Eveline Karlsen:

- Smertene er psykisk utmattende

Eveline Karlsen åpner seg om utfordringer knyttet til egen helse og p-piller.

ÅPEN: Eveline Karlsen forteller åpent og ærlig om sine opplevelser med prevensjon. Foto: Instagram / @evelinekarlsen
ÅPEN: Eveline Karlsen forteller åpent og ærlig om sine opplevelser med prevensjon. Foto: Instagram / @evelinekarlsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var mandag denne uken at influenser Eveline Karlsen (29) la ut en video på sin egen YouTube-kanal, hvor hun snakker åpent og ærlig om sin opplevelse med en rekke prevensjonsmidler.

Karlsen, som snart er aktuell med den nye sesongen av «Bloggerne», starter innledningsvis i videoen med å fortelle at hun har vært hos utallige leger og gynekologer. Til tross for det har hun ennå ikke funnet en løsning som fungerer for henne uten at hun opplever både smerter og plager.

Samtidig oppfordrer hun også sterkt til at kvinnehelse må tas mer på alvor.

DATING: «Bloggerne»-profil Eveline Karlsen har tidligere ikke vært særlig åpen for å få noen inn i livet sitt. Nå kan hun røpe at det begynner å endre seg. Video: Rød Løper / Celina Morken og TV 2 «Bloggerne». Vis mer

- Ekstreme mensensmerter

Det er ingen tvil om at 29-åringen fremdeles befinner seg på en krevende reise når det gjelder prevensjon. Når Se og Hør kontakter henne går hun nærmere inn på hvordan det faktisk har vært.

- Hele hovedessensen er at jeg aldri har funnet noe som passer meg. Ett eller annet må det gå utover på en måte, hvor jeg bare må prøve, men være forberedt på å feile. Jeg har kun testet p-piller, men av en eller annen grunn responderer ikke kroppen min på det, forteller hun.

Videre forklarer Karlsen at pillene har gitt henne mange bivirkninger som har påvirket hverdagen hennes.

Hun forteller at det føles som å stå overfor et helt umulig valg, hvor hun enten må velge mellom kvalme og hodepine, eller å ha uutholdelige smerter i hele kroppen når det er på sitt verste.

- Jeg kan ha ekstreme mensensmerter, og jeg kan ha det slik i tre uker i løpet av en måned. Når mensen opprinnelig skal komme gjør den ikke det, og noen ganger kan jeg også ha mensen i tre uker. Smertene er så store at det blir psykisk utmattende, og jeg har masse ting jeg må gjøre i hverdagen.

VAGINISME: Influenser Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer

- Jeg har ikke telling på hvor mange p-piller jeg har prøvd. Til slutt måtte jeg bare velge noe som gjorde at det funket helt ok i hverdagen uten smerter. Under flere legebesøk har jeg opplevd å få lite veiledning og kontrollspørsmål, forteller hun.

Det stiller Karlsen seg imidlertid kritisk til. Hun reagerer på at legene hun har vært hos ikke har spurt om vesentlige ting, som hvilke erfaringer hun har fra tidligere, før de har tipset henne om en pille.

- Jeg er bare veldig forvirret og vet selv at jeg er snart 30 år, hvor det fins flere risikoer ved å bruke p-piller. Noen har jo større sjanse for å få blodpropp enn andre. Og hvis vi tenker på det må jo så og si alle kvinner benytte seg av prevensjon. Derfor er det veldig rart at vi vet så lite om det, mener hun.

- Klarte ikke å stå i det

Overfor Se og Hør kan hun også fortelle at hver gang hun har snakket åpent om temaet har det skapt et enormt engasjement blant følgerne hennes.

- Det har jeg også tenkt er trist, siden det er så utrolig mange som er så forvirret. Jeg har flere anledninger spurt følgerne mine om råd, ettersom mange av dem sitter med mye kunnskap, forteller Karlsen.

29-åringen forklarer videre at hun prøvde å gå helt uten prevensjon i tre til fire måneder. Det gikk ikke helt som forventet - kroppen reagerte med én gang.

- Da jeg sluttet fikk jeg en kjapp reaksjon. Jeg merket plutselig at det begynte å klø i hodebunnen, hvor det kunne kjennes ut som det brant så mye at jeg også våknet om natten. Det klarte jeg ikke å stå i, så derfor begynte jeg igjen, forteller hun.

ÆRLIG: I den nye serien til Linnéa Myhre, «Da vi styrte internett», forteller blogger Anna Rasmussen åpenhjertig om den vanskelige tiden. Video: VGTV Vis mer

Karlsen understreker imidlertid at det kan være flere ytre påvirkninger som forårsaket reaksjonen hun fikk. Hun legger likevel til at kroppen ikke følte seg bra uten p-pillene heller.

Hun er også kjent med at det er vanlig å starte på prevensjon i tidlig alder, og at mange trolig ikke vet hvordan det er å ikke gå på noe. I tillegg synes hun det er bekymringsverdig at det var så mange som kjente seg igjen i hennes historie.

Etter en årrekke med plager og bivirkninger har hun flere ganger oppsøkt hjelp hos gynekolog. Der fikk hun beskjed om at hun kan ha antydninger til endometriose.

Det er imidlertid ingenting som er fastsatt ennå. Et alternativ hun fikk lagt frem er å ta en kikkhullsoperasjon som kan hjelpe mot smertene.

«Motsatt» effekt

Caroline Becker, gynekolog ved Aleris, kan fortelle at det Karlsen opplever er sjeldne bivirkninger og en slags motsatt effekt. De fleste som starter på p-piller gjør det blant annet for å oppleve mindre menssmerter og menstruasjonsblødning.

- I utgangspunktet er p-pille en trygg prevensjon å benytte seg av. Jeg vil si at cirka ti prosent av mine pasienter opplever en eller annen type form for bivirkninger, noe som kan gjøre at de ikke ønsker å fortsette med det, informerer hun.

PREVENSJON: Gynekolog Caroline Becker forteller at det kan skje forandringer i kroppen, noe som kan medføre at man ikke lenger tåler de samme p-pillene man har brukt over flere år. Foto: Aleris
PREVENSJON: Gynekolog Caroline Becker forteller at det kan skje forandringer i kroppen, noe som kan medføre at man ikke lenger tåler de samme p-pillene man har brukt over flere år. Foto: Aleris Vis mer

Becker forklarer videre at det også kommer an på hva en definerer som bivirkninger. De mest vanlige som går igjen er det hormonelle, altså humørsvingninger og at mange føler seg annerledes i kroppen og er nedstemte.

- Hvilke alternativer finnes det av prevensjon som ikke inneholder hormoner?

- Det er jo utallige merker og varianter på markedet, men bortsett fra kobberspiralen har alle hormoner i seg. Et alternativ er å følge sin vanlige syklus og bruke kondomer eller temperaturmåling som prevensjon. Hvis man er ferdig med å få barn kan man også sterilisere seg, sier hun, og legger til:

- Det finnes også hormonpreparater som virker mer lokalt, for eksempel spiral og p-ring som vil gi et annet hormonnivå i kroppen. Det kan være verdt å teste ut. Generelt sett reagerer alle forskjellig på prevensjonsmidler. Plutselig har du kanskje gått på samme pille over flere år, også skjer det forandringer i kroppen slik at du ikke tåler det lenger.

DELER: Emma Ellingsen er aktuell med ny sesong av «Bloggerne», der seerne får følge henne tett i prosessen med den kjønnskorrigerende operasjonen hun var gjennom i vår. Video: Rød Løper / Celina Morken Vis mer

Flere årsaker

På spørsmål om hva som kan være årsaken til at kvinner kan oppleve smerter og plager i underlivet, svarer hun følgende:

- Det kan for eksempel være en kronisk bekkeninfeksjon, en cyste eller endometriose som ligger i bunnen til plagene. Dersom du har endometrioseforandringer i kroppen kan du bli bedre etter en operasjon.

- Noen kvinner har også vondt i underlivet både med og uten p-piller, så da er det veldig viktig at det tas en vurdering på det, fortsetter Becker.

Videre påpeker hun at det er viktig å gi pasientene grundig informasjon og ta seg tid til å forklare mulig bivirkninger som kan oppstå ved å bruke prevensjon. Hvis det ikke fungerer som det skal, må det snakkes om og tas en videre vurdering.

MISTENKELIG: Vi har gravd litt på Instagram-profilen til influenser Sofie Karlstad og mener vi har funnet noe oppsiktsvekkende. Video: Rød Løper/Viaplay/Netflix/TV2/Youtube. Vis mer

Avslutningsvis sier Becker at hun skulle ønske at kvinner i Norge kunne få tilbud om gynekologtime uten henvisning gjennom fastlege.

- Det er mange gynekologiske problemstillinger som fastleger må ta seg av, og de er ikke alltid like kvalifiserte som gynekologer når det gjelder spesifikke problemstillinger. Jeg tenker det hadde vært fint for kvinner å ha muligheten til regelmessige kontroller hos gynekolog.

- Nå er de på en måte avhengig av en henvisning for å få hjelpen de måtte trenge, i tillegg til at det ofte er lang ventetid. Jeg tenker at det skulle vært enda bedre tilbud, så vi har fortsatt en vei å gå. Norge er en velferdsstat, så det burde være mulig å etablere samme tilbud som mange andre europeiske land har allerede, avslutter hun.

LES OGSÅ: - Liker det ikke i det hele tatt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer