Ari Behn:

Slik var livet hans

Ari Behn har vært en del av norsk offentlighet i flere tiår.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

1. juledag klokka 21.00 offentliggjorde hans nærmeste familie at forfatter og kunstner Ari Behn er død, 47 år gammel. Han tok sitt eget liv.

Behn har vært en del av den norske offentligheten i flere tiår, som forfatter, som ektemann og senere eksmann av Märtha Louise, og som billedkunstner.

Ari Mikael Behn ble født 30. september 1972 i Århus i Danmark, men fra seksårsalderen flyttet foreldrene til Moss, hvor Behn vokste opp.

Kjent forfatter

Behn har skrevet en rekke romaner, novellesamlinger og skuespill. De siste åra slo han seg opp som kunstmaler, og gjorde stor suksess. I et intervju med Dagbladet Magasinet i april i år forteller Behn at han staket ut livskursen allerede som liten. Som tidligere steinerskoleelev og sønn av to steinerskolelærere visste alltid at han skulle skrive og male.

- Jeg har hele veien trodd på det jeg har i meg. Den tryggheten fikk jeg fra barndommen. Mine foreldre og skolen, som har vært veldig viktig. Jeg har gjort alt det en steinerskoleelev lærer: Skrive, male, stå på scenen, spille teater. Du kan si at jeg er den perfekte steinerskoleelev, sa Behn.

TALENT: Ari Behn ble raskt et kjent navn. Her er han fotografert i 2001. Foto: NTB scanpix
TALENT: Ari Behn ble raskt et kjent navn. Her er han fotografert i 2001. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hans litterære helt var Ernst Hemningway, ifølge et tidligere intervju med Dagbladet. Behn fikk sitt skrivende gjennombrudd med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999. Verket solgte over 100 000 eksemplarer og fikk blant annet terningkast seks i VG, noe som gjorde at Behn valgte å tatovere et motiv av sekserterningen på overarmen, et stunt mange husker en dag i dag.

- Da jeg fikk 6-eren for «Trist for faen» tatovert, var det fordi skriving er mitt spor i livet. Men det var mest gjort på spøk. Jeg fikk også en 6-er for «Talent for lykke». Den lot jeg være å tatovere, har Behn forklart overfor Dagbladet.

Forlegger i Kolon forlag, Bjørn Aagenæs, skriver til Dagbladet at Ari var en svært viktig forfatter og at han vil bli savnet.

- Ikke bare for Kolon forlag, og Gyldendal, men også for den norske samtidslitteraturen. Han hadde en unik stemme, og skrev med stor presisjon, innlevelse og menneskekunnskap. Vi jobbet nå med nye litterære prosjekter.

- Ari var en svært spesiell person, med en egen varme, og fikk alle omkring seg til å føle sett, verdsatt og ikke minst husket – jeg tror jeg kan si at han husket alle han hadde møtt. Han var et menneske man ble svært glad i.

Ari Behn på ferie i Spania 2017. Vis mer

Den nye vinen

Sammen med blant annet fotograf Per Heimly var Behn en del av et kunstmiljø på 90-tallet som ofte ble kalt for «den nye vinen.»

Ifølge et intervju Behn gjorde med DN Lørdag ble begrepet født 8. oktober 1993, da Ari Behn, Bertrand Besigye og Henning Bråthen reiste seg inne på Theatercaféen i Oslo og leste opp et slags manifest.

VENNER: Ari Behn og Per Heimly var venner i en årrekke. Her fotografert på Aschehougs hagefest sommeren 2003. I bakgrunnen står Torleiv Grue, forlagssjef i Kolon. Foto: NTB scanpix
VENNER: Ari Behn og Per Heimly var venner i en årrekke. Her fotografert på Aschehougs hagefest sommeren 2003. I bakgrunnen står Torleiv Grue, forlagssjef i Kolon. Foto: NTB scanpix Vis mer

Manifestet handlet om hvordan de «skulle ta Kultur-Norge», skriver avisen. Det som fikk mest oppmerksomhet av det som ble sagt, var: «vi er den nye vinen, den nye vinen som skal sprenges».

Behn ble deretter båret ut av en av vaktene på Theatercaféen og fortalt at han var utestengt på livstid. I dag henger imidlertid et portrett av Behn på veggen på samme utested, et velkjent tegn på at man er regnet som en av Norges mest framtredende kulturpersonligheter.

Reiste mye

Ifølge Behns prat med Dagbladet i april 2019 var han alltid eventyrlysten, noe som resulterte i at han har tatt buss gjennom 46 amerikanske delstater, bodd et år i Ghana, hengt i Marokko, rapportert fra grensen til Afghanistan og løpt foran okser i Pamplona.

- Jeg er introvert og ekstrovert samtidig. Jeg kan observere, være lyttende, og så kan jeg plutselig ta rommet. Det veksler veldig. Det er komplekst, har Behn tidligere fortalt til Dagbladet.

Bøkene til Behn er oversatt til svensk, dansk, tysk, ungarsk, fransk og islandsk. I 2011 debuterte Behn som skuespillforfatter med «Treningstimen». Det samme året vant han en Gullrute-pris for programmet «Ari og Per» som han lagde sammen med sin gode venn Per Heimly.

Innom kongefamilien

Noen år etter suksessen med novellesamlingen «Trist som faen» (1999) ble Behn for alvor allemannseie i Norge og Norden. I 2002 giftet han seg med prinsesse Märtha Louise. De fikk tre døtre sammen: Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah, og har hatt delt omsorg for barna etter at de skilte seg i 2016.

Etter skilsmissen slet Behn. Han fikk behandling på sykehus for panikkanfall våren 2017. Han har også slitt med alvorlige helseproblemer, forårsaket av en ubehandlet ørebetennelse fra barndommen.

På vårparten 2018 ble det kjent at Behn hadde latt seg fotfølge av et tv-team etter skilsmissen. Materialet skulle bli til TV3-programmet «Ari og halve kongeriket», og ble beskrevet på følgende måte:

«Hvem er egentlig påfuglen, prinsgemalen og forfatteren bak masken? Bli med Ari på reisen i det vanskelige året etter skilsmissen, da han endelig må finne sin plass og finne ut hvem han virkelig er.»

Behn forsøkte imidlertid å stanse programmet rett før premieren, etter uenigheter om deler av innholdet. Dagbladets anmelder ga dokumentaren terningkast to og mente programmet «tråkker ham altfor nært». I 2018 ble det også kjent at Behn hadde inngått en kontrakt for hele syv bøker med Juritzen forlag.

Vis mer

2018 ble året Behn for alvor slo gjennom som kunstmaler. I Norge hadde Behn langt over 50 pop up-utstillinger over hele landet, og i 2018 solgte han malerier for 5,7 millioner kroner. Våren 2019 var han i Los Angeles for å satse videre på kunstkarierren og knytte kontakter.

LES OGSÅ: - En viktig del av familien

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer