske farlig å gå for fort opp, i tillegg til at jeg holdt pusten under store deler av oppstigningen, noe som gjør at lungene kan utvide seg og bli skadet.

GIKK NESTEN GALT: Håvard Tjora og kompisen Dag Trulsen var ferske i gamet da dykket nesten gikk galt for cirka 20 år siden. Foto: Privat
GIKK NESTEN GALT: Håvard Tjora og kompisen Dag Trulsen var ferske i gamet da dykket nesten gikk galt for cirka 20 år siden. Foto: Privat Vis mer

Tjora priset seg lykkelig for at det hadde gått såpass bra, men følte seg fortsatt tungpustet og uvel, og bestemte seg derfor for å besøke legevakten samme kveld.

Der gikk han gjennom en omfattende sjekk. Til slutt skal han ha fått beskjed om at han hadde sprukket den ytre delen av lungeveggen.

HISSIG STEMNING: Det blir høy temperatur mellom fenriken og en av deltakerne i «Kompani Lauritzen» under lørdagens episode. Video: «Kompani Lauritzen», TV 2 Vis mer

- Kunne gått veldig galt

- Hvor ille kunne det egentlig gått?

- Om man får dykkersyken kan man jo dø. Man kan få blodpropp. Det er kjempealvorlig, du kan bli ødelagt av det. Det jeg var mest bekymret for var at jeg holdt pusten så lenge, jeg var desperat etter luft. Men det som reddet meg, tror jeg, var at jeg hadde fått lite luft fra tanken. Det lille som var igjen i lungene - det holdt jeg inne.

For:

- Hadde jeg hatt fulle lunger med luft da jeg gikk opp tror jeg at det kunne gått veldig, veldig galt. Jeg er glad for at det gikk så bra som det gjorde.

Fikk anfall på flyet

Det var spesielt én ting Tjora var redd for da han reiste til Åndalsnes for å delta i «Kompani Lauritzen». Etter å ha sett den første sesongen av programmet visste han nemlig at om han holdt ut en stund, ville han sannsynligvis bli utfordret til oppgaver som kan utløse klaustrofobi.

For cirka 15 år etter dykkerulykken, i 2015, skjedde det plutselig noe som 43-åringen ikke var forberedt på og som har vedvart siden det.

TABBE: Av og til går det litt i krøll, det gjorde det for Dag Otto i denne ukens «Kompani Lauritzen». Da ba han TV 2 om å klippe det bort. Video: TV 2 Vis mer

På den tiden bodde han i Longyearbyen, og da han en dag skulle reise med fly fra Oslo til hjemstedet, fikk han plutselig helt panikk.

- Jeg fikk panikkanfall inne i flyet. Det var hjertebank og hyperventilering. Jeg husker jeg hadde veldig, veldig behov for å komme meg ut. Det var nummeret før jeg tok av meg beltet, reiste meg opp og lagde så mye støy at jeg skulle bli kastet ut. Men fornuften i meg slo inn, jeg visste jo at jeg på et eller annet tidspunkt måtte til Longyearbyen uansett.

- Voldsomt ubehag

43-åringen kom seg til slutt hjem, men opplevde den samme panikken og ubehaget i lignende situasjoner i årene som fulgte. Til slutt fant han ut at angsten og panikken rett og slett var klaustrofobi.

- Det som traff meg var et voldsomt ubehag, forteller han.

FYSISK: «Kompani Lauritzen»-deltakerne får kjørt seg i lørdagens episode, og spesielt Vegard Harm får det tøft. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Underveis i «Kompani Lauritzen»-innspillinga ble samtlige deltakere pålagt å snakke med tv-seriens psykolog. Tjora fortalte da at han gruet seg til eventuelle oppgaver som kunne frambringe klaustrofobien i ham - noe som gjorde psykologen nysgjerrig.

- Det endte til slutt i at han sporet min klaustrofobi tilbake til dykkerulykken for 20 år siden. Det dykket var så farlig at hjernen min overtolker det å være sperret inne; at det rett og slett er noe jeg ikke bør drive med. Det var fint for meg å få en forklaring på hvor dette stammer fra.

- Lettere nå

Han forklarer klaustrofobien på denne måten:

- All logikk sier at det ikke er noe å være redd for, men så er det en skuffet fyr som ser på kroppen sin at den går helt i spinn. Resten av kroppen spiller ikke på lag i det hele tatt. Én hjernehalvdel sier «skjerp deg», mens den andre blir panisk og sier «kom deg ut, nå». Jeg fikk beskjed om å møte min egen frykt med «forståelse», og det er mye lettere nå når jeg nå vet hva klaustrofobien skyldes, forteller Håvard Tjora til Se og Hør.

Forrige lørdag var det barne-tv-profil Margrethe Røed som måtte forlate «Kompani Lauritzen». Lørdag kveld må en ny deltaker forlate konkurransen.

KOMPANI: Bernt Hulsker forteller om da han nesten drepte Vegard Harm i «Kompani Lauritzen» Vis mer

LES OGSÅ: Tilbys millioner for «Kompani Lauritzen»-innspilling

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer