Frank Løke:

Snakker ut: - Et helvete

Ble førstemann til toppen av K2.

NÅDDE TOPPEN: Frank Løke er ikke fremmed for å teste sine egne grenser. De siste dagene har han vært på en svært utfordrende tur til K2, som er verdens nest høyeste fjell. Foto: Privat
NÅDDE TOPPEN: Frank Løke er ikke fremmed for å teste sine egne grenser. De siste dagene har han vært på en svært utfordrende tur til K2, som er verdens nest høyeste fjell. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere håndballproffen Frank Løke (42) er ikke fremmed for å teste sine egne grenser, og har de siste dagene vært på en reise han sent vil glemme.

23. juli kl. 00.37 ble han den tredje nordmannen som har vært på toppen av verdens nest høyeste fjell, K2. Fjellet, som ligger mellom Pakistan og Kina, er kjent for å være et av verdens mest utfordrende å bestige.

Samtidig med Løkes bestigning kom også den norske eventyreren og fjellklatreren Kristin Harila (36) til toppen av verdens farligste fjell. I tillegg til nordmennene Håkon Åsvang og Anne Færøvig.

Ifølge Løkes pressekontakt, Torkjel Haabeth, nådde han toppen på rekordtid, til tross for ekstreme påkjenninger underveis fra Camp 4.

Lørdag morgen forrige uke publiserte Løke et bilde av seg på toppen hvor han holder en plakat med det norske flagget på.

Til Se og Hør kan Løke nå for første gang selv fortelle om hvordan turen har vært etter at den begynte for én og en halv måned siden.

NÅR TOPPEN: Frank Løke (41) har nådd toppen av Mount Everest. Video: @tpemba_sherpa Vis mer

- Med livet i behold

På telefonen forteller Løke at han nå befinner seg i byen Skardu i Gilgit-Baltistan regionen i Pakistan. For noen dager siden sto han på toppen av verdens nest høyeste punkt med et norgesflagg i hendene.

- Det er helt sinnsykt rått. K2 er verdens tøffeste, farligste og hardeste fjell. Det å ha vært der nå, og kommet meg ned med livet i behold, er veldig bra. Jeg er utrolig fornøyd, og vi var heldig med fint vær. Det har vært noen farlige episoder, men vi klarte å komme oss gjennom.

- Everest ble jo bare en påsketur. Jeg fikk betalt for all den treningen jeg har gjort og alle konkurransene jeg har vært med på. Jeg har vært veldig allsidig og gjort så mye rart, så lenge.

Blant de største utfordringene er det Løke omtaler som «rock fall», eller steinras som det kalles på norsk.

TØFF TUR: Frank Løke har vært gjennom en beinhard tur opp til K2. Foto: Privat
TØFF TUR: Frank Løke har vært gjennom en beinhard tur opp til K2. Foto: Privat Vis mer

- Det er mye løse steiner som ble sparket løs da folk klatret oppover og nedover. De kommer fra 1000 eller 500 meter ned som projektiler, så hele tiden hørte du at folk skrek «rock, rock, rock». Så da var det stein på vei, og da kunne du gjøre to ting: Dukke ned og gjøre deg så liten som mulig, eller se opp og se om du kunne se hvor steinen kom for å så kaste seg vekk.

- Jeg hadde et par episoder hvor det var centimeter fra å bli truffet midt i hodet av de steinene. De kom så fort fordi de har fått så mye fart, og en liten stein er i stand til å drepe. Helt i starten ved første rotasjon var det like før en stein traff meg - hvis den hadde knust trynet mitt, kunne jeg vært død.

UTFORDRENDE: Frank Løke legger ikke skjul på at det har vært en svært utfordrende tur. Foto: Privat
UTFORDRENDE: Frank Løke legger ikke skjul på at det har vært en svært utfordrende tur. Foto: Privat Vis mer

- Fryser ihjel

FORNØYD: En fornøyd Frank Løke er tilbake på norsk jord etter å ha besteget Mount Everest. Reporter: Marlene Lundberg Holm. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

På spørsmål om hva som trengs for å bestige K2, svarer Løke følgende:

- Du må ha baller holdt jeg på å si. Du må være fryktløs og takle høyde. Du må ha forberedt deg bra. Jeg kjørte jo mitt opplegg, og gikk jo Birkebeinerløpet i bar overkropp, og hadde mange såkalte «fryseturer», forteller Løke lattermildt, og følger opp:

- Jeg tok bort fryse-elementet fordi jeg har gjort så mye kaldt og guffent. Jeg var aldri ordentlig kald på K2, men noen fryser jo ihjel. Jeg var i veldig god fysisk form, og vi var de første som kom opp til toppen. Av alle klatrerne var jeg den som kom opp først, og det tilsier at man har gjort noe riktig i forberedelsene.

- Hvordan føltes det å nå toppen?

GJENGEN: Her er Frank Løke sammen med temaet sitt. Foto: Privat
GJENGEN: Her er Frank Løke sammen med temaet sitt. Foto: Privat Vis mer
KLAR: Til tross for en tøff tur opp til toppen, var Frank Løke helt bestemt på at han aldri skulle gi seg. Foto: Privat
KLAR: Til tross for en tøff tur opp til toppen, var Frank Løke helt bestemt på at han aldri skulle gi seg. Foto: Privat Vis mer

- Det var dritkult å komme opp først, og så var det ekte glede. Her fikk jeg ringe familien via satelitt-telefon. Jeg begynte samtalen med å skrike: «Verdens tøffeste fjell». Jeg snakket med fatteren som var i ekstase, forteller han.

- Store deler av familien satt hjemme hos mor og far, og satt og fulgte med på GPS-trackeren. De så at jeg var på toppen. Jeg tror vi snakket sammen i halvannet til to minutter, fortalte han og la til at moren hans ble svært lettet til tross for at den vanskeligste delen sto for tur.

- Teknisk utfordrende

KONTROVERSIELL: Fargeklatten Frank Løke markerer seg på den populære appen TikTok - i kjent Løke-stil. Video: Rød Løper Vis mer

Overfor Se og Hørt forklarer idrettsmannen at 80 prosent av ulykkene på K2 skjer på vei ned fra toppen.

- Det vil si at vi bare var halvveis. Jeg tenkte at det kom til å bli et helvete å komme seg ned, og det ble det også. Vi møtte jo da alle som skulle opp og måtte passere disse på flere steder som var teknisk utfordrende, sier han.

Løke ble stående stille ved et punkt i én og en halv time, der han beskriver dramatiske scener med spor av tidligere klatrere som ikke var like heldige på veien opp K2.

På toppen skal Løkes sherpa, 20 år gamle Pemba Tashi, ha foreslått å bli på toppen av fjellet i tre timer for å se soloppgangen.

DRAMATISK: Som følge av turen opp til K2 forteller Løke at han så spor fra tidligere klatrere som aldri kom seg på toppen. Foto: Privat
DRAMATISK: Som følge av turen opp til K2 forteller Løke at han så spor fra tidligere klatrere som aldri kom seg på toppen. Foto: Privat Vis mer

- Nei, nei, nei vi er på toppen og tar bildene og alt det der, og så kommer vi oss til helvete ned. Vi var de eneste som gikk helt fra toppen og direkte ned til basecamp 1. Det tok oss 14 timer. Vi stoppet bare i campene for drikkepauser.

Løke forteller at det på et tidspunkt var verdt det, etter å ha brukt fire dager opp, og hørt «rock» utallige ganger. Han legger dog ikke skjul på at han fikk satt tålmodigheten skikkelig på prøve.

MANGE TIMER: Den eviglange turen ned fra K2 tok hele 14 timer. Foto: Privat
MANGE TIMER: Den eviglange turen ned fra K2 tok hele 14 timer. Foto: Privat Vis mer

- Det er jævlig bingo da. Utfordringen var ventinga, for vi ventet i ti dager for å kunne gå opp fjellet. Det er en tålmodighetsprøve, du må bare «go with the flow» og det har jeg blitt ganske flink til. Man må ta ett steg av gangen og ikke stresse, og bare kose seg på tur.

- Jeg tror det er fire stykker som mistet livet på turen. Jeg har hatt veldig flaks med været, og traff ganske bra, sier Løke som mistenker at flere hadde gått bort dersom været hadde snudd.

- Ekstremt farlig

GOD TONE: Frank Løke hadde med seg en kvinnelig «pluss en» på Se og Hørs kjendisgalla 2019. Reporter: Kine Falch og Henriette Eilertsen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Det er mange krevende deler av turen, deriblant bruk av oksygentanker. Ifølge Løke kan man gå tom for oksygen dersom man ikke planlegger godt i forkant.

Selv valgte han å bruke en spare-metode med oksygenflasker som varte i ca. 15-16 timer.

- Jeg er en stor mann som trenger mye oksygen, og da føler man at man ikke får nok. Det føles ut som man puster med en halv lunge. Siste timen så skjønte vi at hadde til overs, så da skrudde vi opp og raste forbi alle og kom først til toppen.

Rett før toppen må klatrerne gjennom en passasje som kalles «bottleneck». Passasjen er plassert 400 meter under toppen og beskrives som ekstremt farlig. Løke understreker at han var helt avhengig av sherpaen Tashi, og legger til at han ikke hadde nådd toppen uten han.

FEIRING: Etter at Frank Løke hadde kommet seg ned fra fjelltoppen måtte det feires med kake. Foto: Privat
FEIRING: Etter at Frank Løke hadde kommet seg ned fra fjelltoppen måtte det feires med kake. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er ikke mett. Jeg har hele tiden sagt at jeg har lyst til å se hvor grensene mine går, og jeg har ikke funnet det ennå. Men jeg har lovet datteren min Ada på 16 år, at hun skal få være med å bestemme neste prosjekt.

- Det kostet meg en bil når hun blir 18 fordi jeg kom meg opp på K2. Det var en iPhone på Everest, og nå blir det en bil.

KLINTE TIL: Frank Løke og Helene Hima ankom Se og Hørs 40-årsfest sammen. De forklarte hvordan relasjonen oppsto. Reporter: Julie Solberg. Video: Thomas Carlsen Vis mer

Hva blir det neste for deg?

Løke sier at han kunne tenke seg å gå i Roald Amundsens fotspor til sydpolen, og beskriver polfareren som en norsk superhelt. Han nevner også nordpolen som et potensielt reisemål.

- Så har du månen og mars, legger han til lattermildt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer