ETTERFORSKES: 13. februar skulle skuespiller og pilotentusiast, Harrison Ford, lande på John Wayne-flyplassen i Orange County i California. I stedet for å lande på rullebanen, gikk han for taksebanen. Ford etterforskes nå for regelbruddet, som kunne endt i katastrofe. Video: John Wayne airport / CNN Vis mer

Harrison Ford:

Slipper straff etter nesten-ulykken

Harrison Ford kunne blitt fratatt pilotlappen.

Den meritterte filmstjernen Harrison Ford (74) er kjent for sine nærmest ikoniske roller i «Indiana Jones» og «Star Wars», men det kanskje ikke like mange vet er at han også er en dreven pilot.

Han er glad i småfly, og kan også fly helikopter.

I februar vekket skuespilleren oppsikt internasjonalt, da han var i det som fort kunne ha blitt en katastrofal flyulykke.

I stedet for å lande på instruert bane satte kursen mot avgangsbanen, og som konsekvens kunne han ha mistet pilotlisensen sin.

Nå melder flere medier at dette ikke blir tilfellet.

Ingen straff

GODT GIFT: Harrison Ford og Calista Flockhart ble kjærester i 2002, og giftet seg i 2010. Sammen har de adoptivsønnen Liam (16). Foto: NTB Scanpix
GODT GIFT: Harrison Ford og Calista Flockhart ble kjærester i 2002, og giftet seg i 2010. Sammen har de adoptivsønnen Liam (16). Foto: NTB Scanpix Vis mer

På flyplassen suste han over en American Airlines Boeing 737 med 110 passasjerer ombord, og det skal bare ha vært flaks at ikke liv gikk tapt.

Hendelsen, som fant sted på John Wayne-flyplassen i Orange County, sørget for at en etterforskning ble iverksatt av luftfartsmyndighetene.

Alt gikk fint med Ford og de andre passasjerene, men som resultat av etterforskningen kunne pilotlisensen hans ha blitt inndratt.

CNBC siterer Fords advokat, Stephen Hofer, på at at klienten hans nå er frikjent:

- FAA (Luftfartstilsynet, journ anm) hadde en fullverdig etterforskning, inkludert et intervju med herr Ford, og konkluderte med at ingen administrative eller tvangstiltak trengtes, forklarer Hofer.

Saken fortsetter under bildet.

FEILLANDET: Harrison Fords fly, det gule, fløy like over et stort passasjerfly før han landet på avgangsbanen på John Wayne-flyplassen. Foto: NTB scanpix
FEILLANDET: Harrison Fords fly, det gule, fløy like over et stort passasjerfly før han landet på avgangsbanen på John Wayne-flyplassen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I forkant av kjennelsen, uttalte en sikkerhetskonsulent tidligere tilknyttet FAA, Alen Diehl, at Ford trolig ville bli frikjent.

- Hans lange historie med å støtte flysikkerhet kan ha vært en faktor i avgjørelsen, sa han til nyhetsbyrået AP.

- Idiot

The Los Angeles Times kunne for en tid siden fortelle at de hadde fått tilgang på korrespondansen mellom Ford og flytårnet på California-flyplassen.

Der kommer det fram at skuespilleren, som fløy et Aviat Husky-fly, hadde fått tillatelse til å lande på rullebane 20L, men at han valgte heller å lande på avgangsbanen.

- Jeg ble distrahert av flyet som bevegde seg da jeg fløy mot rullebanen, og vingevirvlingen (en slags turbulens, jour. anm) fra et Airbus-fly som landet, fortalte Ford til tårnet.

- Jeg er han idioten som landet på avgangsbanen.

Det kommer fram i klippene avisa har fått tilgang på at det hele var en misforståelse fra Fords side. Den ansatte i flytårnet prøvde å forsikre skuespilleren om at det ikke var så farlig, siden alt hadde gått bra.

- Det er en «big deal» for meg, fortalte 74-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ BANEN: Harrison Ford krasjet våren 2015 på en golfbane. Foto: NTB scanpix, AP
PÅ BANEN: Harrison Ford krasjet våren 2015 på en golfbane. Foto: NTB scanpix, AP Vis mer

Ikke første gang

På tross av at Ford er en rutinert pilot, er ikke hendelsen i februar første gang det har gått galt for filmstjernen.

6. mars 2015 ble nemlig Ford skadd da han krasjet flyet sitt på en golfbane i California.

Den gang avslørte lydloggen at Ford rapporterte om en feil på den ene motoren, og ba om å få returnere til landingsstripen.

En ansatt ved golfanlegget skildret den gang hva han ble vitne til, til NBC:

- Det var blod over hele ansiktet hans. To veldig flinke doktorer tok vare på ham. Jeg hjalp til med å få et teppe under hofta hans.

LES OGSÅ: Aksel Lund Svindal har fått ny kjæreste