HYSTERI: Slik så det ut i Oslo onsdag formiddag, da ungpikeidolet forlot Stordalen-hotellet The Thief på Tjuvholmen for å dra til Telenor Arena. Foto: Lina Hekkli/Seoghør.no
HYSTERI: Slik så det ut i Oslo onsdag formiddag, da ungpikeidolet forlot Stordalen-hotellet The Thief på Tjuvholmen for å dra til Telenor Arena. Foto: Lina Hekkli/Seoghør.noVis mer

Slik takler du «Belieberne»

Psykolog anbefaler foreldre å ta barnas beundring på alvor.

SEOGHØR.NO: Tusenvis av ville tenåringsjenter har inntatt Oslo nå som Justin Bieber (19) er i hovedstaden for å avholde hele tre konserter på Telenor Arena.

Forrige gang popstjernen var i landet ble hovedstaden beleiret av skrikende tenåringsjenter på vill jakt etter ungpikeungidolet - og tendensene har ikke forandret seg.

Barne- og ungdomspsykolog Klara Øverland mener Bieber stort sett er et positivt idol og råder foreldre til å ta barnas heltedyrking på alvor. 

- Det er viktig å være oppmerksom og følge jentene i deres verden. Det er en fase som går over og som stort sett er positiv. Gi dem veiledning og ikke kutt dem ut!, er hennes råd til «Beliebernes» foreldre. 

Øverland oppfordrer også til å følge barna på konsert, så langt det lar seg gjøre, men å huske på at det faktisk er et stort kommersielt apparat rundt artisten. 

- Det er viktig å huske på at Bieber har et veldig profesjonelt apparat rundt seg og man burde være litt kritiske til pengebruken.

Selv om Bieber oppleves som noe positivt for de fleste, er det noen fans som trår over en grense som begynner å bli farlig. 

- Når fansen ser Bieber blir det en form for massesuggesjon. Mange jenter kommer i affekt, men beholder allikevel kontrollen. Det blir først et problem hvis de blir en fare for egen helse, sier Øverland. 

Flere Bieber-fans var så desperate etter å skaffe seg konsertbillett at de har fortalt om selvskading og selvmordstanker til konsertarrangøren Atomic Soul. Andre Beliebere har kuttet seg og postet bilder på nettet for å få kontakt med 19-åringen.

Øverland mener det er ytterst få som tar idoliseringen til et slikt nivå. 

- Jeg har lest at noen jenter skader seg selv for Biebers skyld. Når det havner på det nivået mister man perspektiv, sier Øverland som mener Bieber stort sett påvirker fansen positivt. 

LES ALLE VÅRE BIEBER-SAKER HER! LES OGSÅ: Ikke over Justin?