Line Andersen mot NRK

Slutter i NRK

Drama på bakrommet. 47-åringen får 1,9 millioner kroner.

FERDIG: Line Andersen og NRK har kommet til enighet utenfor rettssalen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FERDIG: Line Andersen og NRK har kommet til enighet utenfor rettssalen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Line Andersen og arbeidsgiver NRK har kommet til enighet utenfor rettssalen. Det kunngjør NRK selv klokken 13.50.

Siste dag av hovedforhandlingen i saken skulle etter planen starte klokken 09, men ble på kort varsel utsatt med en time. Så ble den utsatt gang på gang.

Det er ledelsen i statskanalen selv som er kilden til opplysningene. Forliket med Andersen innebærer at 47-åringen slutter i NRK, og får et sluttvederlag på 1 150 000 kroner. I tillegg dekker NRK 750 000 kroner av hennes saksomkostninger.

- Jeg er veldig fornøyd med forliket, sier Andersen til NTB.

Andersen forteller også at det har vært røffe dager, men at hun «er stolt av det vi gjorde».

SAKSØKTE: Line Andersen og advokat Tron Dalheim ankommer retten tidligere i uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAKSØKTE: Line Andersen og advokat Tron Dalheim ankommer retten tidligere i uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Signerte avtale

Vibeke Fürst Haugen, direktør for NRKs Marienlyst-divisjon, møter pressen utenfor tingretten.

- Vi har i dag kommet til en avtale med Line Andersen. Den avtalen er signert nå. Den består av to elementer. Det ene elementet er et sluttvederlag som tilsvarer 12 måneders lønn, inkludert feriepenger og tillegg. Den andre delen av avtalen er at NRK dekker deler av Line Andersens saksomkostninger, tilsvarende 750 000 kroner, sier hun og fortsetter:

- Sluttvederlaget utgjør 1 150 000, så da med det tillegget som er NRKs dekning av deler av sluttvederlaget til Line Andersen, utgjør det til sammen 1,9 millioner. Vi har jobbet med å finne en løsning lenge, så vi er fornøyde med å komme til en løsning nå.

SPESIELT: NRK-profil Nicolay Ramm og komiker Espen Lervaag prøver seg på en sport utenom det vanlige i programmet "Helt Ramme sporter." VIDEO: NRK / Rødt Kort. Vis mer

Til NRK sier Fürst Haugen at de har forsøkt å finne en løsning med Andersen helt siden møtet i sjakkredaksjonen i 2019.

- Det var viktig og nødvendig og få satt et punktum nå. Vi er glade for å ha funnet en løsning. Nå er vårt fokus å ta vare på våre folk i Sporten.

Saksøkte NRK

Fagdommer Helen Andenæs Sekulic formante i går partene om å inngå forlik. Hun sa at retten ikke kan gjøre noe med arbeidsforholdet i sporten, og at en dom ikke vil løse konflikten, men heller eskalere den ved at en tapende part anker til lagmannsretten.

Hun påpekte også at saken er en åpenbar belastning for alle de involverte partene.

Andersen har saksøkt NRK etter at hun er blitt fjernet fra skjermen i Sporten og isteden omskoleres til å bli nettjournalist i kulturavdelingen. Dette på grunn av konflikter i sjakkredaksjonen.

OVERRASKET: Silje Norendal og Pål André Helland fikk seg en liten overraskelse da de skulle delta på en yogatime med Nicolay Ramm. VIDEO: NRK / Fredrik Filtvedt. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

47-åringen hevder seg uriktig «endringsoppsagt» på en degraderende og ydmykende måte, og har sagt at hun ønsker å komme tilbake som programleder. NRK på sin side hevder de nye arbeidsoppgavene hennes er innenfor deres såkalte styringsrett, for å bevare arbeidsmiljøet i TV-sporten.

Retten har de siste dagene fått høre en rekke vitner. Mens NRKs vitner for en stor del beskriver årevis med alvorlige årevis med alvorlige konflikter med Andersen i sentrum, har en rekke av hennes vitner stilt seg uforstående til dette og gitt henne de beste skussmål.

LES OGSÅ: Ferdig i NRK

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer