Charles Manson:

Slik styrte han morder-sekten

Sto bak drapet på den høygravide Hollywood-stjernen Sharon Tate.

LAGES FILM: Charles Manson blir ført inn i retten i 1969, tiltalt for drapet på skuespiller Sharon Tate. Arkivfoto: AP/NTB Scanpix.
LAGES FILM: Charles Manson blir ført inn i retten i 1969, tiltalt for drapet på skuespiller Sharon Tate. Arkivfoto: AP/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Charles Manson var sektlederen som fikk medlemmene i den såkalte Manson-familien til å begå bestialske drap. Det mest kjente er drapet på Sharon Tate, kona til filmregissøren Roman Polanski, og fire av hennes venner.

I Quentin Tarantinos kommende spillefilm, «Once upon a time in Hollywood» fortelles den brutale historien om Manson-familien og mordene.

BLE DREPT: Regissør Roman Polanski og kona, skuespiller Sharon Tate. Tate ble senere drept av medlemmer av Charles mansons sekt. Foto: NTB Scanpix
BLE DREPT: Regissør Roman Polanski og kona, skuespiller Sharon Tate. Tate ble senere drept av medlemmer av Charles mansons sekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå er det klart at det er den australske skuespilleren Damon Herriman som har fått rollen som Charles Manson, skriver Rolling Stone. Herriman har også rollen som Manson i andre sesong av Netflix-serien «Mindhunter».

På rollelisten sammen med ham er et stjernelag av kjente skuespillere. Margot Robbie har rollen som Sharon Tate og Dakota Fanning spiller Lynette «Squeaky» Fromme, medlem av Mansons sekt. I andre sentrale roller er Leonardo DiCaprio og Brad Pitt.

SPILLER MANSON: Skuespiller Damon Herriman spiller rollen som Charles Manson i filmen. Foto: NTB Scanpix
SPILLER MANSON: Skuespiller Damon Herriman spiller rollen som Charles Manson i filmen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Manson drepte ikke selv, men ble dømt for medvirkning til alle drapene.

Med LSD og hjernevasking styrte Manson sektmedlemmene sine. Det som startet som en hippiebevegelse med fokus på fri kjærlighet, skiftet etter hvert fokus mot et ønske om en rasekrig mellom hvite og svarte i USA.

«No Name Maddox»

Charles Manson ble født 12. november 1934. Moren, Kathleen Maddox, var en 16 år gammel alenemor. I fødselsattesten fra Cincinnati hospital, ble han kalt «No Name Maddox», fordi man ikke visste hvem faren var, ifølge Los Angeles Times.

Moren var en kort periode gift med en mann ved navn William Manson, og det var av ham han fikk etternavnet han brukte mesteparten av livet.

Men Manson var ikke et ønsket barn.

Kort tid etter at han var født pleide moren å fortelle slektninger at hun skulle gjøre et ærend i en time eller to, og forlot sønnen, for deretter å komme tilbake dager eller uker seinere, skriver LA Times.

Manson vokste opp hos en onkel og tante, deretter på institusjoner, i fosterhjem og i ungdomsfengsel.

- Da jeg var 12 år hadde jeg gått glipp av mye skolegang, sett innsiden av flere ungdomsinstitusjoner og trodde ikke lenger at alle min mors kjærester var «onkler», fortalte Manson i boka «Manson med hans egne ord», ført i pennen av Nuel Emmons.

Startet sekt

En gang rømte han fra en institusjon for vanskelige gutter i Indiana, og dro hjem til moren. Hun sa at hun ikke ville ha ham. Manson gjorde en rekke innbrudd og væpnede ran, og var ut og inn av institusjoner og ungdomsfengsel.

17 år gammel truet og voldtok han en ung medinnsatt.

22 år gammel ble han første gang dømt til soning i et fengsel for voksne, for å ha stjålet biler og brutt vilkårene for prøveløslatelse.

Etter hvert dannet Manson det som ble kalt Manson-familien, en kult hvor han manipulerte og utnyttet unge kvinner, og deretter brukte dem for å tiltrekke seg mannlige medlemmer. Følgerne tok store mengder LSD, men Manson selv skal ha avstått, eller tatt en vesentlig mindre dose.

DØMT: Her er Charles Manson på vei inn i rettslokalet i 1969, der han ble dømt for drapet på blant andre Sharon Tate. Foto: NTB Scanpix.
DØMT: Her er Charles Manson på vei inn i rettslokalet i 1969, der han ble dømt for drapet på blant andre Sharon Tate. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Brutale drap

På 1960-tallet begynte Manson å snakke om sin visjon om en rasekrig. Manson mente at i denne krigen, hvor svarte ville seire over hvite, skulle hans følgere gå under jorda med ham i Death Valley, og senere stige fram igjen, for å ta over ledelsen fra de seirende svarte, skriver The Independent.

Natten 9. august 1969 dro medlemmer av Manson-familien til huset hvor den gravide skuespilleren og modellen Sharon Tate og regissør Roman Polanski bodde.

Her myrdet de både Tate, Jay Sebring, en frisør i Hollywood; Voytek Frykowski, en venn av Polanski; Abigail Folger, kjæresten til Frykowski og Steven Parent, som hadde vært på besøk og var på vei til å dra fra eiendommen.

Roman Polanski var utenlands da drapene fant sted.

Ifølge Time var drapet så omfattende og brutalt at det sjokkerte selv garvede politietterforskere.

Skuespilleren Sharon Tate ble drept med 16 knivstikk i brystet og i ryggen - mens hun ba for sitt ufødte barns liv. Hun var åtte og en halv måned på vei da drapet fant sted.

Dømt til livstid

Med blod skrev gjerningspersonene «pig» - svin - på ytterdøra før de forsvant. Senere innrømmet Susan Atkins i «Manson-familien» å ha drept Tate.

Neste natt, 10. august 1969, dro medlemmer av Mansons sekt til et annet hus, og drepte Leno LaBianca, som ledet en butikkjede, og kona hans Rosemary.

Manson ble dømt for medvirkning for alle drapene, og han ble også dømt for to andre drap. Manson og tre kvinnelige medlemmer av sekten ble idømt dødsstraff for drapene, men straffen ble senere omgjort til livstid da California avskaffet dødsstraff, ifølge CNN.

19. november 2017 døde Manson, 83 år gammel.

I et intervju som ble tildelt en Emmy-pris, på CBS Nightwatch news i 1987, ble Manson spurt om hans reaksjon på at han ble oppfattet som et monster. Han svar var «det du ser, er det du får».

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer