Slik var Amal Clooneys ekstreme kamp mot toppen

Hun hjelper dem som trenger det mest, men får ofte oppmerksomhet for helt andre ting.

PÅ TRONEN: Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney var et stort navn lenge før hun fikk sitt nåværende etternavn. Veien til topps har vært preget av både opp- og nedturer. Foto: NTB Scanpix
PÅ TRONEN: Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney var et stort navn lenge før hun fikk sitt nåværende etternavn. Veien til topps har vært preget av både opp- og nedturer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Før Amal Clooney (40), tidligere Alamuddin, giftet seg med skuespilleren som ga henne det verdensberømte etternavnet hun i dag bærer, hadde hun allerede skapt en internasjonal og respektert karriere for seg selv.

Som anerkjent menneskerettighetsadvokat har hun representert blant andre Wikileaks-grunnlegger Julian Assange og Ukrainas statsminister Julija Tymosjenko - som alle hadde svært profilerte runder i retten. I starten av april tok hun saken til journalistene Wa Lone and Kyaw Soe Oo i Myanmar.

Etter å ha møtt Hollywoods evigunge damemagnet George Clooney (57), skiftet imidlertid fokuset rundt den libanesiske advokaten fort fra karrieren til kroppen hennes. Hva hadde hun på seg? Skulle de stifte familie snart? Skulle hun legge advokatdrømmen på hylla for å være mor?

Rømte fra krig

Mediene stilte sexistiske spørsmål, og presset ble stort på 40-åringen - som tilbrakte sine første leveår i Beirut. Hun er datter av redaktøren Bariaa Miknass, som ifølge The Telegraph i ung alder ble omtalt som Libanons Elizabeth Taylor, og Ramzi Alam Uddin - som var eier av et reiseselskap.

Navnet Amal betyr håp på arabisk, og det var derfor hun fikk det.

JUSTISSTJERNE: Amal Clooney, tidligere Alamuddin, skapte et navn for seg selv i bransjen lenge før hun møtte sin berømte ektemann. Her fotografert i retten i 2012. Foto: NTB scanpix
JUSTISSTJERNE: Amal Clooney, tidligere Alamuddin, skapte et navn for seg selv i bransjen lenge før hun møtte sin berømte ektemann. Her fotografert i retten i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sammen med hennes tre søsken - søsteren Tala og de to halvbrødrene Samer og Ziad - utgjorde den libanesiske familien en idyll i hjemlandet. Den skulle derimot sprekke da Amal kun var to år gammel.

Det brøt ut borgerkrig, og de valgte å flytte til et stort hus i Gerrards Cross, som ligger i Buckinghamshire - midt i England.

Allerede i Libanon var karriere og utdanning viktig for familien, som kunne skryte på seg å ha flere akademiske solskinnshistorier på familietreet.

Akademisk familie

Den kommende advokatens bestefar var statsråd, og en av kusinene hennes var forfatter. Håpet om en stor karriere ble derfor tidlig plantet i hodet til den unge jenta, som allerede i ungdommen begynte å flørte med akademia, ifølge avisen.

Veien førte henne derfor til Oxford, der hun i 2000 gikk ut med en bachelor i juss. Å hvile på laurbærene hadde hun ingen intensjon om, og året etter begynte hun på jusslinja ved New York University, eller NYU.

BLIR HØRT: Advokaten har ved flere anledninger gått sterkt ut mot det hun mener er urett, og har siden starten av 2010-tallet vært involvert i noen av verdens mest høyprofilerte saker. Foto: Reuters / NTB scanpix
BLIR HØRT: Advokaten har ved flere anledninger gått sterkt ut mot det hun mener er urett, og har siden starten av 2010-tallet vært involvert i noen av verdens mest høyprofilerte saker. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Der ønsket hun å fullføre mastergraden sin, og den pulserende byen åpnet dessuten for flere andre muligheter - som en fest i ny og ne.

- I min familie er vi alle glad i en fest. Amal har festet hardt, og jobbet hardt, har mora hennes uttalt overfor Vogue.

Under utdanningen fikk hun Jack J. Katz' minnepris, og jobbet samtidig for kontoret til Sonia Sotomayor - daværende dommer i ankedomstolen i USA. Alle åra på skolebenken skulle vise seg å være verdt det. I dag kan hun praktisere yrket sitt både i USA og Storbritannia, og skilte med flere andre bragder.

Imponerende karriere

Etter fullført mastergraden sin, så det ut til at karrieren til den ferske juristen bare skulle gå oppover. Hun jobbet for Sullivan & Cromwell i New York, og har representert enkeltmennesker i både Haag (Den europeiske menneskerettighetsdomstolen) og i London. Hun var blant annet med da det ble forsøkt å stille drapsmennene til den libanesiske statsministeren Rafic Hariri for retten i 2005.

Det var på begynnelsen av 2010-tallet at den fremadstormende advokaten virkelig begynte å få internasjonal oppmerksomhet for arbeidet sitt, hovedsakelig på grunn av flere høyprofilerte saker.

Hun jobbet for det London-baserte firmaet Doughty Street Chambers, og forsvarte blant annet den ukrainske statsministeren Julija Tymosjenko, tidligere diktator Muammar Gadhafis spionsjef Abdullah al-Senussi og Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Det stopper imidlertid ikke der for justisstjernen. På oppdrag fra FN jobbet hun med Kofi Annan angående Syria-konflikten, og i 2013 var hun med å diskutere hvorvidt droner var greit å bruke mot terrorisme. Hun har også representert en rekke mennesker som er blitt utsatt for voldtekt, kidnapping og trafficking av terrorgruppa IS.

Flere har tidligere påpekt at hennes ytre har vært til fordel for henne, og at det har sørget for uvanlig mye oppmerksomhet rundt sakene hun har hatt. Det er likevel ikke alltid i hennes favør.

GIFTET SEG: Amal og George er et av verdens mest omtalte par, men de er svært private og snakker sjelden om livene sine utenfor jobb. Her er de fotografert i 2014, like før de gjorde ekteskapet offisielt i Venezia. Foto: NTB scanpix
GIFTET SEG: Amal og George er et av verdens mest omtalte par, men de er svært private og snakker sjelden om livene sine utenfor jobb. Her er de fotografert i 2014, like før de gjorde ekteskapet offisielt i Venezia. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Blir redusert

Da Clooney i mars 2017 besøkte FNs hovedkvarter i New York, der hun talte på vegne av ofrene, oppfordret hun FN på det sterkeste til å agere mot IS' brudd på menneskerettighetene,

På tross av den viktige jobben Amal Clooney gjør, valgte en rekke medier å fokusere på 39-åringens «gravidstil» under FN-besøket.

Det fikk blant andre The Guardians motejournalist Hadley Freeman til å reagere. I en kritisk kommentarartikkel tok Freeman utgangspunkt i det som tilsynelatende var en e-post fra en leser, som lurte på hvorfor ikke alle gravide kvinner kan kle seg like elegant som Clooney.

GRAVID: Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney talte i FN, og oppfordret verdens ledere om å ikke la IS slippe unna med folkemord. Likevel var det noe helt annet hun fikk oppmerksomhet for i media. Video: UNTV Vis mer

Etter først å ha besvart «Richards» spørsmål på en sarkastisk, likevel effektiv måte, gikk Freeman videre til å omtale Amal Clooneys «mammaklær».

«De er jo bokstavelig talt viktigere enn folkemord. Forrige uke reiste Clooney, en menneskerettighetsadvokat, til FN for å snakke om verdens passive respons på Den islamske stats brutalitet. Men hvem bryr seg om det? En gravid kvinne hadde på seg noe!», skrev hun ironisk.

Innlegget skapte debatt, spesielt på grunnlag av at flere britiske medier nærmest overså å skrive om IS' brutalitet - men heller om kjolen hun brukte. Clooney valgte på sin side å ikke kommentere saken.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 29.09.2014 BORGERLIG VIELSE: Hollywood-stjerna George Clooney og kjæresten Amal Alamuddin ga mandag hverandre sitt ja i en borgerlig vielse i Venezia. Det private bryllupet fant sted lørdag. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Opptatt av kvinners rettigheter

I tillegg til å ha jobbet for store viktige saker opp gjennom åra, har 40-åringen også kjempet for saker som kvinners rettigheter og dyrs velferd. Det er to saker som står henne veldig nært. Opptil flere ganger har hun holdt taler og appeller til inspirasjon for mange.

- Jeg skammer meg som kvinne når jenter i dag får kroppene sine solgt og brukt som slagmarker, og jeg skammer meg som kvinne fordi vi i dag ignorerer deres rop om hjelp, uttalte hun under en konferanse for kvinner i Texas i 2016, ifølge The List.

Når det kommer til dyrevelferd, har både hun og ektemannen tidligere engasjert seg spesielt i hunder. Paret har adoptert hunder, og har donert store summer til hunder som har opplevd urett.

Vil ikke være noens trofé

Ifølge The List var aldri planen til Amal Clooney å følge drømmen sin, ta en så lang utdannelse, bare for å bli redusert til noens kone. Faktisk er det poengtert flere ganger, blant annet av Time, at George Clooney er hennes trofé-ektemann - i og med at hun på mange måter har en viktigere jobb enn ham.

Stjerneparets første date var på en luksusrestaurant i London, og det skulle raskt oppstå gnister. Det på tross av at menneskerettighetsadvokaten ikke følte hun var klar for å slå seg til ro.

- Jeg var 35 år da jeg møtte ham. Det var ikke åpenbart at dette skulle skje meg. Og jeg var verken villig eller begeistret for ideen om å gifte meg eller å få en familie om det ikke gikk bra, har hun sagt til Vogue.

Allerede før dette stevnemøtet hadde de to møtt hverandre, på eiendommen til Clooney i Italia. Allerede ved første øyekast tok advokaten Hollywood-stjernen med storm. Han har tidligere omtalt at han synes hun virket «fascinerende og smart».

Tilbake til hverdagen, på en restaurant - etter flere mail-korrespondanser, dro Amal og George Clooney på deres første date.

- Før den opplevelsen hadde jeg et ønske om at kjærlighet kunne være så overveldende og uten krav til veiledning eller valg, sier Amal.

Og denne kvelden følte hun at hun hadde funnet det.

I 2014 giftet den profilerte duoen seg i Venezia i Italia, og i juni i fjor kunne George og Amal Clooney glede seg over å bli foreldre for første gang til to små tvillinger - Ella og Alexander.

Til tross for flere års utdanning og viktig arbeid hun har gjort for dem som trenger det mest, får likevel Amal Clooney oppmerksomhet for helt andre ting - mest for å være Georges Clooneys kone og mor til deres barn. Det setter hun ikke pris på.

- Jeg hater tanken om at man som menneske på en eller annen måte alltid blir satt i bås. Det er ingen grunn til at advokater ikke kan være morsomme, eller at skuespillere ikke kan være seriøse, har hun konkludert overfor Vogue.

LES OGSÅ: - Jeg har valgt å være naiv