Øyvind «Vinni» Sauvik:

Slik var hans store forvandling

Etter over et tiår som rusmisbruker, tok rapperen grep om livet sitt.

FORANDRING: Øyvind Sauvik, bedre kjent som Vinni, har siden 2003 gjennomgått en stor livsendring. Foto: Matti Bernitz Pedersen / TV 2 / NTB Scanpix
FORANDRING: Øyvind Sauvik, bedre kjent som Vinni, har siden 2003 gjennomgått en stor livsendring. Foto: Matti Bernitz Pedersen / TV 2 / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Livet har ikke bare vært en dans på roser for Øyvind Sauvik (44), bedre kjent under artistnavnet «Vinni».

I løpet av det første tiåret etter at han slo gjennom som artist i 2002, da som en av to i rapduoen Paperboys, var livet hans preget av rusmidler og skandaleopptredener. Senere fant 44-åringen kjærligheten, ble pappa og vant hjertene til hele Norges befolkning gjennom tv-skjermen i «Hver gang vi møtes» på TV 2.

I vår har han nok en gang underholdt på tv, denne gang i TV 2-programmet «Kompani Lauritzen». Sammen med 13 andre kjendiser har han vært gjennom streng militær disiplin, beinharde øvelser og konkurranser.

Også i «Kompani Lauritzen» virker Vinni å ha truffet en nerve hos folket. Han har imponert stort med sin evne til å prestere godt i de fleste oppgavene, og er uten tvil en av favorittene til å stikke av med seieren til slutt.

FORBANNA: Øyvind «Vinni» Sauvik er fast bestemt på å reise hjem før en lagkonkurranse i «Kompani Lauritzen». Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Vant hjertene

Frem til «Vinni» i 2012 deltok på «Hver gang vi møtes», var han derimot kjent som en av mange rappere med en fot innenfor rusmiljøet. Deltakelsen i TV 2-programmet åpnet flere dører for artisten, som over natten var elsket i enhver krik og krok i landet.

Det var spesielt hans tolkning av Halvdan Sivertsens låt «Sommerfuggel i Vinterland» som vant folkets hjerter. «Vinni» var også åpen om sin egen historie, som kanskje også bidro til å motbevise mange av fordommene folk hadde om ham.

Plutselig var det andre sider ved «Vinni» - artisten som etter Norway Cups åpningsshow i 2005 kunne fortelle til Nettavisen at han mente «dop er bedre enn fotball».

Han klarte også å få en plass i Halvdan Sivertsens eget hjerte. Under «Hver gang vi møtes» fikk de to nemlig et godt og nært vennskap, og til Se og Hør har Sivertsen tidligere fortalt hvordan Vinnis tolkning av sangen gjorde inntrykk.

- Den tolkningen som overrasket meg mest i «Hver gang vi møtes», var Vinnis «Sommerfuggel i vinterland», det var nok den som rørte meg mest også. Han hadde lagt til litt egne ting i teksten som gjorde refrenget mer nytt og flott. Det var veldig, veldig fint, sa han i 2012.

KOMPISER: Vinni og Halvdan Sivertsen ble gode venner etter «Hver gang vi møtes». Foto: Henning Jensen / Se og Hør
KOMPISER: Vinni og Halvdan Sivertsen ble gode venner etter «Hver gang vi møtes». Foto: Henning Jensen / Se og Hør Vis mer

Turbulent fortid

Etter deltakelsen i programmet fortalte 44-åringen til VG at han på det tidspunktet ikke hadde rørt alkohol på et halvt års tid. Han kunne også fortelle at han ikke ruset seg. Han erkjente derimot at det var mer slitsomt å spille konserter edru enn i påvirket tilstand.

- Bare det å spille konserter nå som jeg ikke er påvirket er fantastisk slitsomt, mer slitsomt enn å være full, faktisk. Fordi du er så til stede hele tiden, alle sanser er så på plass, men om du tar deg en pinne, gir du litt mer faen, du blir litt mer nummen, du laminerer følelsene dine. Jeg er en bedre artist nå og kicket er større, fortalte han til avisen.

For det er ikke til å legge skjul på at artistens fortid har en mørk bakside - til tross for at han parallelt toppet hitlistene og kapret to Spellemannspriser og flere Alarmpriser sammen med rapkompisen Ole Alexander Halstensgård (41).

Men der de fleste kanskje hadde reagert med tårer, glede og en rørende tale, møtte «Vinni» ifølge TV 2 «sørpe dritings» på scenen, da han og Halstensgård i 2002 skulle motta sin første Spellemann for debutalbumet «No Cure For Life» - overrakt av tidligere statsminister Jens Stoltenberg (61).

SPELLEMANN: Paperboys fikk i 2002 Spellemannsprisen for sitt debutalbum. Her på scenen for å motta prisen. Foto: NTB scanpix
SPELLEMANN: Paperboys fikk i 2002 Spellemannsprisen for sitt debutalbum. Her på scenen for å motta prisen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kanalen omtalte like greit hendelsen som et av «tidenes kleineste Spellemann-øyeblikk» i 2015.

Det var i 2002, samme år som debutalbumet ble sluppet, at Vinni sto frem som rusmisbruker i gratisbladet Spirit. Året etter ble han pågrepet av politiet for besittelse av marihuana.

Til Dagbladet kunne han samme år som pågripelsen fortelle at han ikke var redd for bruken av dop.

- Jeg har prøvd mye og er ikke så redd for dop. Men jeg har aldri våknet skjelven og tenkt at nå må jeg få i meg noe kokain, noe å drikke, noe Rohypnol. Det jeg har hatt mest problemer med er fylla. Når du drikker i to-tre måneder i strekk blir terskelen lavere. Evnene til å si nei og dømmekraften svinner hen, sa han til avisen.

Ødela familielivet

Da rapperen gjestet «Senkveld med Thomas og Harald» i 2012, var det derimot helt andre toner fra arendalsgutten, som kunne fortelle at han etter flere år med rus som en del av hverdagen, hadde forsøkt å ta grep.

I programmet åpnet han seg om rusens bakside, og om hvordan den for ham har vært en flukt. 44-åringen fortalte om hvordan dårlige nerver og følelsen av å være ustabil tok mye av hverdagen - og erkjente at han hadde ofret mange fine øyeblikk til alkoholen.

VAR TØFT: Reality-programmet «Kompani Lauritzen» har premiere på TV 2, og deltaker Øyvind «Vinni» Sauvik angret på deltakelsen allerede i forkant av innspillingen. Video: Steffen Pettersen / Reporter: Martine Johansen Vis mer

På grunn av dette hadde han blant annet deltatt på møter for Anonyme Alkoholikere (AA).

- Når jeg drakk så testet jeg det meste, så jeg tenkte at når jeg ikke skal drikke så må jeg teste det meste der også. Så jeg har vært på møter, sa han til den tidligere programlederduoen.

Han kunne fortelle at det første møtet gjorde han livredd.

- Da følte jeg meg ikke så høy i hatten. Jeg skalv og var hypp på å grine, og dro rett hjem og drakk vin. Men det er jævlig fint å være der. Det er mange andre i samme situasjon, det er ingen som dømmer deg. Det er full aksept, fortalte han.

Det som på mange måter ble et vendepunkt for Vinni, og som fikk han til å endelig ta grep om livet sitt, var da kona Tone Oraini Selfors (39) tok ut skilsmisse etter to års ekteskap i 2011. Dette på grunn av at han hadde vært utro.

SKILT: Vinni og ekskona Tone Oraini Selfors sammen i 2010. Foto: NTB scanpix
SKILT: Vinni og ekskona Tone Oraini Selfors sammen i 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 2008 fikk de sønnen Leonel sammen, som i tillegg til skilsmissen ha vært en motivasjon for rapperen til å gjøre endringer. Ifølge seg selv innså han raskt at han hadde vært en «selvsentrert idiot» - noe som påvirket både kona og sønnen, og til slutt tok fra ham det mest dyrebare han hadde.

I ettertid fant derimot paret tilbake til hverandre, men også den gang førte det til brudd. De beholdt derimot vennskapet, og har i flere år etter skilsmissen delvis vært boende på den indonesiske øya Bali, sammen med sønnen.

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med Øyvind «Vinni» Sauvik, uten hell.

LES OGSÅ: Turbulent forhold - nå venter de barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer