Stephen Hawking:

Slik var Stephen Hawkings utrolige kjærlighetshistorie

- Et oppløst ekteskap kan også være bra.

GIKK BORT: Fysikeren Stephen Hakwing døde natt til onsdag, 76 år gammel. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Fysikeren Stephen Hakwing døde natt til onsdag, 76 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Natt til onsdag kom nyheten om at den verdensberømte fysikeren Stephen Hawking er gått bort, 76 år gammel.

SAMMEN TIL DET SISTE: Til tross for at begge fant kjærligheten på ny, forble ekskona Jane (til venstre) en av Stephen Hawkings nærmeste. Her sammen på Bafta-filmutdelingen i 2015. Til høyre et par parets felles barn, Lucy. Foto: NTB Scanpix
SAMMEN TIL DET SISTE: Til tross for at begge fant kjærligheten på ny, forble ekskona Jane (til venstre) en av Stephen Hawkings nærmeste. Her sammen på Bafta-filmutdelingen i 2015. Til høyre et par parets felles barn, Lucy. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hawking, som døde i sitt hjem i Cambridge, var mest kjent for sitt bidrag til forståelsen av universet - inkludert banebrytende studier om svarte hull - og ble for alvor gitt stjernestatus da han skrev bestselgerboka «A Brief History of Time», eller «Univers uten grenser», i 1988.

Det er riktignok ikke bare Hawkings genistreker, og det faktum at han levde med en fysisk svekkende motonevronsykdom store deler av sitt liv, som er verdt å ta med seg fra Hawkings 76 år.

- Oppskrift på suksess

Også engelskmannens kjærlighetsliv er en historie i seg selv. Detaljene omkring Hawkings romanser og ekteskap ble seinest gjenfortalt i den Oscar-belønte filmen om fysikerens liv fra 2015, «The Theory of Everything», som er basert på boka «Travelling to Infinity: My life with Stephen», skrevet av Hawkings første kone.

I forbindelse med fysikerens bortgang har den britiske avisa The Telegraph publisert et intervju med nettopp Jane Hawking, som ble gjort i forkant av filmslippet.

Her forteller Jane, som var Hawkings første store kjærlighet, om hvordan ekteparet forble svært nære venner etter skilsmissen i 1990. Paret, som traff hverandre da begge studerte på 60-tallet, giftet seg i 1963 og fikk tre barn sammen.

- Vår historie viser at et oppløst ekteskap også kan være bra. Vårt ekteskap var en oppskrift på suksess. Stephen oppnådde det han ville oppnå, vi fikk fantastiske barn, og vi holdt lenge sammen, forteller hun til avisa.

BLE TIL FILM: Felicity Jones og Eddie Redmayne portretterte Jane og Stephen Hawking i «The Theory of Everything» fra 2015. Foto: NTB Scanpix
BLE TIL FILM: Felicity Jones og Eddie Redmayne portretterte Jane og Stephen Hawking i «The Theory of Everything» fra 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alvorlig syk

Jane hadde kjent Stephen i en knapp måned da sistevnte ble diagnostisert med en motonevronsykdom relatert til amyotrofisk lateralsklerose (ALS). Stephen var 21 år, og ble gitt to år å leve.

- Vi hadde ikke begynt å date på dette tidspunktet, men jeg var allerede forelsket i ham. Å bruke to år av livet mitt på hjelpe en mann jeg elsket med å lykkes i sine ambisjoner var det minste jeg kunne gjøre, forteller hun.

GIFT I 26 ÅR: Jane og Stephen avbildet sammen i Paris i 1989, året før de valgte å avslutte ekteskapet. Foto: AP / NTB Scanpix
GIFT I 26 ÅR: Jane og Stephen avbildet sammen i Paris i 1989, året før de valgte å avslutte ekteskapet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Stephen Hawking fikk imidlertid leve et halvt århundre til. Da han ble alvorlig syk i 1985, som følge av en kraftig lungebetennelse, var det kona som nektet legene å skru av pustemaskinen.

- Jeg kunne ikke la ham dø, jeg var tross alt hans livseliksir, sier hun.

Stephen Hawking ga senere ekskona æren for årene han fikk etter 1985. Sykehusinnleggelsen skulle likevel endre fysikerens liv for alltid, da han måtte gjennom inngrep som gjorde at han bare kunne kommunisere med omverdenen via en datamaskin han styrte gjennom øyebevegelser - og enkelte muskler i ansiktet.

Ble bestevenner

Etter at Jane og Stephen gikk hvert til sitt i 1990, giftet fysikeren seg på ny med en av sykepleierne som var ansatt til å ta seg av ham, Elaine Mason. Samtidig fant ekskona kjærligheten med organisten Jonathan Hellyer Jones.

GIFTET SEG MED PLEIEREN: Stephen Hawkings ekteskap med Elaine Mason var noe omdiskutert. Flere ganger måtte Mason avvise at hun hadde økomomiske baktanker bak forholdet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GIFTET SEG MED PLEIEREN: Stephen Hawkings ekteskap med Elaine Mason var noe omdiskutert. Flere ganger måtte Mason avvise at hun hadde økomomiske baktanker bak forholdet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det var først da Stephen skilte seg igjen, i 2006, at han og Jane gjenopprettet kontakten, og ble nære venner - på nytt. Ifølge The Telegraph har eksparet bare bodd et steinkast unna hverandre i Cambridge de siste årene, med alle barna innen samme rekkevidde.

Jane var også med eksmannen på rød løper i 2015, da «The Theory of Everything» hadde premiere.

Og selv om Jane, som i dag er 73 år, ikke har kommet med noen offisiell uttalelse etter nyheten om eksmannens bortgang, stiller hun seg med all sannsynlighet bak barnas budskap i deres felles uttalelse:

- Han sa en gang: «Universet vårt ville ikke ha vært mye å spare på hvis det ikke var plass til menneskene vi elsker». Vi kommer til å savne ham for alltid.

Det er verdt å nevne at Hawking, ifølge Aftenposten, en gang ble spurt om hva som var verdens største mysterium, og svarte følgende:

- Kvinner.

LES OGSÅ: Avslører sannheten etter operasjonen

DØDE I NATT: Fysiker og matematiker Stephen Hawking død natt til onsdag 14. mars, 76 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer