Når «Luksusfellen»-ekspert Magne Gundersen gir ham den tunge beskjeden om at lån fra vennene hans havner sist i rekka, blir det for mye for Ole Jonny. Vis mer

«Luksusfellen»:

Sløste vekk morsarven på ett år

Ole Jonny endte opp med en gjeld som var like stor som pengene han hadde arvet.

(Seoghør.no): I ukas episode av «Luksusfellen» besøker forbrukerøkonom Magne Gundersen og psykolog Robert Speare lastebilsjåføren Ole Jonny Fjogstad (26) fra Sandnes.

Da Ole Jonny var tenåring, døde moren hans av kreft. Og fra han var 16 år gammel, har han bodd for seg selv.

Som 18-åring fikk Ole Jonny tilgang på arven etter moren sin, nesten 300 000 kroner. Imidlertid hadde han ikke noen plan for hvordan han skulle forvalte den, og på under ett år var hele summen borte.

Pengene gikk med til å ta lappen, til kjøp av bil og bilutstyr, og til turer og reiser med kompisene.

Når «Luksusfellen»-ekspertene kommer på besøk, har 26-åringen i lang tid gjemt unna regningene sine. Han har i tillegg tatt opp private lån fra venner, og sitter med en samlet gjeld på 296 000 kroner - omtrent samme sum som han arvet noen år tidligere.

- Ble veldig sjokkert

I programmet gjør ekspertene det klinkende klart for Ole Jonny at han må gjøre mange grep for å komme seg ut av knipa. Han bruker nesten 80 000 kroner i året på sigaretter, uteliv og spandering på venner.

Han har ikke PC, og han har slettet mobilbanken sin. Med andre ord har han ingen oversikt over økonomien sin.

For å gi Ole Jonny et inntrykk av hvordan gjelden hans er fordelt, gir Magne ham en haug med klosser som symboliserer hvor mye han skylder til de forskjellige låntakerne. Så må «Luksusfellen»-deltakeren sortere klossene: Hvilken gjeld er det viktigst at han betaler ned først?

TØFT: Ole Jonny sliter med beskjeden om at vennene hans må vente i det lengste på å få tilbake pengene han skylder dem. Foto: TV 3
TØFT: Ole Jonny sliter med beskjeden om at vennene hans må vente i det lengste på å få tilbake pengene han skylder dem. Foto: TV 3 Vis mer

26-åringen mener at nesten all gjelden har førsteprioritet: Alt fra statlige utgifter til forsikringer og privatlån. Etter et alvorsord fra forbrukerøkonomen, innser Ole Jonny at gjelden han helst vil betale - det han skylder vennene sine - har aller siste prioritet.

- De som står meg nært og kjært, det er de jeg skuffer mest, sier en preget Ole Jonny, og legger snufsende til:

- Jeg ble veldig sjokkert da Magne sa at jeg måtte prioritere vennene sist. For det er de som betyr mest for meg, og det er de som er min familie, og ... Jeg føler at jeg skuffer dem så sinnsykt mye. Og det er bare ikke greit i tankegangen min.

Saken fortsetter nedenfor.

- Kan ødelegge vennskap

Den tunge beskjeden fra «Luksusfellen»-eksperten blir for mye for Ole Jonny. Han trekker seg tilbake og bryter ut i tårer.

- Det er jævlig kjipt, sier han om det at vennene hans må vente lengst på å få tilbake pengene sine.

  • Se mer i videoen øverst i saken!

Overfor Seoghør.no påpeker Magne Gundersen at privatlån har en del ulemper som andre lån ikke har, som man bør være bevisst på:

- Privatlån er vanligvis hundre prosent basert på tillit, i motsetning til andre låneavtaler. Det oppleves veldig tungt å ikke kunne betale tilbake private lån, man krymper seg selvsagt over det. Man skal være forsiktig med å både be om og gi privatlån, siden det har med følelser og relasjoner å gjøre. Det er ikke et nøkternt forretningsforhold, men noe som kan ødelegge vennskap og familieforhold.

I ukas «Luksusfellen»-episode blir både forbrukerøkonomen og psykolog Robert Speare overrasket over at Ole Jonny har brukt opp arven sin i løpet av en knapt år. Magne understreker imidlertid at han har sympati for situasjonen til 26-åringen.

- Det var en ulykkelig greie, han fikk pengene altfor tidlig og hadde ingen rundt seg som som kunne gi ham råd. Man er fortsatt veldig ung selv om man blir myndig, sier han, og tilføyer:

- Hvis man arver mye penger i ung alder, bør man ikke røre dem. Det er første punkt. Legg en plan, og rådfør deg med folk du kan stole på for å få mest mulig ut av pengene. Man kan for eksempel legge opp penger til egenkapital til bolig. Man kan få utrolig mye ut av slike penger, men man sitter fort igjen uten noen ting hvis man ikke legger en plan.

SKUFFET: Forbrukerøkonom Magne Gundersen gir Ole Jonny en kalddusj når han forteller hvordan han må prioritere lånene sine. Foto: TV 3
SKUFFET: Forbrukerøkonom Magne Gundersen gir Ole Jonny en kalddusj når han forteller hvordan han må prioritere lånene sine. Foto: TV 3 Vis mer

Lei av økonomisk kaos

Seoghør.no har ikke lykkes med å komme i kontakt med Ole Jonny Fjogstad til denne saken, men forbrukerøkonom Magne Gundersen er full av lovord om den unge «Luksusfellen»-deltakeren.

- Jeg opplevde ham som en som var klar for å endre på ting i livet sitt. Han var så lei av økonomisk kaos, dårlig råd og et miserabelt liv. Og han var villig til å gjøre hva som helst for å få et bedre liv, sier han til Seoghør.no i dag.

Eksperten innrømmer at han likevel var litt spent på hvor godt Ole Jonny kom til å håndtere de endringene som krevdes av ham.

- Det var veldig spennende å jobbe med ham. Jeg var usikker i starten på om han kom til å klare det, men etter hvert som dagene gikk, ble han superfokusert på å endre på alt som måtte endres. Da vi reiste fra ham igjen, tenkte jeg at om det var én som virkelig kom til å klare å følge planene våre, så var det ham.

«Luksusfellen» sendes på TV3 onsdag klokken 20.30.

LES OGSÅ: Brukte opp datterens sparepenger på servise