Eli Kari Gjengedal:

- Smerte jeg aldri hadde kjent tidligere

«Farmen kjendis»-profil Eli Kari Gjengedal fikk en helt annen beskjed fra legen enn hun hadde ventet.

OVERGANGSALDEREN: Eli Kari Gjengedal fryktet at noe var alvorlig galt før hun bestemte seg for å dra til legen. Foto: Alex Iversen/ TV 2
OVERGANGSALDEREN: Eli Kari Gjengedal fryktet at noe var alvorlig galt før hun bestemte seg for å dra til legen. Foto: Alex Iversen/ TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uregelmessig menstruasjon, hetetokter, endringer i seksuallysten og svetting er ifølge Lommelegen noen tegn kvinner kan få på at de er kommet i den mye omtalte overgangsalderen.

For tv-profil og nå «Farmen kjendis»-aktuelle Eli Kari Gjengedal (49), begynte det som smerter i leddene, og hun var sikker på at hun var blitt alvorlig syk. Det forteller hun tirsdag morgen under et besøk hos «God Morgen Norge».

Vil hjelpe andre

Overfor Se og Hør forteller 49-åringen at hun fryktet hun hadde fått den svært alvorlige sykdommen ALS, Amyotrofisk Lateral Sklerose.

- Jeg fikk sjokk og trodde jeg skulle dø. Jeg var redd og visste ikke bedre. Jeg hadde fått veldig vondt i leddene, spesielt i hendene og håndleddene. Det var en smerte jeg aldri hadde kjent på tidligere, jeg klarte nesten ikke holde i telefonen ved enkelte tilfeller, forteller Eli Kari.

Hun hadde altså ikke fått ALS, men etter flere blodprøver hos legen fikk hun beskjed om at hun var kommet i overgangsalderen. Den gang var tv-profilen 48 år.

KJOLEDEBATT: Den svenske værmelderen Madeleine Westin har fått kritikk for kjolene hun stiller opp med når hun melder været på TV 4 i Sverige. Værsjef Eli Kari Gjengedal er klar i sin tale om hva hun synes om nabolandet vårt. Vis mer

- Det finnes sikkert ingen andre i hele verden som har blitt så glade for å ha kommet i overgangsalderen, men alternativet var så mye verre, innrømmer hun.

Nå ønsker 49-åringen å være åpen for å hjelpe andre i samme situasjon, som ikke helt vet hva som skjer med kroppen.

- Jeg har alltid vært sånn, en åpen person som vil dele om ting jeg opplever i livet. Det gjør jeg med stor nysgjerrighet, og kanskje jeg kan hjelpe noen, sier hun.

- Fjortis

Allerede tirsdag formiddag har hun fått flere SMSer fra tv-seere som takker henne for åpenheten.

Selv forteller hun at hun i dag har lært seg å leve med endringene som skjer i kroppen, selv om det kan være utfordrende til tider.

FARMEN: Her er deltakerne for årets "Farmen kjendis". Reporter: Celina Morken. Foto: TV2 Vis mer

- I dag har jeg det fint. Jeg kan plutselig få svettetokter og sover noen perioder dårligere om nettene. Jeg kan også få litt vondt i leddene, og så merker jeg at jeg av og til kan bli litt fjortis, som da man var i puberteten og kunne ta seg veldig nær av ting og bli litt sår og sint, avslører hun.

Ifølge Lommelegen gruer mange kvinner seg til denne perioden i livet, og kan føle at de vil bli lite tiltrekkende, ensomme, ubrukelige og hjelpeløse. 49-åringen påpeker at hun ønsker å snakke om sin egen situasjon da det vanligvis er tabubelagt og skam knyttet til overgangsalderen.

- Nekter å være flau

Tidligere har Eli Kari også fortalt at hun har innsett at mange mener at overgangsalderen ikke er noe å være stolt over, men heller noe de fleste ikke ønsker å snakke noe særlig om.

- Jeg ble rett og slett rasende da jeg innså hvor tabubelagt temaet var. Aldri hadde venninnene mine snakket om disse årene som ventet meg. Tenk hvor mange kvinner som opplever det samme som meg, og som går rundt og føler seg helt alene – og så er vi så mange, sa hun til TV 2 i 2019.

SJELDENT: Virsaviya (11), som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Tv-profilen bestemte seg derfor raskt for at dette var noe hun ønsker å snakke om.

- Jeg skal prøve å tenke at dette er en spennende del av livet mitt. Det er en reise og jeg skal utforske den på lik linje som graviditet og andre store ting som skjer i livet. Jeg nekter å være flau over alderen min, fortsatte hun.

Ifølge Lommelegen er gjennomsnittlig alder for å nå menopause 51 år, men overgangsalderen kan starte tidlig, noen ganger så tidlig som 35-årsalderen. Når menopausen inntreffer før fylte 40 år kalles det prematur menopause.

LES OGSÅ: Rasende over gravidrykter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer