Avicii:

Slik var Aviciis trøblete liv med rus, jobb og helseplager

Bransjen spiste 28-åringen opp.

SJOKKNYHET: Fredag 20. april kom nyheten om at den svenske artisten Avicii hadde gått bort, kun 28 år gammel. Foto: NTB scanpix
SJOKKNYHET: Fredag 20. april kom nyheten om at den svenske artisten Avicii hadde gått bort, kun 28 år gammel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Den suksessrike artisten Tim Bergling (28) har siden gjennombruddet under navnet Avicii på starten av 2010-tallet solgt millioner av album. Låten «Wake Me Up» satt strømmerekord på Spotify, og tidvis holdt han opptil 300 konserter i året, verden over.

Glansbildet han viste fram på scenen var alltid det samme. Han viftet med hendene, skrudde på miksebordet og beveget seg til musikken. Sannheten speilet seg ikke i framtoningen. Han slet med angst, rus og smertestillende i flere år før sin tidlige bortgang den 20. april i år.

Saken fortsetter nedenfor.

DØDE FREDAG: Artisten Avicii, hvis ordentlige navn er Tim Bergling, døde fredag ettermiddag, ifølge svenske Dagens Nyheter. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix Vis mer

Ei uke etter at musikkverdenen fikk sjokkbeskjeden om at 28-åringen var funnet død i Oman, kommenterte foreldrene i et åpent brev omstendighetene rundt dødsfallet.

«Han kjempet virkelig med tanker om meningen, livet, lykken. Nå orket han ikke mer. Han ville få fred», sto det i brevet.

Slik var Aviciis liv.

Nedslått

Lille Tim ble født i 1989 i Stockholm, til foreldrene Klas og Anki. Han vokste opp som en del av en søskenflokk på fire, og ble raskt oppslukt av musikk. Det var imidlertid ikke gitarist eller cellist han satte seg mål om å bli.

En dag da han var rundt 16 år gammel ble han introdusert for programmet Fruity Loops, der en kan lage sine egne beats og melodier. Det skulle raskt ta all tida hans.

Nettene brukte han foran datamaskinen med hodetelefonene på. På dagtid gikk han opp på taket og sov i sola. Han var derfor sjelden noe annet enn veldig solbrun.

I 2007 fikk det svenske musikerforumet Studio besøk av en bruker med psevdonymet «Timberman». Han henvendte seg for tilbakemeldinger på låtene sine.

Tilbakemeldingene var langt fra oppløftende for det som flere år senere har vist seg å være den verdenskjente artisten Avicii. Tråden er blitt oppdaget flere år i ettertid, og bød på en smakebit på Berglings første remikser og egenproduksjoner.

Samme år fikk han derimot sin aller første platekontrakt, med selskapet til Dejfitts Play.

HYLLET TIM: På Sergels torg i Stockholm hadde fans og publikum samlet seg for å hedre artisten Avicii, som ble funnet død fredag 20. april. Video: Expressen Vis mer

Hemmeligheten bak navnet

Han produserte flere remikser og egne låter, men fikk ikke oppmerksomheten han var på jakt etter. Han produserte under navnet Tim Berg i flere år. I 2010 fikk han imidlertid første smak på suksess, med singelen «Seek Bromance». Den toppet listene i flere land.

Noen måneder senere signerte han med EMI Music Publishing. I et intervju med VEVO har han tidligere fortalt hvordan han fikk navnet Avicii, som han byttet til på tidspunktet.

- En venn av meg fortalte meg om det. Det er det nederste nivået av buddhistenes helvete (staves Avīci, jour anm.). Jeg valgte navn til Myspace-siden min på tidspunktet, og alt annet var tatt. Nå er jeg blitt vant til navnet, fortalte han.

I nytt selskap fikk han mer kreativ frihet, som resulterte i at han jobbet dag og natt. Resultatene var upåklagelige.

Spesielt låten «Levels» som kom i 2011 var med på å transformere ham fra svensk DJ til verdensomspennende artist.

Den har i dag over 250 millioner avspillinger på Spotify, og nådde topp ti i over 15 land - blant annet med en førsteplass her i Norge.

Slet seg ut

To år etter den populære hitlåten kom debutalbumet «True» - som bød på låter som «Hey Brother», «Lay Me Down» og «Wake Me Up».

Hvordan han klarte å gjøre det ferdig, samtidig som han spilte konserter nesten daglig rundt om i hele verden, er nærmest mystisk. Etter hans død, har flere bemerket seg hvor mørke tekstene hans egentlig var. «Vekk meg når alt er over» og «det er et spøkelse over horisonten» er blant frasene i hans mest populære låter.

Bergling dro inn millioner av dollar, festet hver kveld, spilte på de mest omtalte festivalene og gjorde tilsynelatende alt riktig.

Han er blant annet blitt beskrevet av både Nile Rogers og Wyclef Jean som en av de mest hardtarbeidende og kreative menneskene i bransjen. Det kom tydelig fram i Netflix-dokumentaren «Avicii: True Stories», som ble sluppet i fjor høst.

Saken fortsetter nedenfor.

I OSLO: Tim Bergling, mer kjent som Avicii, spilte på Findings-festivalen i Oslo i 2015. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I OSLO: Tim Bergling, mer kjent som Avicii, spilte på Findings-festivalen i Oslo i 2015. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I dokumentaren forteller Bergling selv om hvordan livet som en av verdens mest suksessrike DJ-er var for en gutt i 20-åra.

- De første fire-fem åra var alt fett, for du får et kikk ut av det akkurat som når du hopper ut av et fly. Fordi man leker med følelsen av å være døden nær. På scenen har jeg lekt med følelsen av å få en tilknytning til fansen og aksept av andre, har han uttalt.

- Jeg var omringet av et ønske om stadig mer. Jeg tok meg ikke nok tid til å finne ut av hva jeg ikke likte med turneene.

Sterke smerter

I voksende fart med all oppmerksomheten, begynte artistens helse fort å rakne. På grunn av intens festing ble han i 2012 innlagt på sykehus i New York. Han hadde akutt bukspyttkjertelbetennelse, og ble liggende på sykehuset i hele elleve dager.

Han jobbet derimot fra senga, og ytret at han ikke forsto hvorfor denne livsstilen skulle slå så hardt ut mot akkurat ham. Han gjorde jo bare det «alle» andre i bransjen gjorde, men ble bare syk, ble mer innesluttet og fikk mer angst.

Året etter måtte han nok en gang innom sykehuset. Under en turné i Australia ble han oppfordret til å fjerne galleblæra si, som han også hadde problemer med. Produsentene og teamet rundt ham nektet imidlertid, for de måtte få ferdig «True».

Den unge artisten måttet tidligere ta en pause fordi karrieren har slitt på helsa hans. Det var i september 2014 at superstjernen kansellerte alle planlagte konserter over en periode på grunn av helseproblemer.

- Jeg kunne ikke fortsette å presse meg på samme måte lenger. Det føltes som jeg ville møte veggen hvis jeg ikke stoppet opp litt, skrev han på Twitter den gang.

Tidligere samme år ble han igjen fraktet til sykehuset og ble tvunget til å fjerne galleblæra.

Som et resultat av dette gikk han på sterke smertestillende i flere år.

- Jeg var liksom alltid omtåket. Jeg visste ikke hvor lenge det ville vare, og legene visste heller ikke. Jeg gikk på alle disse medisinene, og legene sa at de ikke var avhengighetsskapende, sa han i dokumentaren, og fortsatte:

- Jeg tok alle disse pillene som ikke skulle være avhengighetsskapende. Og de gjorde bare at jeg fikk mer angst. Dette fortsatte bare, og jeg dro ut på turné, har han uttalt.

Forlot turnélivet

Han ga bare ut to album, hvor det andre - «Stories» - utkom i 2015, men fansen fikk ikke nok av den unge svensken. På sterke smertestillende reiste han verden rundt, og hadde så mye som 300 konserter på ett år.

I 2016 sjokkerte han en hel verden da han kunngjorde at han nå var ferdig med konserter.

- Jeg vet at jeg er velsignet med å være i stand til å reise rundt i verden og gjøre dette, men jeg har for lite tid til livet til den ekte personen bak artisten, skrev den da 26 år gamle artisten, og fortsatte:

- Jeg vil imidlertid aldri gi slipp på musikk. Jeg vil fortsette å snakke med mine fans gjennom den, men jeg har bestemt meg for at dette 2016-løpet vil være min siste turné og siste show, skrev han i et åpent brev til fansen.

HER "STEKER" DE SAMMEN MED MAMMA: Etter at Sofia Hellqvist og prins Carl Philip giftet seg lørdag var det duket for fest på slottet. Avicii var blant verdensstjernene som ble fløyet inn for å spille for de kongelige. Video: Expressen Vis mer Vis mer

Dagbladets daværende musikkansvarlig, Sandeep Singh, ble ikke sjokkert da beskjeden kom.

- Han har besvimt på scenen og har hatt mange helseproblemer på grunn av sin hektiske livsstil, så det er nok smart at han tar en pause, sa Singh og la til:

- Det tærer på kroppen å turnere så mye, så det er nok lurt at han roer ned slik at han ikke ender opp som klubb 27-er, sa Singh, og viste til de mange artistene som har dødd bare 27 år gamle.

Han bodde i flere hjem rundt om i USA i periodene etter både sykdom og turnépensjonering. I perioder levde han sunt og trente, men depresjonen og angsten forlot ham aldri helt.

Lagde ny musikk

Selv om 28-åringen sluttet å turnere i 2016, skulle han ifølge Expressen gjøre comeback, og var i gang med ny musikk da dødsbudskapet kom.

Den siste oppdateringen på musikerens hjemmeside lød slik:

- Vi kommer alle til et punkt i livet og karrieren der vi innser hva som betyr mest for oss. For meg er det å lage musikk. Det er det jeg lever for, og var født til å gjøre.

Blant artistene som har sett opp til Avicii som artist, er vår egen Kyrre Gjørvell-Dahl, som selv har slått seg opp som internasjonal EDM-artist. Kygo er for øvrig nominert i klassen for beste dance/elektronika-artist under kommende Billboard Music Awards, sammen med blant andre Avicii.

Siste farvel

Bergling har gjennom hele sin karriere vært svært privat, og sa sjelden mer enn han behøvde i intervjuer. Hans privatliv er derfor nokså ukjent. Dokumentaren på Netflix var en av de første innblikkene i livet hans, og det ble kjent at han i starten av karrieren var litt av en kvinnebedårer.

Senere har han derimot holdt kortene tett til brystet. Hadde det ikke vært for at hans nåværende kjæreste Tereza Kacerova kom med et avskjedsbrev etter hans død, ville forholdet trolig ikke blitt kjent.

Hun er modell, skuespiller og småbarnsmor, og er opprinnelig fra Tsjekkia. I sitt siste leveår var Bergling sammen med henne, og det ble delt flere bilder av paret.

«Hjertet mitt gjør vondt ved tanken av at jeg aldri skal kunne røre deg igjen, at jeg aldri skal høre deg le og aldri se dine hender sammenflettet i mine foran ansiktet mitt som det første jeg ser når jeg åpner øynene. Jeg kommer aldri til å få kysse din vakre munn igjen», sto det i brevet.

The brightest stars burn out the fastest.

A post shared by Tereza Kačerová (@terezakacerova) on

Familien til Bergling kom også med en siste hilsen tidligere denne uka. Det var der det kom fram at artisten tok sitt eget liv.

Han ble omtalt som en «skjør kunstnersjel som alltid bar på store eksistensielle spørsmål». Han blir også omtalt som en overpresterende perfeksjonist som reiste og jobbet hardt. Det i et tempo som han selv opplevde som svært stressende.

I brevet skrev de at han ikke var laget for den bransjen han havnet i.

«Han kjempet virkelig med tanker om meningen, livet, lykken. Nå orket han ikke mer. Han ville få fred. Tim var ikke laget for det maskineriet han havnet i, han var en omtenksom kar som elsket sine fans, men skydde unna rampelyset», heter det i brevet.

De avslutter brevet med å hylle 28-åringen.

«Tim, du kommer for alltid til å være elsket og savnet. Den du var og din musikk kommer til å bære minnet av deg videre. Vi elsker deg», står det i det følelsesladde brevet, som er signert av artistens familie.

Artistens foreldre reiste ned til Oman etter dødsfallet for å hente hjem sønnen sin. De har i en tidligere uttalelse takket for all støtten de har fått i denne vanskelige perioden.

- Vi er så takknemlige for alle som elsket Tims musikk og for de fine minnene til hans låter, skrev de i en uttalelse tidligere denne uka.

LES OGSÅ: - Trakk seg fra hemmelig comeback-turné i siste liten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer