Mac Miller er død:

Slik var Mac Millers trøblete liv

Narkotika, fengsel og brudd. Mac Miller døde en drøy måned etter at hans siste album kom ut.

DØDE: Artist Mac Miller ble bare 26 år gammel. Fredag døde han av en antatt overdose i sitt eget hjem. Livet hans var alt annet enn enkelt, noe han ved en rekke anledninger var åpen om. Foto: NTB Scanpix
DØDE: Artist Mac Miller ble bare 26 år gammel. Fredag døde han av en antatt overdose i sitt eget hjem. Livet hans var alt annet enn enkelt, noe han ved en rekke anledninger var åpen om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fredag kom sjokkbeskjeden om at den amerikanske rapperen Mac Miller (26) var død. Han ble funnet i sitt eget hjem i Los Angeles, og døde angivelig av en overdose, ifølge BBC. Dødsfallet sjokkerte musikkbransjen, og kort tid etter kom kondolansene fra både familie og noen av verdens største artister.

Miller, som solgte ut arenaer verden over og ved flere anledninger gjestet Norge, betydde mye for mange. Hans ærlige tekster om rusproblemer og kjærlighet traff millioner av mennesker verden over helt siden debuten «Blue Slide Park» i 2011.

Tekstene er inspirert av hans eget liv. Selv om millionene rullet inn kort tid etter debuten og livet forandret seg betraktelig, var ikke alltid livet like enkelt for den Pittsburgh-fødte rapperen. Overskrifter om arrestasjoner, feilslåtte forhold og rusproblemer preget ham hele veien, helt til siste slutt.

Slik var Mac Millers trøblete vei på toppen.

MINNES: Fans har tent lys, hengt opp plakater og lagt igjen blomster ved området der artisten gikk bort. Flere gråt ved gatealteret. Foto: NTB scanpix
MINNES: Fans har tent lys, hengt opp plakater og lagt igjen blomster ved området der artisten gikk bort. Flere gråt ved gatealteret. Foto: NTB scanpix Vis mer

Utviklet rusproblemer

Artisten, som egentlig heter Malcolm James McCormick, kom til verden en kald januardag i 1992. Med en mor som var profesjonell fotograf og en far som var arkitekt hadde han en mye finere oppvekst enn hva enkelte kanskje har trodd på grunn av «white trash»-stempelet han har fått.

Han ble oppdratt jødisk, og klarte seg relativt godt på skolen. Allerede fra tidlig av, som hos mange av verdens største artister, begynte interessen for musikk å vise seg. Pianotimer hadde han i boks allerede som seksåring, men det var hip hop som skulle bli hans store lidenskap.

BLE KJEMPESTOR: Flere mixtaper sørget for at Mac Millers karriere begynte å ta av. Her er han fotografert i 2012, like etter å ha slått gjennom stort. Foto: NTB scanpix
BLE KJEMPESTOR: Flere mixtaper sørget for at Mac Millers karriere begynte å ta av. Her er han fotografert i 2012, like etter å ha slått gjennom stort. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hans første musikalske prosjekter kom mens han fortsatt var en tenåring, som en featureartist og som en del av rapgruppen The Ill Spoken. Ingen av disse prosjektene ble spesielt store, men da han begynte å gi ut egne mixtaper tok det plutselig av.

Spesielt hans femte mixtape, som kom ut et halvt år før albumdebuten, ble en suksess. Den inneholdt låten «Donald Trump», som den blivende presidenten selv kommenterte. I 2011 omtalte den rike finansmannen Miller som «den neste Eminem», men i 2013 fikk pipa brått en annen lyd.

«Jeg skal lære deg en voksenleksjon om søksmål og finans. Din utakknemlige bikkje», skrev han blant annet om artisten, som han hevdet hadde brukt varemerket Donald Trump ulovlig.

Påfølgende singler, og debutalbumet, fikk massiv suksess. «Blue Slide Park» nådde toppen i USA, og sendte artisten ut på flere turneer. Han spilte blant annet på Hovefestivalen i 2012, og sist på Slottsfjell i fjor.

Suksessen med den lystige, humoristiske og festlige rappen var stor, men det gled kanskje mellom fingrene på mange at tekstene hans ofte var dystre. Han rappet om rusmisbruket, ensomhet og om hvor tøft det tidvis kan være på toppen, ifølge The Independent.

RUSPROBLEMER: På turné i 2012 begynte Miller å utvikle et rusproblem. Dette preget ham helt til siste slutt. Foto: NTB scanpix
RUSPROBLEMER: På turné i 2012 begynte Miller å utvikle et rusproblem. Dette preget ham helt til siste slutt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ovennevnte temaer var han også åpen om i intervjuer. Han har hevdet at det hele begynte som en måte å takle angst på under en turné i 2012.

- Jeg var ikke glad, og var på veldig mye lean (en blanding av kodein og prometazin, ofte kalt «purple drank», journ anm.). Jeg var så ødelagt hele tiden, og det var dårlig. Vennene mine kunne ikke se på meg normalt engang. Jeg var helt borte, har han fortalt til Complex om rusmisbruket sitt 2012.

- Skulle være den siste låten

Totalt fem album rakk artisten å gi ut. Det siste kom ut i år, bare en måneds tid før han døde. Tematikken her var også svært fokusert på rusproblematikk og depresjon, som ved tidligere album.

Han prøvde ved en rekke anledninger å bli nykter, men forsøkene var forgjeves.

- Jeg tok mye dop på den tiden. Det er en forskjell fra nå - jeg tar ikke så mye nå. Å ta dop hver dag spiser opp hjernen din. Det er vondt for kroppen din, sa han til Billboard i 2015.

Han hevdet at livsstilen gjorde ham suicidal.

PRØVDE Å BLI NYKTER: Han var åpen om rusproblemene gjennom hele karrieren, men klarte ikke kvitte seg med dem. Foto: NTB scanpix
PRØVDE Å BLI NYKTER: Han var åpen om rusproblemene gjennom hele karrieren, men klarte ikke kvitte seg med dem. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Planen var at den siste låten på mixtapen «Faces», «Grand Finale» (2014)», skulle være den siste jeg lagde noensinne. Sånn føler jeg det ikke nå lenger, sa han i samme intervju.

Tross utallige intervjuer om å kutte ut rusvanene, ble det i mai i år bevist at han ikke hadde klart det. Artisten ble nemlig arrestert etter å ha kjørt bil i påvirket tilstand, hvor han på samme kjøretur kjørte ned en lyktestolpe. Han forlot åstedet, men tilsto da politiet dukket opp utenfor inngangsdøra hans, skrev Billboard da.

Han ble tatt med til varetekt, og kausjonen ble satt til 15000 dollar, eller 126 000 norske kroner. Beløpet ble betalt, og Miller var raskt en fri mann igjen.

PÅ KANT MED LOVEN: Miller havnet en rekke ganger i pressen på grunn av lovbrudd, hvor det siste fant sted i mai i år. Foto: NTB scanpix
PÅ KANT MED LOVEN: Miller havnet en rekke ganger i pressen på grunn av lovbrudd, hvor det siste fant sted i mai i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg gjorde en dum feil. Men det var det beste som kunne skjedd meg. Jeg trengte det. Jeg trengte å kjøre inn i den lyktestolpen for å bokstavelig talt sette en stopper for det hele, sa han etter hendelsen, og refererte til rusvanene sine.

Det er derimot ikke første gang han har havnet på feil side av loven. I 2011 ble han arrestert for besittelse av marihuana, og han er en rekke ganger blitt saksøkt for brudd på opphavsrett.

I dokumentaren «Stopped Making Excuses» fra 2016, snakket han atter en gang om rusproblemene.

- Jeg ruser meg mye, la oss være ærlige. Jeg blir sykt ødelagt fortsatt. Det kommer aldri til å stoppe. Men jeg har kontroll i livet mitt. Jeg er ikke rusa akkurat nå. Jeg chiller, sa han, ifølge People.

Tøft brudd

Privat var Millers liv tidvis ålreit. Han var i to lange forhold i løpet av sin karriere, hvor det siste kanskje var det aller mest profilerte. Han var i et toårig forhold med superstjerna Ariana Grande (25), som han blant annet ga ut musikk med.

BRUDD: Tidligere i år gikk Ariana Grande og Mac Miller fra hverandre, etter to år som kjærester. Foto: NTB scanpix
BRUDD: Tidligere i år gikk Ariana Grande og Mac Miller fra hverandre, etter to år som kjærester. Foto: NTB scanpix Vis mer

I mai ble det derimot kjent at de to hadde valgt å gå hver til sitt, og grunnen skal angivelig ha vært travle hverdager med lite tid til hverandre. At Grande derimot forlovet seg med komiker Pete Davidson (24) bare uker etter bruddet, skal ha vært tungt for Miller.

I mai beskrev Ariana forholdet til Mac som «giftig» og at hun ikke ville være barnevakten eller moren hans. Miller på sin side ønsket eksen alt det beste.

- Det er rart. Hele bruddet er litt rart, men det er ikke negativt. Det er bare en del av noe som skal fortsette å hjelpe meg å bli den jeg er. Alt er positiv energi. Jeg er glad på hennes vegne og at hun går videre, og jeg er sikker på at hun føler det samme for meg, fortalte han den gang.

Likevel ble det spekulert på om han tok ting tyngre enn hva det virket som, uten at han utdypet det. Flere sinte fans har de siste dagene gitt popstjernen skylden for at Miller døde, men hun har så langt ikke kommentert hetsen. Hun har derimot lagt ut et bilde av ham på Instagram, som en kondolanse.

Før han møtte Grande, var han i et forhold med skribent Nomi Leausre (27). De møttes på videregående, og var sammen helt til 2016. Hun la nylig ut en kondolanse dedisert til eksen på Instagram.

Stjernene kondolerer

Flere kjendiser har etter dødsfallet ble kjent delt sine kondolanser i sosiale medier. Blant andre Shawn Mendes har tatt til orde.

- Uvirkelig. Så trist. Hvil i fred Mac Miller, skriver han på Twitter.

- Lenge leve Mac Miller. Hvil i fred, vi elsker deg, skriver Jaden Smith.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Mac Miller tok meg med på min andre turné. Men utenom å ha hjulpet meg med å sette fart på karrieren min, var han en av de beste mennene jeg vet om. Fantastisk mann. Jeg var virkelig glad i ham. Jeg er totalt knust. Gud velsigne ham, skriver Chance The Rapper.

Artistens mor, Karen Meyers, har også hedret sønnen i sosiale medier etter at dødsbudskapet ble kjent. På Instagram har hun lagt ut flere rørende bilder sammen med 26-åringen.

Se dette innlegget på Instagram

💔

Et innlegg delt av Karen Meyers (@_karenmeyers)

LES OGSÅ: Døde med kjærlighetssorg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer