Svein Østvik:

- Smertene ble hovedfokus i livet mitt

Svein Østvik strakk seg så langt for andre at han selv havnet i grøfta.

KARRIEREPLANER: Svein Østvik letter på sløret om hva som setter ham ut, og om drømmene han hadde som barn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KARRIEREPLANER: Svein Østvik letter på sløret om hva som setter ham ut, og om drømmene han hadde som barn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): De siste årene har Svein Østvik (56), for mange kjent som «Charter»-Svein, delt av sin energiske personlighet på tv og ved en rekke andre anledninger.

På skjermen virker det som 56-åringen lever et spennende liv, hvor humor og godt humør er viktig. Men til tross for at vi alle kjenner ham som den nettopp den sprudlende «Charter»-kongen han viser seg som på skjermen - har det ikke bestandig vært sånn. På et tidspunkt brukte han alkohol som smertestillende.

Ville bli skuespiller

For det var ikke tv-stjerne Svein drømte om å bli da han var yngre. Han ville nemlig bli psykolog og hadde en periode en drøm om å bli skuespiller.

- Jeg gikk på Romerike Folkehøgskole og fikk hovedrollen i hovedoppgaven. Jeg spilte Peer i «Peer Gynt». Det er det ikke så mange som vet, sier han.

Svein skulle gjerne stått på en scene hele livet, men forteller at han mistet troen på seg selv.

GLEDESSPREDER: Svein er kjent for å spre glede både på tv og i hverdagen. Til en energibunt å være, har også han møtt på utfordringer i livet. Foto: Espen Solli, Se og Hør
GLEDESSPREDER: Svein er kjent for å spre glede både på tv og i hverdagen. Til en energibunt å være, har også han møtt på utfordringer i livet. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

- Jeg kom fra Kongsberg, et sted hvor jeg hadde mange mindreverdighetskomplekser.

Svein trekker blant annet frem da han skulle prøvespille for en rolle, og fikk prestasjonsangst.

- Da var det bare rett ut og jeg fikk mitt første nederlag på scenen. På det tidspunktet var dette så viktig for meg, alt sto på spill. Jeg husker jeg tenkte «jeg er ikke god nok». Da kom «Kongsberg-syndromet» snikende: «Jeg er bare fra Kongsberg, jeg er ikke god nok og kan aldri bli noe», tenkte jeg. På det tidspunktet var jeg 20 år gammel, forteller han.

I dag har derimot Svein mye mindre prestasjonsangst, og beskriver den som «nesten borte». Men nederlaget han opplevde i ungdomsårene har mye av skylden for at han vegret seg for å bli skuespiller, mener 56-åringen.

- Jeg var redd for nederlagene. Men nå tenker jeg at det er andre ting som er mye viktigere. Jeg tenker annerledes nå enn jeg gjorde da.

Etter at skuespillerkarrieren var lagt på is, studerte «Charter»-kongen psykologi, men fullførte aldri studiene. Nå mener han selv at han er blitt for gammel til å sette seg på skolebenken.

SMERTEFULLT: Det ble en følelsesmessig avgjørelse for Svein Østvik, da han besluttet å trekke seg fra etappen. Grunnet smerter i knærne, var det ikke mulig for ham å gjennomføre turen til fots. Video: TV Norge Vis mer

Likevel legger han ikke skjul på at han får bruk for psykologi-kunnskapene han tilegnet seg i det hverdagslige.

- Healing og alternativ medisin er jo viktig for meg, og da trekker jeg også inn psykologi når jeg prater med folk. Etter at jeg sto frem som alternativ har jeg fått mange telefoner fra mennesker som vil ha hjelp til forskjellige ting, og da bruker jeg alt jeg har, sier han.

- Jeg har jobbet 15 år i psykiatrien, så jeg har mer enn bare alternative metoder å vise til, legger han til.

- Ble for mye

Svein bruker også egne erfaringer når han hjelper andre mennesker.

- På 90-tallet var jeg i grøfta. Da hadde jeg ekstreme muskelsmerter og brukte alkohol som smertestillende. Likevel husker jeg en periode i livet hvor smertene toppet seg, hvor jeg ikke klarte å sitte oppreist. Mange av plagene kom fordi jeg hadde strukket meg for langt for andre, og spesielt mye for foreldrene mine. Blant annet i forhold til faren min, sier han, og forteller at det var mye aggresjon.

Videre sier 56-åringen at han alltid ønsket å stille opp for venner og nære, og at han til tider strakte seg for langt - så langt at smerter ble hovedfokus i livet hans.

STOR FANSKARE: Svein får sjelden gå på gata alene uten å bli stoppet av fans. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STOR FANSKARE: Svein får sjelden gå på gata alene uten å bli stoppet av fans. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Smertene overtok styringa og ble nesten til personer som kontrollerte meg i livet mitt. Det var en evigvarende kamp. Da skjønte jeg at hvis jeg skulle få et liv i det hele tatt, så måtte jeg gjøre noe og ta tak. Jeg fant ut hvem jeg var, hva som var meningen for meg, og da begynte det sakte, men sikkert å bli lettere.

- Jeg skal ikke si at jeg fant ut av alt selv, men etter syv år i terapi og alternativ medisin, fikk jeg bukt med smertene, forklarer Svein, og legger til at selv om han fremstår som en svært positiv person, kan også han se rødt.

- Stress gjør meg sint. Da kan jeg fort kortslutte. Jeg er veldig klar over når det skjer, og det går fort over, men når helvete er løs banner jeg så det fyker i leiligheten min. I ti sekunder smeller og bråker jeg. Og så ser jeg at vinduet står åpent, sier han lattermildt.

Og det er spesielt noen ting som lett kan få ham til å tenne på alle plugger.

- Hvis jeg ikke finner noe, for eksempel. Også er jeg veldig klønete.

Angrer ikke

Svein har tre barn, men holder ofte tett om pappalivet. Likevel forteller han nå åpenhjertig om da barna var yngre, og det ofte kunne gå en kule varmt hjemme hos dem på morgenkvisten - nettopp på grunn av stress.

- Jeg var utrolig stresset om morgenen da vi skulle til skolen. Det var et svært svakt punkt i meg rundt ungene. Hvis jeg så at klokken var mye og vi skulle vært av gårde og noe plutselig manglet, da kokte det over for meg.

Tv-profilen påpeker at han aldri ble voldelig rundt barna.

- Jeg ble sint og sa dumme ting, det skammer jeg meg veldig over i dag. Vi har snakket masse om det i ettertid, og ler av det i dag, sier den sprudlende 56-åringen.

Han er imidlertid klar på at nettopp den tiden når barna er små, er en dårlig periode å gjøre dumme feil på.

- Derfor er det ikke noe å le av, men samtidig får man ikke gjort det om igjen, så da får man gjøre så godt man kan. Det å være ærlig og stå for det man har gjort tror jeg er nøkkelen. Jeg regner med å få noen bøtter med oppvask fra dem. Heldigvis vet jeg at jeg skal tåle det.

DANSELØVE: Svein var med i «Skal vi danse» i 2009. Her sammen med dansepartner Nadya Khamitskaya. Foto: NTB Scanpix
DANSELØVE: Svein var med i «Skal vi danse» i 2009. Her sammen med dansepartner Nadya Khamitskaya. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var under «Charterfeber», som hadde premiere i 2006, at Sveins TV-karriere skøyt fart. Hans energiske personlighet og rungende latter i TV-programmet, har gjort ham til en av Norges mest kjente personer.

Likevel har det vært episoder hvor ting har gått over styr for 56-åringen - men han angrer ikke på noe av det.

- Jeg er sikker på at jeg kunne fått en stjerne i boka om jeg hadde holdt igjen på et par ting. Jeg skjønner selv at jeg har gått over streken et par ganger.

LES OGSÅ: Stormet ut etter spørsmål om Katie Holmes​

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer