«Lille Frøken Norge»:

Slik ser barne­stjerna ut nå

Ida Maria Dahr Nygaard, som spilte rollen som Lotte i barneskrekkfilmen, hadde egentlig aldri et ønske om å bli skuespiller.

SLO GJENNOM SOM TIÅRING: Ida Maria Dahr Nygaard var jenta som kapret hovedrollen som Lotte i barneskrekkfilmen «Lille Frøken Norge», og ble stjerne over natta. I dag lever hun et helt annerledes liv. Her avbildet i filmen sammen med Bård Tufte Johansen - som spilte hennes far. Foto: Paradox AS
SLO GJENNOM SOM TIÅRING: Ida Maria Dahr Nygaard var jenta som kapret hovedrollen som Lotte i barneskrekkfilmen «Lille Frøken Norge», og ble stjerne over natta. I dag lever hun et helt annerledes liv. Her avbildet i filmen sammen med Bård Tufte Johansen - som spilte hennes far. Foto: Paradox AS Vis mer
Publisert

Hvis vi skrur tida tilbake til 2003, er det nok mange som husker den norske barneskrekkfilmen «Lille Frøken Norge».

Filmen handlet om ei lita jente med navn Lotte, som mistet mora i en trafikkulykke. Sammen med faren Helge (spilt av Bård Tufte Johansen, journ.anm.), flyttet de inn hos den tidligere skjønnhetsdronninga Kristin (spilt av Ingrid Lorentzen, journ.anm.) og dattera Vendela (spilt av Amanda Jean Kvakland, journ.anm.).

SKUMMEL: De fleste minnes nok barnefilmen som nokså skummel til tross for at aldersgrensen var på bare sju år. Foto: IMDB
SKUMMEL: De fleste minnes nok barnefilmen som nokså skummel til tross for at aldersgrensen var på bare sju år. Foto: IMDB Vis mer

I filmen er Kristin i full gang med å forberede dattera til kåringen av Lille Frøken Norge.

Travle og snille Helge gjennomskuer ikke alle de stygge stemor-tendensene i Kristin, og aner ingenting om at Kristin forbereder de to jentene til Lille Frøken Norge-konkurransen.

Opprinnelig skulle den onde stemora bare satse på dattera, men bestemte seg til slutt for å også satse på stedattera, da to deltakere i skjønnhetskonkurransen ville gi enda større sjanser for ære og berømmelse.

OND STEMOR: Ingrid Lorentzen spilte rollen som den onde skjønnhetsdronninga og stemora Kristin. Her er hun og Ida Maria Dahr Nygaard avbildet i filmen. Foto: Skjermdump fra filmen.
OND STEMOR: Ingrid Lorentzen spilte rollen som den onde skjønnhetsdronninga og stemora Kristin. Her er hun og Ida Maria Dahr Nygaard avbildet i filmen. Foto: Skjermdump fra filmen. Vis mer

Veien mot skjønnhetskonkurransen byr på en rekke utfordringer og skremmende hendelser.

Den norske filmen ble blant annet omtalt som et «skremmende misseeventyr» av Aftenposten, og som «ufyselig fettsuging for små misser» av Bergens Tidende.

I år er det gått hele 17 år siden filmpremieren, og Se og Hør har tatt en prat med jenta bak Lotte, som ble spilt av Ida Maria Dahr Nygaard (27).

GJENFORENT: Michael Hansson og Maiken Riskild ble store stjerner etter at de spilte hovedrollene i NRK-serien «Johnny og Johanna». Video: Ingebjørg Iversen. Reporter: Martine Johansen. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Vis mer

Ble overtalt med pølse og iskrem

Nygaard var bare ni år gammel da filmen ble spilt inn. Hovedrollen, som hun i utgangspunktet ikke hadde lyst på, kapret hun ved en tilfeldighet, forklarer hun overfor Se og Hør.

- Faren min trengte en unnskyldning for å undersøke noen lokaler i forbindelse med jobb, og så ble det holdt en audition i akkurat de lokalene. Auditionen var for jenter på ni år, og dermed var det nettopp meg av alle i søskenflokken som måtte være med, minnes hun, og legger til:

- Jeg hadde egentlig ikke noe lyst, men ble overtalt da han lovet meg både pølse og iskrem.

Av 1000 jenter som prøvespilte, ble Nygaard til slutt tildelt rollen som Lotte - en karakterer hun kjente seg godt igjen i, spesielt når det kom til personligheten.

DELTE UT PRIS: Her er Ida Maria Dahr Nygaard avbildet sammen med Ingrid Lorentzen, da de delte ut prisen for Årets barne-og ungdomsfilm under filmfestivalen i Haugesund i 2003. Foto: NTB Scanpix
DELTE UT PRIS: Her er Ida Maria Dahr Nygaard avbildet sammen med Ingrid Lorentzen, da de delte ut prisen for Årets barne-og ungdomsfilm under filmfestivalen i Haugesund i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Livssituasjonen til Lotte var ganske annerledes enn min, da jeg hadde - og har - begge foreldrene mine i live, og fire søsken. Men at jeg lignet på Lotte personlighetsmessig tenker jeg var fint, for da ble det nok også lettere å leve seg inn i rollen og replikkene, fortsetter hun.

Det var nok flere som satt med gåsehud gjennom de skumle scenene i filmen, og at «Lille Frøken Norge» er en skikkelig barnegrøsser, er Nygaard enig i.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB Scanpix / Instagram Vis mer

Massiv oppmerksomhet

Hun innrømmer derimot at hun selv ikke var redd under innspillingen av grøsser-scenene.

- Det er absolutt en ganske skummel film, og den hadde vel bare en aldersgrense på sju år. Lillebrødrene mine ble forferdelig redde da de så filmen for første gang, på premieren. Selv syntes jeg ikke den var så skummel. Antakelig fordi jeg hadde vært med på scenene og visste hvordan det hadde gått for seg under innspillingen, forteller hun.

Som tiåring kom filmen på kino, og med det fulgte en hel del oppmerksomhet for den unge barnestjerna.

- Etter at filmen kom på kino fikk jeg veldig mye oppmerksomhet, og ble gjenkjent på gata. Senere, da både Facebook og Instagram ble utbredt, hendte det at jeg fikk meldinger fra fremmede, innrømmer Nygaard, og legger til at det fortsatt skjer at folk kjenner henne igjen - hele 17 år etter filmens premiere.

I dag sitter hun igjen med det hun beskriver som «en opplevelse for livet».

2003: Her er Ida Maria Dahr Nygaard fotografert i 2003, da hun var med som programleder for «Sommermorgen». Foto: Privat
2003: Her er Ida Maria Dahr Nygaard fotografert i 2003, da hun var med som programleder for «Sommermorgen». Foto: Privat Vis mer

- Det var veldig gøy å få være med på et så stort prosjekt, med så mange mennesker som jobbet sammen for å lage et slikt stykke arbeid. Å få være en av de sentrale personene i dette prosjektet var ganske så utrolig, forklarer Nygaard.

- Har du sett på filmen i etterkant?

- Jeg har sett filmen en del ganger i etterkant, ettersom venner og kjærester ofte har villet se den sammen med meg. Jeg synes det er en artig film, men den er jo blitt ganske gammel etter hvert, og det merkes nok litt når man ser den, svarer hun.

Amadeus Søgaard, sønnen til Runar Søgaard og Carola Häggkvist, har blitt en voksen mann. Sjekk hvordan han ser ut i dag! Vis mer

Ønsket aldri å være skuespiller

Etter suksessen med «Lille Frøken Norge» dukket det opp flere tilbud for barnestjerna. Nygaard forteller at hun blant annet har vært med å dubbe i filmen «Katten i hatten», og at hun spilte inn et radioteater med navn «Leirskolen».

Likevel dabbet skuespillerkarrieren sakte, men sikkert av etter «Lille Frøken Norge»-debuten. Dette på bakgrunn av at Nygaard egentlig aldri ønsket å jobbe som skuespiller.

- Men jeg er svært takknemlig for den opplevelsen jeg fikk da jeg var med i «Lille Frøken Norge», understreker hun.

BARNESTJERNE: Ida Maria Dahr Nygaard er takknemlig for opplevelsen med «Lille Frøken Norge», men innrømmer at hun aldri drømte om å bli skuespiller. Foto: Privat
BARNESTJERNE: Ida Maria Dahr Nygaard er takknemlig for opplevelsen med «Lille Frøken Norge», men innrømmer at hun aldri drømte om å bli skuespiller. Foto: Privat Vis mer

Som nevnt har livet naturligvis forandret seg en god del siden Nygaards gjennombrudd i rollen som Lotte.

Etter videregående flyttet hun til Bergen for å studere journalistikk, men valgte imidlertid å legge bacheloren på hylla etter ett og et halvt år. Da pakket hun sakene og dro på backpacking-tur til Sør-Amerika i fem måneder.

Da hun returnerte til hjemlandet med flere opplevelser i bagasjen, besluttet hun å ta et årsstudium i økologisk landbruk.

PÅ TUR: I fem måneder reiste Ida Maria Dahr Nygaard rundt i Sør-Amerika. Foto: Privat
PÅ TUR: I fem måneder reiste Ida Maria Dahr Nygaard rundt i Sør-Amerika. Foto: Privat Vis mer

Men det stoppet imidlertid ikke her.

- Jeg har studert mange forskjellige psykologifag, og til slutt fått meg en bachelor i psykologi, som jeg ble ferdig med nå i vår. Veien videre herfra er litt uviss ennå, men jeg har blitt meget interessert i helsepsykologi, og aller mest kvinnehelse. Jeg skrev bacheloroppgave om mensen, forklarer hun.

VOKST OPP: Sylvester Stallones 21 år gamle datter, Sistine, har blitt voksen. Video: Rød Løper Vis mer

Lever et normalt liv

For tida er Nygaard bosatt i Oslo og jobber som ekstravakt på Freia-butikken i Karl Johans gate.

På fritida er hun mye sammen med venner, familie og kjæresten sin.

Sistnevnte møtte hun for et år siden, og beskriver ham som «en fantastisk fyr». Hun bruker også mye av tida si på helt hverdagslige ting, som å se på serier, lese, strikke og sy.

I DAG: 17 år etter «Lille Frøken Norge» har Ida Maria Dahr Nygaard akkurat fullført en bachelor i psykologi. Foto: Privat
I DAG: 17 år etter «Lille Frøken Norge» har Ida Maria Dahr Nygaard akkurat fullført en bachelor i psykologi. Foto: Privat Vis mer

- Også har jeg fått dilla på puslespill. Jeg liker veldig godt å legge puslespill mens jeg hører på podkast, legger hun til.

På spørsmål om hun har forandret seg mye som person siden «Lille Frøken Norge»-tida, svarer hun:

- Det er et vanskelig spørsmål. Det er mulig jeg ikke har forandret meg så mye, men bare blitt voksen.

LES OGSÅ: Derfor reiser de til utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer