Smålighet til 1 i stil

Hvis noen var i tvil om at norsk idrett drives av amatører, har de fått svaret nå.

AT ANETTE SAGEN ble snytt for førstehoppet i den nye Holmenkollbakken har vakt sterke reaksjoner, og det med rette.

Det er rett og slett patetisk at man av "sikkerhetshensyn" isteden sendte mannen med verdens lengste skihopp utfor hoppkanten i nattens mulm og mørke som "prøvehopper" for Anette Sagen, som ble stemt fram som den som skulle få åpne bakken.
 
HVIS DET VAR SIKKERHETEN man skulle teste, som det er blitt hevdet, er det for det første svært sannsynlig at man ikke ville risikert helsen til en hopper som om 14 dager sitter på bommen i skiflygnings-VM. Det er derfor landslagshopperne selv ikke er prøvehoppere når de deltar i verdenscupen, OL eller VM.
 
Og ingen kan komme å si at de ikke visste hva de gjorde, så dumme er ikke engang norske idrettsledere eller idrettsutøvere - selv om man noen ganger kan begynne å lure.

DE VET HVOR BETENT krangelen mellom damehoppere og gubbeveldet i norsk hopp har vært i årevis, og de visste at det ville bli bråk om noen oppdaget det. Og: det er ikke akkurat slik at man i et av Oslos mest brukte turområder ikke legger merke til at folk setter utfor den nye Holmenkollbakken i fullt flomlys.
 
DET ER RESPEKTLØST mot Oslo kommune som har betalt milliarder for bakken. Det er respektløst mot skattebetalerne som stemte fram Sagen som første hopper. Det er respektløst mot norsk kvinneidrett. Og det er ikke minst respektløst mot Anette Sagen selv.
 
DET BLIR IKKE LETTERE å tro at det var naivitet som førte til dette når lederen i Kollenhopp, Roar Gaustad, tidligere har flagget høyt at han mente Bjørn Einar Romøren skulle sette utfor først og var imot forslaget om Sagen.

De ansvarlige vet like godt som alle andre at om de hadde valgt en mindre profilert prøvehopper til å sette utfor først i Holmenkollen, så hadde de kommet unna med det. Ingen hadde brydd seg.

Isteden går kveldens unnskyldninger i retning av at det ikke var meningen at noen skulle finne det ut - utifra en "det du ikke vet har du ikke vondt av"-holdning.
 
MEN Å BRUKE LANDSLAGETS mest profilerte utøver som prøvehopper er som å la Madonna varme opp Valle Hovin foran en konsert med Ingrid Olava. Det skal nemlig litt til at toerne i en slik sammenheng er mest minneverdig. Det er derfor Buzz Aldrin i 40 år har stått i skyggen av Neil Armstrong.
 
DETTE VAR ET KORT hopp for Romøren, men et gigantisk tilbakesteg for kvinneidretten.

At Anette Sagen klarer å stå med rak rygg gjennom det hele er rett og slett imponerende. For den jenta har tålt mer juling enn en proffbokser i de årene hun har vært Norges beste kvinnelige hopper.
 
Det utrolige er at gjennom sin dumhet og undertrykking har arrangøren skaffet kvinnehopp langt flere sympatisører på én dag, enn de noen gang har hatt. Det er det mest positive man kan si om deres innsats i saken.