Slik var virkelighetens «Downton Abbey»

Slottet der TV-serien er spilt inn, deler mange av de samme historiene som i serien. Og enkelte hevder det hviler en forbannelse over stedet.

ENORMT ANTALL ROM: Det store herskapshuset Highclere ligger på en 4000 mål stor eiendom i Berkshire og har siden 1679 vært sete for jarlene av Carnarvon. Historien rundt huset med 60 soverom har mange paralleller til TV-serien. Foto: Nick Briggs fra boken om Downton Abbey
ENORMT ANTALL ROM: Det store herskapshuset Highclere ligger på en 4000 mål stor eiendom i Berkshire og har siden 1679 vært sete for jarlene av Carnarvon. Historien rundt huset med 60 soverom har mange paralleller til TV-serien. Foto: Nick Briggs fra boken om Downton Abbey Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Søndag er det endelig klart for den tredje sesongen av den britiske suksesserien «Downton Abbey» på NRK 1. I første episode er man med på forberedelsene til Mary og Matthews bryllup.

Sist seerne fikk en dose «Downton Abbey» var i julen i fjor, da julespesialen av programmet ble sett av hele 690.000 seere. Men opplevelsen av Downton Abbey trenger ikke bare begrense seg til søndagskvelden lenger.

Nå lanseres også suksessboken om «Downton Abbey» på norsk. I boken, som er skrevet av niesen til seriens opphavsmann Julian Fellowes, Jessica Fellowes, blir man tatt med bak kulissene til TV-serien. Der kan man lese om alt fra bakgrunnen til rollefigurene, til historie og klær. 

Det viser seg også at det er en rekke paralleller mellom serien og det virkelige livet på Highclere-slottet, der utescenene i «Downton Abbey» er filmet.

I «Downton Abbey» er Robert Crawley, jarlen av Grantham, gift med en amerikansk kvinne, Cora, som har spyttet inn sin egen formue for å redde godset. Slik var det også på virkelighetens Highclere.

I 1895 giftet den 5. jarlen av Carnarvon seg med en amerikansk arving, Almina Wombwell. Ifølge rykter var hun den uekte datteren av Alfred de Rotchild, som var direktør i Bank of England. Han skal ha etterlatt sine millioner til henne, og pengene reddet eiendommen og sponset i tillegg Howard Carter, som oppdaget Tutankhamons gravkammer i 1922.

Under første verdenskrig var Highclere et militærhospital, med Almina selv som øverste leder for sykepleierne. Dette finner man igjen i den forrige sesongen av TV-serien, der herskapshuset også fungerte som militærsykehus.

Men dette er ikke de eneste tingene som er basert på virkeligheten i serien. Cora er til tross for likheten med Almina basert på Mary Leiter, seinere Lady Curzon, som serieskaperne leste om i boken «To Marry an Eglish Lord».

Og familiens overhode, den svært strenge enkegrevinnen Violet, som er spilt av Maggie Smith, er basert på Julian Fellowes egen grandtante Ilsie.

Det store herskapshuset Highclere ligger på en 4000 mål stor eiendom i Berkshire og har siden 1679 vært sete for jarlene av Carnarvon. En landsby ble flyttet da den enorme parken rundt slottet ble designet mellom 1774 og 1777.

Det enorme huset har foruten et ekstremt antall oppholdsrom, et stort biblotek med over 5000 bøker, et musikkrom, et røkerom og spisesal, samt elleve soverom i annenetasje. Et av rommene, Stanhope-rommet, ble dekorert i dype rødfarger i anledning prinsen av Wales' besøk der i 1895.

I spisesalen henger det dessuten et enormt portrettmaleri av Kong Charles, som er malt av Van Dyck. Men foruten dette er det 40-50 soverom i de øvrige etasjene som ikke lenger er i bruk. Der pleide tjenerne å bo i tidligere tider.

Det er også hevdet at huset er hjemsøkt, og det har skjedd mange mystiske ting der opp gjennom historien.

Få måneder etter at han åpnet faraograven i 1922, døde blant annet lord George Herbert Carnarvon svært uventet, noe som førte til myen om «Tutankhamons forbannelse». Mange nekter fortsatt å tro på den offisielle forklaringen om blodforgifning.
 
Se «Downton Abbey» på NRK 1 i dag søndag klokka 20.55. Se Seoghør.nos TV-guide her.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Ønsker å slutte i Downton Abbey

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer