FØR OG NÅ: I 1991 skapte Susan Sarandon og Geena Davis filmhistorie da de spilte hovedrollene i kultfilmen «Thelma & Louise». Mandag 16. mai ble duoen gjenforent på et FOX-arrangement i New York.  Foto: Heritage/ Pa Photos/ NTB Scanpix
FØR OG NÅ: I 1991 skapte Susan Sarandon og Geena Davis filmhistorie da de spilte hovedrollene i kultfilmen «Thelma & Louise». Mandag 16. mai ble duoen gjenforent på et FOX-arrangement i New York. Foto: Heritage/ Pa Photos/ NTB ScanpixVis mer

Slik ser «Thelma & Louise»-stjernene ut - 25 år etter

- Jeg husker at jeg kom ut fra kinoen og brast i gråt.

SEOGHØR.NO: Den 24. mai 1991 hadde stjerneregissør Ridley Scotts (78) eventyrdrama «Thelma & Louise» premiere på amerikanske kinoer.

Siden den gang er filmen helt klart blitt ikonisk, og den regnes av mange som en erketypisk «girlpower»- og «road trip»-film, ifølge People.

I «Thelma & Louise» får seerne bli med rollefigurene til Susan Sarandon (69) og Geena Davis (60) på en frigjørende biltur, som fører dem både i klammeri med loven og til endestasjonen i Grand Canyon.

Etter kinopremieren ble «Thelma & Louise» nominert til hele seks Oscar-priser, og filmen vant Oscar for beste manus - en pris som gikk til «Nashville»-skaperen Callie Khouri (58).

I 1991: Susan Sarandon i en scene fra ikoniske «Thelma & Louise». Foto: Heritage
I 2016: Susan Sarandon på et pressemøte i New York nylig. Foto: Pa Photos
TØFF I 1991: Geena Davis fikk mange fans med rollen i «Thelma & Louise». Foto: Heritage
KLASSISK I 2016: Geena Davis på samme pressemøte som Sarandon i New York nylig. Foto: Pa Photos
KJEKKAS I 1991: Mange fikk øynene opp for Brad Pitt etter innsatsen hans i «Thelma & Louise». Foto: M.G.M/PATHE / Album
I 2015: Brad Pitt med kona Angelina Jolie på premieren til deres felles filmprosjekt «By the Sea» i november 2015. Foto: wenn.com
I 1991: Harvey Keitel spilte politietterforskeren Hal Slocumb i den ikoniske filmen. Foto: Heritage
SØLVREV I 2016: Harvey Keitel på en «Captain America: Civil War»-visning i New York nylig. Foto: Rex Features
I 1991: Skuespillerne Michael Madsen (t.v), Susan Sarandon og Geena Davis øver på en scene mens regissør Ridley Scott (t.h) ser på. Foto: Topfoto
I 2016: Michael Madsen på Los Angeles Italia Film, Fashion & Art Festival i februar. Foto: wenn.com
I 2016: Regissør Ridley Scott på Oscar-utdelingen i februar. Foto: Rex Features

Se hvordan stjernene fra filmen har forandret seg siden 1991 nedenfor!

Ifølge USA Today ligger filmen på 24. plass på American Film Institute's liste over «beste filmhelter» og på 78. plass over «de mest inspirerende filmene gjennom tidene».

Saken fortsetter under bildet.

FRIGJØRINGSFILM: Geena Davis og Susan Sarandon i en scene fra «Thelma & Louise». Foto: Heritage
FRIGJØRINGSFILM: Geena Davis og Susan Sarandon i en scene fra «Thelma & Louise». Foto: Heritage Vis mer

- Brast i gråt utenfor kinoen

Da de to kvinnelige hovedrollefigurene, Louise Sawyer (Sarandon) og Thelma Dickinson (Davis), dro på eventyr i sin lyseblå Thunderbird fra 1966 inspirerte det mange unge kinogjengere.

- Jeg husker at jeg kom ut fra kinoen og følte at jeg kunne ha banket opp 25 folk òg hoppet over en høy bygning, og så brast jeg i gråt. Det var bare en helt utrolig opplevelse, sier skuespiller Kate Beckinsale (42) til USA Today. 

Nettstedet The Atlantic mener på sin side at filmen har tålt tidens tann ekstremt godt, og at den fortsatt føles relevant, frisk og viktig - 25 år etter kinopremieren.

Saken fortsetter under bildet.

FILMHELTINNER: Geena Davis og Susan Sarandons hovedroller i «Thelma & Louise» ble en inspirasjon for mange unge kvinner på starten av 1990-tallet.  Foto: M.G.M/PATHE/ NTB Scanpix
FILMHELTINNER: Geena Davis og Susan Sarandons hovedroller i «Thelma & Louise» ble en inspirasjon for mange unge kvinner på starten av 1990-tallet. Foto: M.G.M/PATHE/ NTB Scanpix Vis mer

Etter filmens lansering i 1991 ble den omtalt som en feministisk triumf av flere kritikere, men opprinnelig var «Thelma & Louise» bare en «kompisfilm»:

- Ingen hadde noen idé om at den skulle treffe en nerve på den måten den gjorde. Jeg visste bare at filmen var uvanlig fordi den hadde to utrolig velskrevne kvinnelige rollefigurer, sier Geena Davis til USA Today i dag.

Filmstjernen Brad Pitt (52), som spilte den kjekke tyven J.D. i filmen, fikk ifølge Entertainment Weekly sitt gjennombrudd i «Thelma & Louise». I ettertid har Pitt blitt Oscar-nominert fem ganger, og tjener flerfoldige ganger mer enn de 36 000 kronene han fikk for gjennombruddsrollen sin.

FILMKJEKKAS: Brad Pitt hadde spilt i flere TV-serier og filmer før han fikk rollen i «Thelma & Louise», men rollen som den sleipe kjekkasen J.D. ble likevel et gjennombrudd for ham. Her i en scene fra filmen med Geena Davis. Foto: Mary Evans Picture
FILMKJEKKAS: Brad Pitt hadde spilt i flere TV-serier og filmer før han fikk rollen i «Thelma & Louise», men rollen som den sleipe kjekkasen J.D. ble likevel et gjennombrudd for ham. Her i en scene fra filmen med Geena Davis. Foto: Mary Evans Picture Vis mer

LES OGSÅ: Brad Pitt reddet en liten jente fra hysteriske fans

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.