Michael Nyqvist:

Slik tok familien farvel med Michael Nyqvist

Familie og venner tok et siste farvel med den svenske skuespilleren.

KONDOLANSEBOK: Svenske Michael Nyqvist ble sendt til hvile fredag ettermiddag. Den folkekjære skuespilleren ble 56 år gammel. Foto: NTB Scanpix
KONDOLANSEBOK: Svenske Michael Nyqvist ble sendt til hvile fredag ettermiddag. Den folkekjære skuespilleren ble 56 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I slutten av juni kom den triste beskjeden om at den kjente, svenske skuespilleren Michael Nyqvist hadde gått bort. Han ble bare 56 år gammel.

Det var lungekreft som krevde livet til «Millennium»-stjernen, omtrent ett år etter at han fikk kreftdiagnosen, ifølge Variety. Nyqvist holdt sykdommen hemmelig, og fortalte bare de aller nærmeste om dødsdommen han hadde fått.

Fredag ettermiddag ble Nyqvist begravet.

Saken fortsetter under bildet.

GÅTT BORT: Skuespiller Michael Nyqvist ble 56 år gammel. Fredag ble han begravet ved Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
GÅTT BORT: Skuespiller Michael Nyqvist ble 56 år gammel. Fredag ble han begravet ved Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mistet en fantastisk skuespiller

Begravelsen fant sted i Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm, og både skuespillerens kone, Catharina Nyqvist (48), og de to barna deres, Ellen (25) og Arthur (21), var til stede.

En rekke av Nyqvists kolleger og venner deltok også i begravelsen, deriblant skuespillerne Vera Vitali, Björn Kjellman, Göran Ragnerstam, og Lena Endre, samt «Så som i himmelen»-regissør Kay Pollak. Den berømte forfatteren Jonas Gardell var også til stede i kirka.

- Jeg kommer til å huske ham som en skuespiller som tok hver eneste scene på største alvor. (...) Det er fantastisk å jobbe med en sånn skuespiller. Han vil bli savnet, og vi har mistet en fantastisk skuespiller, sa en rørt Kay Pollak om sin nære venn til Expressen.

Saken fortsetter under bildet.

SISTE FARVEL: Kista bæres ut av Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
SISTE FARVEL: Kista bæres ut av Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siste ord

Et par uker før begravelsen publiserte familien en dødsannonse i to svenske aviser. Der la de også ved et kort dikt, som Nyqvist selv hadde skrevet i all hemmelighet og overlatt til sin agent. Han hadde fått i oppgave å videreformidle teksten til skuespillerens familie.

«Jeg gikk på toget. Der satt dere i den vakreste kupéen. Ellen Arthur Catharina. Jeg nektet å slippe billetten min. Nå sees vi ved neste stasjon», het det i diktet, ifølge Expressen.

Saken fortsetter under bildet.

DØDE I KONENS ARMER: Skuespiller Michael Nyqvist gikk bort i Catharina Nyqvist Ehrnrooths armer. De giftet seg i 1990, og har to barn sammen. Foto: NTB Scanpix
DØDE I KONENS ARMER: Skuespiller Michael Nyqvist gikk bort i Catharina Nyqvist Ehrnrooths armer. De giftet seg i 1990, og har to barn sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dagens innledning beskrev presten blant annet den grenseløse kjærligheten Nyqvist hadde for sine barn.

- Micke var så stolt over sine barn. Hadde Ellen laget en tegning, eller Arthur spilt inn noe på PC-en, så var det i hans øyne et mesterverk, fortalte presten, ifølge Aftonbladet.

- I februar i fjor fikk Micke vite at han var rammet av lungekreft. Han var frisk fram til i år, da han fikk lungebetennelse og senere døde i Catharinas armer. Da Ellen kom hjem, var kroppen fortsatt varm, fortsatte presten.

Ifølge Expressen har Nyqvists datter Ellen tegnet et portrett av sin far i begravelsesprogrammet, som en sterk hyllest til den avdøde skuespilleren.

Avisa melder at salmen «Härlig är jorden» og sangen «Amazing Grace» inngikk i programmet, i tillegg til at begravelsen ble avsluttet med den vakre The Beatles-låta «Black bird».

Ber om penger til Nyqvists stiftelse

I dødsannonsen ble det opplyst at begravelsen var satt til klokka 14.00 fredag 21. juli, og at den nærmeste vennekretsen var invitert til et minnesamvær etter.

Familien ba dessuten de inviterte om å donere penger til Michael Nyqvist stiftelse, framfor å gi blomster i begravelsen. Expressen skrev torsdag at det er «John Wick»-stjernens enke, som var gift med Nyqvist i 19 år, som har dannet stiftelsen.

Thomas Perlmann, professor ved Karolinska Institutet, sier til den svenske avisa at stiftelsen ikke ble opprettet etter direkte ønske fra den avdøde skuespilleren.

- Dette er noe som Catharina har tatt initiativ til selv. Han har ikke konkret gitt uttrykk for et ønske om å starte en stiftelse.

- Catharina har ved hjelp av sine venner og nære venner av Micke kommet fram til at det her er noe som vil være veldig bra. Det føles som om dette er noe som Michael Nyqvist trolig selv kunne tenkt seg å gjøre, sier Perlmann til Expressen.

Han og Nyqvist var venner fra tenårene av. Perlmann er talsperson for stiftelsen, som skal dele ut stipender og gi annen støtte til personer som driver i Nyqvists ånd som skuespiller.

FILMSTJERNE: For mange er Michael Nyqvist aller mest kjent for å spille den mannlige hovedrollen i «Millennium»-serien. Her er han avbildet med sin kvinnelige motspiller Noomi Rapace på filmfestivalen i Cannes i 2009. Foto: AFP/ NTB scanpix
FILMSTJERNE: For mange er Michael Nyqvist aller mest kjent for å spille den mannlige hovedrollen i «Millennium»-serien. Her er han avbildet med sin kvinnelige motspiller Noomi Rapace på filmfestivalen i Cannes i 2009. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Ville ikke ha fokus på kreften

Michael Nyqvist valgte å holde kreftsykdommen sin skjult fra offentligheten, og det var få utenfor hans innerste sirkel som kjente til sykdommen.

Filmskaper Susanne Cederberg fulgte livet til skuespilleren i hans siste måneder, for å lage en dokumentar om ham. Hun ble også informert om sykdommen, men Nyqvist ønsket ikke at den skulle få fokus i filmen.

- Det var for rundt et år siden. Da tok jeg det opp med ham og sa, «Det må vi jo ha med på et vis.» Jeg tenkte at om det kom ut at han var syk, ville det vært rart om det ikke var med i filmen, har Cederberg sagt til Aftonbladet.

Den norsk-samiske skuespilleren Mikkel Gaup (49) spilte mot Nyqvist i storfilmen «Kautokeino-opprøret» fra 2008.

Etter at dødsbudskapet kom, var Gaup blant dem som uttrykte stor sorg:

- Det er en ufattelig trist beskjed å få. Michael, han var jo en meget dyktig og markant svensk skuespiller. Helt i toppsjiktet gjennom mange, mange år, sa han til Dagbladet (krever innlogging).

Nyqvist var for øvrig ikke alene om å ha skjult kreftsykdommen sin for offentligheten.

Da David Bowie gikk bort 69 år gammel i januar 2016, kom det som et sjokk på mange. Artisten hadde blitt diagnostisert med leverkreft om lag halvannet år tidligere, men valgte å holde tett om sykdommen.

Få dager etter Bowies død, gikk også den prisbelønte, britiske skuespilleren Alan Rickman bort - også 69 år gammel.

«Harry Potter»-stjernen ble diagnostisert med bukspyttkjertelkreft i august 2015, og i likhet med Bowie valgte Rickman å holde sykdommen skjult.