Ebba Rysst Heilmann:

Slik var Ebbas siste farvel med Ari

Ebba Rysst Heilmann åpner seg om da hun fikk se Ari for siste gang før bisettelsen.

I SORG: Det har gått ni måneder siden Ari Behns bortgang. Nå åpner Ebba Rysst Heilmann seg om sitt siste farvel med kjæresten. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
I SORG: Det har gått ni måneder siden Ari Behns bortgang. Nå åpner Ebba Rysst Heilmann seg om sitt siste farvel med kjæresten. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. juledag i fjor kom den tragiske nyheten om at Ari Behn var død. Han ble bare 47 år gammel og tok sitt eget liv. Dødsfallet etterlot landets befolkning i sjokk, og de etterlatte og pårørende i en ubeskrivelig sorg.

Etter dødsfallet strømmet det inn med kondolanser og hyllester til den avdøde kunstneren, og blant dem som delte noen rørende ord om Behn var kjæresten Ebba Rysst Heilmann (35).

«Du skjøreste, vakreste, sterkeste, komplekse menneske. Jeg er alltid hos deg, min elskede Ari min. Og jeg vet du er sammen med meg resten av livet og passer og heier på meg til vi ses igjen. Jeg vet du tok vare på meg til siste slutt», var blant det hun skrev i et innlegg på Instagram som inneholdt et bilde av de to sammen.

Nå, ni måneder senere, åpner hun seg om sorgen og hverdagen etter Ari Behns bortgang. Det gjør hun i et intervju med A-magasinet.

Hadde mye på hjertet

Heilmann forteller åpenhjertig om siste gang hun fikk se kjæresten, før han ble bisatt fra Oslo domkirke 3. januar.

Det å ta et siste farvel med Behn beskriver Heilmann som fælt, men også fint. Hun legger ikke skjul på at hun hadde mye på hjertet og mye hun ønsket å fortelle Behn.

- Jeg fortalte ham hvor viktig han har vært for meg, og hvor høyt jeg elsket ham, sier hun blant annet til magasinet.

Da hun kjørte hjem fra kapellet og kikket opp på himmelen over Torshovdalen, forteller Heilmann at hun aldri har sett en vakrere vinterhimmel.

- Jeg tror det var ham, og det tror jeg fremdeles. Det er han som har fått meg til å tørre å gjøre dette intervjuet. For det var det han gjorde: Han styrket mennesker, legger hun til.

Vil hjelpe andre

Ni måneder senere er sorgen etter Ari Behn fortsatt stor, men Heilmann prøver iherdig å finne det hun beskriver som mening i det meningsløse.

Klumpen i brystet hennes er fortsatt til stede, og hun har ingen anelse om hvor lang tid det vil ta før den forsvinner.

- Jeg kan tenke at jeg ikke fikser det. At det klikker for meg. Men så kommer en ny morgen, en ny dag, en ny kveld - og natt, sier hun.

Overfor Se og Hør forteller Heilmann at det føles skummelt, riktig og veldig viktig å være åpen om sorgen.

- Alt som kan bidra til å forebygge selvmord og forståelsen av selvmord er veldig viktig for meg, og jeg tror det er veldig viktig for mange. Jeg tenker jo at flere historier som kommer frem om dette vil bidra til økt forståelse og kunnskap, forteller hun, og legger til:

- Nå har jeg plutselig fått en stemme som jeg ønsker å bruke til å hjelpe andre. Og også gi en stemme til de mange etterlatte og pårørende som er i, og har vært i samme situasjon som meg.

Heilmann befant seg på julemiddag med familien da hun mottok nyheten om kjærestens bortgang. Det var Behns far, Olav Bjørshol (68), som fortalte Heilmann den tragiske nyheten som etterlot henne lamslått.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Fant sønnen

Det var Bjørshol som fant sønnen sin død. Det kom fram i en utgave av Se og Hør i midten av januar, hvor Bjørshol og kona, Marianne Behn (66), åpnet seg om sønnens bortgang for første gang.

I intervjuet gikk Behns far nærmere inn på Ari Behns siste døgn. Han var på besøk hjemme hos sønnen i Lommedalen både julaften og første juledag.

- Det var jeg som fant ham. I dag er jeg svært takknemlig for at jeg fikk være hos ham, fortalte Bjørshol til Se og Hør.

Opprinnelig skulle Behn ha feiret julaften som kongeparets gjest sammen med sine tre døtre Maud Angelica (17), Leah Isadora (15) og Emma Tallulah (12) på Kongsseteren, men måtte avlyse.

PREGET: Ari Behns foreldre på vei inn i sønnens bisettelse i begynnelsen av januar. Foto: Vidar Ruud / NTB
PREGET: Ari Behns foreldre på vei inn i sønnens bisettelse i begynnelsen av januar. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Behn følte seg for dårlig til å delta, og planene ble derfor endret til at han skulle reise til Larkollen for å feire jul sammen med foreldrene. Denne planen ble heller aldri noe av, og dermed besluttet Bjørshol å reise til sønnen tidlig på julaften.

- Ari var ikke alene da han valgte å avslutte livet. Det virket som om Ari hadde funnet en slags ro den siste dagen, fortsatte han.

Behns familie har hele veien valgt å være åpne om at sønnen tok sitt eget liv, noe de har høstet mye ros for - ikke minst for å ha satt ekstra fokus på mental helse.

Fikk sitt siste hvilested

TENNER LYS: Forfatter og kunstner Ari Behn er død. Han ble 47 år gammel. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Denne uken fikk Ari Behn sitt siste hvilested, den samme dagen som han skulle ha fylt 48 år. I april fikk Se og Hør bekreftet av Gravferdsetaten i Oslo kommune at Ari Behn skulle gravlegges på felt 020 på Vår Frelsers gravlund.

Kunstneren og forfatteren ville dermed få sitt endelige hvilested bare noen få̊ meter unna norske storheter som Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen og Edvard Munch. Onsdag var gravsteinen på plass.

- Jeg kan bekrefte at det har vært en urnenedsettelse for Ari i dag. Det er ikke tilfeldig at datoen i dag er valgt. Det var en privat urnenedsettelse med de aller nærmeste til stede, fortalte Geir Håkonsund, Behn-familiens talsperson, til Se og Hør.

URNENEDSETTELSE: Ari Behn fikk onsdag sitt siste hvilested. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
URNENEDSETTELSE: Ari Behn fikk onsdag sitt siste hvilested. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet traff Ari Behns gamle venn, fotografen Per Heimly (48), ved gravsteinen onsdag kveld - rett ved Æreslunden i Vår Frelsers Gravlund med Henrik Ibsen som nærmeste nabo.

- Dette er et fint hvilested, Ari og flere av oss har hatt mange fine stunder her fra 1990-tallet og utover, sa Heimly til Dagbladet.

Heimly visste ikke når urnen med sin nære venn skulle nedsettes før broren til Ari Behn ringte samme dag om at det skulle skje på bursdagen hans.

MINNES KAMERATEN: Per Heimly var på gravlunden onsdag kveld. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
MINNES KAMERATEN: Per Heimly var på gravlunden onsdag kveld. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

- Vi var innom her rett som det var på vei fra byen, og hadde hyggelige øyeblikk. Ari sirklet mye rundt gravstedet til Henrik Ibsen, og jeg husker at jeg kysset gravsteinen til Edvard Munch, fortsatte Heimly med et smil.

LES OGSÅ: - Hver dag venter jeg på at Ari skal ringe

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer