«Svenske Hollywoodfruer»:

Slik var livet før de ble berømte

Traff mangemillionær som servitør, usikkerhet om egen opprinnelse, og mørke påstander rundt oppholdstillatelse.

STORE PROFILER: Gunilla Persson, Anna Anka og Maria Montazami er kanskje de tre profilene som har gjort seg mest bemerket gjennom realityserien «Svenske Hollywoodfruer». Slik var deres reise fra Sverige til USA. Foto: NTB Scanpix
STORE PROFILER: Gunilla Persson, Anna Anka og Maria Montazami er kanskje de tre profilene som har gjort seg mest bemerket gjennom realityserien «Svenske Hollywoodfruer». Slik var deres reise fra Sverige til USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Profilene i «Svenske Hollywoodfruer» har i en årrekke åpnet dørene til sine praktvillaer og latt tv-seerne få et glimt av deres luksuriøse tilværelser.

Under solskinnet og palmetrærne i Los Angeles lever fruene tilsynelatende bekymringsfrie hverdager - som regel, i alle fall.

Selv om tv-profilene tilsynelatende har nok til salt i grøten, og vel så det, har flere av dem tidligere fått kjenne på det å leve under enklere kår.

- Brukte meg for oppholdstillatelse

For en av de mest omtalte og kontroversielle fruene, Gunilla Persson (59), har veien mot toppen ikke gått helt knirkefritt for seg.

Persson ble født i middelalderbyen Norrköping i Sverige i 1958. I hjemlandet startet hun sin karriere innen radio, hvor hun gjorde små portrettintervjuer med kjendiser. Allerede som ung kvinne visste tv-profilen imidlertid at hun ønsket å satse større.

Det å rive opp røttene og vende snuta mot USA, var ikke et tøft valg for den frittalende tv-profilen.

- Det var janteloven som førte til at jeg ville forlate Sverige som ung jente, fortalte Persson til Sveriges Radio i fjor.

Persson pakket dermed sakene sine, og med 500 dollar i lomma gikk ferden til Dallas. Der møtte hun ifølge Expressen den amerikanske revisoren Stephen Linville i 1983. Kort tid etter giftet paret seg, men forholdet skulle ifølge Linville surne raskt.

- Hun var veldig ivrig på at vi skulle gifte oss. Jeg trodde det var av kjærlighet, men det føles litt som om hun brukte meg for å få et Green Card (oppholdstillatelse, journ.anm.), fortalte han til Expressen i 2011.

Han beskriver videre et turbulent forhold, som grunnet mye krangling og uenighet, skulle ende i at de to gikk separate veier.

Han påstår blant annet at ekskona fortalte ham at hun ikke kunne vært sammen med en som tilhører «middelklassen». Persson har avskrevet eksmannens påstander som løgn.

På 70- og 80-tallet tilbrakte Persson mye tid i New York, hvor hun blant annet landet en modellkontrakt med Elite Model Management. Hun har også vært undertøysmodell for La Perla.

- Jeg er glad jeg har gjort meg ferdig med modelljobber og alt det der. Jeg har levd «life in the fast lane», som de sier, fortalte hun til Dagbladet i desember.

Da muligheten bød seg til å være med i «Svenske New York-fruer» i 2010, et program som bare varte i én sesong, ble livet hennes derimot totalforandret.

- Programmet gikk så bra og TV3 likte meg såpass mye at de spurte om jeg ville gjøre det samme, bare i Hollywood. Så da flyttet vi hit i september 2010. Livsstilen her er veldig forskjellig fra den i New York. Jeg elsker Manhattan, men her ute er det rom for å være ute og å jobbe i hagen, sa hun i fjor.

43 år gammel fødte Persson for øvrig datteren Erika Persson, som også medvirker i «Svenske Hollywoodfruer». TV-profilen har aldri avslørt identiteten til datterens far i offentligheten.

«JEG DØØØØR»: Gunilla Persson, kjent fra TV3-programmet «Svenske Hollywood-fruer» går rett i bakken når hun skal prøve en Classywalk for første gang. Video: TV3 Vis mer

- Aldri sett fødselsattesten

Nylig ble det klart at den mye omtalte Anna Anka (46) gjør tv-comeback i «Svenske Hollywoodfruer».

Den frittalende 46-åringen skapte voldsomme bølger - spesielt for sine til dels kontroversielle uttalelser - da hun først dukket opp i «Svenske Hollywoodfruer» i 2009.

Skrur man imidlertid klokka tilbake, til før Anka ble en meget omdiskutert tv-profil, var tilværelsen en helt annen. Nøyaktig hvor hennes historie starter, er imidlertid ikke helt klart.

-  Det har vært masse skriverier om at jeg er født i Polen og alt det der. Men jeg har aldri sett en fødselsattest eller papirer på hvor jeg kommer fra, sa hun til Dagbladet Magasinet i 2010.

Isfront med adoptivforeldre

Som barn ble Anna Anka adoptert av svenske Wanda Åberg fra et barnehjem i Polen. Hun ble tatt med til Bjuv i Sverige, men har gjentatte ganger gitt uttrykk for at mor og datter kom ikke overens. Som 15-åring brøt Anka dermed med adoptivforeldrene.

-  Jeg har aldri kjent kjærlighet fra dem. Min adoptivfar spurte en gang legen sin om det var mulig å elske et adoptivbarn. Hvis du er i tvil om det, synes jeg ikke du skal adoptere, sa Anka til Dagbladet Magasinet i 2010.

Wanda Åberg har bestridt flere av Ankas påstander, og har blant annet gitt uttrykk for at hun ønsker å ha kontakt med adoptivdattera. Dette til tross - bare 15 år gammel flyttet Anka og reiste til Helsingborg.

2011: Anna Anka har blant annet deltatt i «Skal vi danse». Her avbildet i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix
2011: Anna Anka har blant annet deltatt i «Skal vi danse». Her avbildet i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix Vis mer

Hun forlot hjemlandet bare 21 år gammel, og har jobbet som personlig trener, modell og skuespiller siden hun flyttet til USA på begynnelsen av 90-tallet. CV-en inneholder blant annet en statistrolle i filmen «Dum og Dummere», samt at hun har medvirket i «Baywatch».

I rettslig strid

Først i 2008 skulle 46-åringen tiltrekke seg ytterligere oppmerksomhet da hun giftet seg med den amerikanske sangeren Paul Anka. Bare to år seinere var skilsmissen en faktum, og de to har siden hatt det som må kunne omtales som en offentlig skittentøyvask.

De neste åra havnet eksparet stadig i bitre og høylytte feider - med den ene beskyldningen etter den andre - og seinest i fjor var det lite som tilsa at isfronten hadde smeltet.

Etter en hard og langvarig kamp om omsorgsretten for eksparets felles sønn, tapte Anna Anka den rettslige kampen i juli i fjor.

Fra 2009 ble Anka for alvor kjent gjennom «Svenske Hollywoodfruer». Hun måtte tåle mye motbør for å snakke om oralsexplikt i ekteskapet, at menn ikke bør bytte bleier - eller at en kvinne kan skylde seg selv hvis mannen er utro. Blant annet.

Saken fortsetter under:

I et intervju med Dagbladet Magasinet i 2016 beklaget Anka at hun «for evig og alltid vil forbindes med sine blow jobs-uttalelser».

- Media skapte en historie rundt det som var en liten del av et intervju. Det jeg sa før og etter, kom ikke fram. Jeg følte meg misbrukt og dømt av media, sa hun.

Hva tv-seerne nå kan vente seg idet hun gjør comeback, gjenstår å se.

Jobbet som servitør

Året var 1987 Maria Montazami (52) reiste fra Västerås i Sverige til Los Angeles som au pair. Etter hvert begynte den unge blondinen å jobbe som servitør på en restaurant.

Eieren, amerikansk-iranske Kamran Montazami, ansatte henne på flekken, og de to forelsket seg raskt. Paret ga hverandre sitt ja i 1990, og om snaue to år kan de feire 30 års ekteskap.

FÅR PENGER AV MANNEN: I et intervju på Skavlan forteller Maria Montazami at hun får blanke sjekker av ektemannen, mens hun sparer sine egne penger. Video: NRK Vis mer

Montazami har jobbet med en rekke ulike prosjekter, blant annet lansert en egen vin, servise, og klær. Hun har likevel tidligere uttalt overfor Se og Hør at det er en heltidsjobb å «bare» være Hollywoodfrue.

- Det kan virke som det bare er gøy og glamorøst hele tiden, men en typisk dag for meg handler om å lage skolemat til barna, vaske opp etter det, så gjør jeg meg klar, og så møter jeg venninner og drar på shopping eller lunsj. Deretter er det matvarer som må handles, og ungene skal kjøres til pianotimer og cheerleading, også har jeg bokklubben min... Det er noe å gjøre hele tiden! Også er det bursdagsselskaper i nabolaget og slikt, fortalte hun.

Selv om Montazami lever det glade luksusliv, anbefalte hun ikke Skandinaviske ungjenter å satse på å reise til Hollywood og gifte seg med en rik mann.

- Det er tøft. Jeg vil ikke anbefale noen å satse på det. Ikke gå rundt og håp på det. Men hvis du drømmer om det, jobb for det! Ha høye mål og forhåpninger. Ikke gi opp og tro at du kan møte en rik mann som forsørger deg. Vi møttes da jeg var på jobbintervju hos Kamran. Jeg var helt blakk. Jeg møtte Kamran, og han ga meg jobben på fem minutter, og så fortsatte historien ...

I årevis har TV3s suksessprogram «Svenske Hollywoodfruer» servert seerne høylytte diskusjoner, krangling og ellevilt drama. Programmet har gått på TV3 i Norge siden 2010.

LES OGSÅ: - Har hatt sex med andre etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer