Allison Mack:

«Smallville»-stjerna sier seg skyldig i sexkult-saken

Skal ha presset kvinner inn i den omdiskuterte kulten.

SKANDALE: I fjor ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Nå har hun sagt seg skyldig i saken. Foto: NTB scanpix
SKANDALE: I fjor ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Nå har hun sagt seg skyldig i saken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et år siden ble det kjent at tidligere skuespiller Allison Mack (36), kanskje best kjent for sin rolle i tenåringsserien «Smallville», var tiltalt for menneskehandel.

Den føderale påtalemyndigheten mente at hun hadde rekruttert intetanende kvinner inn i det som omtales som Nxivm, en kultliknende sexgruppe. Mack skal ha kommet med lovnader til kvinnene om at dette var en selvhjelpsgruppe, mens de i virkeligheten ble rekruttert som sexslaver for gruppas leder, Keith Raniere (58).

Raniere solgte seg inn som en selvhjelpsguru til Hollywood-stjerner, og hans indre kjerne av «disipler» besto av skuespillere, velstående arvinger og sønnen til en tidligere meksikansk president.

Saken fortsetter nedenfor.

TV-STJERNE: Allison Mack (nummer to fra høyre) spilte i «Smallville» i flere år. Nå har hun sagt seg skyldig i sexkult-saken. Foto: Discovery
TV-STJERNE: Allison Mack (nummer to fra høyre) spilte i «Smallville» i flere år. Nå har hun sagt seg skyldig i sexkult-saken. Foto: Discovery Vis mer

Sa seg skyldig

Nå, et år etter at tiltalen ble kjent, har Mack sagt seg skyldig i saken. Det melder flere amerikanske medier mandag kveld norsk tid. I retten fortalte hun følgende:

- Det siste året har vært selvransakende. Det har vært et år hvor jeg har kikket på hva jeg har drevet med de fire siste åra. Gjennom det hele trodde jeg på Ranieres intensjon om å hjelpe folk. Jeg tok feil, sa hun i retten mandag, ifølge Fox og New York Daily News.

Rettssaken har ennå ikke begynt, og Macks innrømmelse kommer samme dag som juryen til den kommende rettssaken skal velges ut. Det er derfor ventet at vi får høre flere detaljer om hennes konkrete rolle i kulten framover. Hennes advokat har ifølge USA Today foreløpig ikke uttalt seg.

Saken fortsetter nedenfor.

SA SEG SKYLDIG: Allison Mack sa mandag kveld norsk tid seg skyldig i den såkalte sexkult-saken i New York. Her er hun fotografert på vei ut av retten. Foto: NTB scanpix
SA SEG SKYLDIG: Allison Mack sa mandag kveld norsk tid seg skyldig i den såkalte sexkult-saken i New York. Her er hun fotografert på vei ut av retten. Foto: NTB scanpix Vis mer

FBI har omtalt Raniere som en kultleder som skal ha rekruttert Hollywood-stjerner, holdt kvinner som sexslaver og tvunget dem til å brennemerke seg selv med Ranieres initialer.

Kulten skal ha hatt et tydelig skille mellom medlemmer av forskjellige grader. Man kunne enten være «slave» eller «master», og for å klatre i systemet måtte man selv rekruttere andre til å være såkalte slaver. Myndighetene mener at Mack var på toppen av rangstigen her, rett under lederen selv.

Dommen faller ikke før i september, men den tidligere skuespilleren risikerer alt fra 15 til 20 år i fengsel.

Mack spilte Chloe Sullivan i «Smallville» fra 2001 til det ble tatt av lufta i 2011, og er den skuespilleren som var med i flest episoder, om man ser bort fra Tom Welling, som spilte Clark Kent, bedre kjent som Supermann. Serien handlet om den unge Clark Kent i åra før han ble superhelt.

Saken fortsetter nedenfor.

Brennmerker

Det siste året er det blitt skrevet mye om den utskjelte kulten. En av kvinnene som har stått fram og fortalt om sine opplevelser med Nxivm, er den kanadiske skuespilleren Sarah Edmondson, som har spilt i blant annet «Psych» og «Edgemont».

Edmondson deltok på Nxivm-kurs i over et tiår sammen med sin ektemann Anthony Ames, før hun fikk tilbud om å delta i en hemmelig kvinneforening. I et intervju med ABC News har hun fortalt at hun ble kalt til et hus utenfor Albany i New York, hvor hun frivillig skulle la seg bli brennemerket i et slags innvielsesritual.

Hver av kvinnene ble lagt ned nakne og brent med et kauteriseringsverktøy, uten bedøvelse, ifølge Edmondson.

- Den første kvinnen på bordet skreik og vred seg i smerte. Og kvinnen jeg var der med, holdt jeg beina nede på. Vi så på hverandre og bare gråt, sa hun i intervjuet.

Hun beskrev det hele som en «skrekkfilm», og sier smertene var «verre enn å føde barn».

Først skal Edmondson ha blitt fortalt at brennemerket var et latinsk tegn. Seinere sier hun at hun gjenkjente bokstavene K og R, som hun tolket som initialene til Keith Raniere.

- Da jeg skjønte det, mistet jeg besinnelsen. Jeg er ikke kveg. Jeg er ikke eid av Keith, sa hun.

Hemmelige samfunn kalt «DOS»

Anklagene mot Mack og Raniere kommer fra aktiviteter påtalemyndigheten mener fant sted i et hemmelig samfunn i Nxivm, kalt «DOS», der kvinner rekrutterte andre kvinner under falske forutsetninger for å utføre seksuelle tjenester, skriver CNN.

- Som det går fram av tiltalen, rekrutterte Allison Mack kvinner til å bli med på det som var ment å være en kvinnelig mentorgruppe, som faktisk ble skapt og ledet av Keith Raniere. Ofrene ble deretter utnyttet seksuelt, og ved tvangsarbeid, har Richard P. Donoghue, som presenterte tiltalen på vegne av påtalemyndigheten i New York, uttalt.

Navnet «DOS» er et akronym basert på et latinsk sitat som kan oversettes med «Herre/Mester av lydige kvinnelige følgesvenner». Raniere var det eneste mannlige medlemmet i «DOS», og også lederen.

Raniere skal ha hatt 15 til 20 seksualpartnere, som han byttet på å ha sex med. De fikk ikke lov til å diskutere forholdet sitt til ham med noen andre og de fikk ikke lov til å ha andre seksualpartnere, ifølge BBC.

LES OGSÅ: - Det ble tøft, det var et sjokk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer