«Tre nøtter til Askepott»:

Slik ser «Tre nøtter til Askepott»-stjernene ut i dag

Se de tsjekkiske skuespillerne 44 år etter.

INGEN JUL UTEN: Libuše Šafránková og Pavel Trávnícek i rollene som Askepott og prinsen i julefilmen over alle julefilmer, «Tre nøtter til Askepott». Foto: Det tsjekkiske filminstitutt.
INGEN JUL UTEN: Libuše Šafránková og Pavel Trávnícek i rollene som Askepott og prinsen i julefilmen over alle julefilmer, «Tre nøtter til Askepott». Foto: Det tsjekkiske filminstitutt. Vis mer
Publisert

Den østtysk-tsjekkoslovakiske filmen «Tre Nøtter til Askepott» har blitt en tradisjon for mange på julaften, og samtlige nordmenn benker seg foran fjernsynet for å få med seg den obligatoriske juleklassikeren fra 1973.

41 år er gått siden den hjemmekoselige filmen dukket opp på norsk fjernsyn for første gang, og selv om det for mange er essensielt å se prinsen, som spilles av Pavel Travnicek, eller Askepott, som spilles Libuse Safránková, har de tsjekkiske stjernene forandret seg stort siden den gang.

Far for tredje gang

Pavel Travnicek har nå blitt 66 år, og venter sitt andre barn med hans langt yngre kone Monica (31).

Til den tsjekkiske avisa Tyden sier Pavel at han gjerne gir ungen navnet Archibald, men Monica er litt mer skeptisk til navnvalget.

- Jeg trenger ikke å navngi sønnen vår et klassisk navn, men jeg ønsker heller ikke et unikt navn, legger hun til. Til tross for sin høye alder føler Pavel seg klar for å bli pappa.

Saken fortsetter nedenfor.

KJEKKASPRINS: 41 år skiller disse bildene av kjekkasprinsen Pavel Travnicek. Foto: Det tsjekkiske filminstitutt / Privat
KJEKKASPRINS: 41 år skiller disse bildene av kjekkasprinsen Pavel Travnicek. Foto: Det tsjekkiske filminstitutt / Privat Vis mer

- Jeg er mye mer moden nå enn første gangen jeg ble pappa, og gleder meg masse, sier 66-åringen som har tre skilsmisser bak seg.

Travnicek har spilt i en rekke TV-serier og filmer siden gjennombruddet i 1973 med «Tri orísky pro Popelku», originaltitten på «Tre Nøtter til Askepott», men det er fortsatt den tradisjonsrike filmen som var høydepunktet i karrieren hans.

I fjor fikk filmen en digital relansering, som kostet nesten 800 000 kroner, og Travnicek skulle i den anledning besøke Norge.

Få dager før premieren avlyste Travnicek da den tsjekkiske skuspilleren kom med et pengekrav som ikke kunne imøtekommes.

Til Dagbladet fortalte skuespilleren i fjor at han aldri hadde trodd at filmen skulle få en såpass stor suksess.

Han fikk rollen da han var student, og fortalte at det var alt annet enn enkelt å sjonglere filmingen med studietida.

- Jeg var utslitt, jeg sov, jeg var sliten. Dagene var kjedelige og lange. Og attpåtil måtte jeg lære å ri hest, skrev han i en e-post.

Til Dagbladet forklarte han også at han ikke lenger har kontakt med Safránková, som spilte Askepott.

- Mange skuespillere møtes bare på jobb og ikke privat, dessverre, sier han.

Lungekreft og negativ mediaoppmerksomhet

Libuse Safránková som spilte Askepott, har siden suksessfilmen kom ut, sjonglert mellom å spille i TV-serier og filmer.

Hun dukker ofte opp på skjermen sammen med mannen Josef Abrham, som også jobber som skuespiller, og sammen har de sønnen Josef Abrham Jr.

Han har, i likhet med sin mor og far, valgt å satse på filmbransjen, og blir nå sett på som en av Tsjekkias fremste regissører.

Saken fortsetter nedenfor.

ROLIG LIV: Libuše trives best vekk fra rampelyset etter at hun fikk kreft for to år siden. Foto: Det tsjekkise filminstitutt/ ČSFD.cz
ROLIG LIV: Libuše trives best vekk fra rampelyset etter at hun fikk kreft for to år siden. Foto: Det tsjekkise filminstitutt/ ČSFD.cz Vis mer

Men livet har ikke vært lett for Askepott-stjerna. I 2002 ble hun beskyldt for å misbruke alkohol og det tsjekkiske magasinet Super skrev at hun var voldelig mot sin ektemann.

Libuse og mannen saksøkte Jirí Janousek, redaktøren av avisa, og har siden prøvd å holde en lav profil i media.

For to år siden fikk den 63 år gamle skuespilleren lungekreft, og måtte fjerne en del av lungen. Nok en grunn til at Libuše nå ønsker å leve et stille og tilbaketrukket liv med familien sin.

En ugjenkjennelig konge og en kulturminister

Rolf Hoppe som spilte kongen, er nå 86 år og jobber fortsatt som skuespiller samtidig som han er en kjent og populær eventyrforteller i sin hjemby Dresden.

Til tross for at han har vært i rampelyset siden 70-tallet, er han ikke alltid gjenkjennelig for hans kollegaer i filmbransjen.

Saken fortsetter nedenfor.

KONGEN: Rolf Hoppe spilte kongen i "Tre Nøtter til Askepott", og har siden dukket opp i en rekke filmer og TV-serier. Nå jobber han også som eventyrforteller i Dresden. Foto: Det tsjekkise filminstitutt/ ČSFD.cz
KONGEN: Rolf Hoppe spilte kongen i "Tre Nøtter til Askepott", og har siden dukket opp i en rekke filmer og TV-serier. Nå jobber han også som eventyrforteller i Dresden. Foto: Det tsjekkise filminstitutt/ ČSFD.cz Vis mer

Regissør av «Tre Nøtter til Askepott», Václav Vorlícek klarte nemlig ikke kjenne igjen Rolf da de møttes på en filmfestival 30 år etter filminnspillingen.

En av prinsens gode venner, Kamil (Vitezslav Jandak), har i tillegg til karrieren som skuespiller vært aktiv innenfor politikken, og var kulturminister fra 2005 til 2006 i regjeringen til Jiri Paroubek.

Saken fortsetter nedenfor.

PRINSENS FØLGESVENN: Vitezslav Jandak spilte en av prinsens gode venner, og har i tillegg til film og TV, satset på en politisk karriere de siste årene. Foto: Foto: Det tsjekkise filminstitutt/ ČSFD.cz
PRINSENS FØLGESVENN: Vitezslav Jandak spilte en av prinsens gode venner, og har i tillegg til film og TV, satset på en politisk karriere de siste årene. Foto: Foto: Det tsjekkise filminstitutt/ ČSFD.cz Vis mer

Askepotts stesøster Dora (Daniela Hlavacova) dukket opp i flere TV-serier etter gjennombruddet i Askepott, men nå jobber hun på en kunstskole i Praha. Innspillingen av Askepott ble en smule dramatisk for Daniela, som var gravid under filminnspillingen.

«Tre Nøtter til Askepott» ser du på NRK 1 på Julaften kl. 11.00.

LES OGSÅ: Kris Jenner viser frem julehjemmet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer